Šta je novo?

STRAŠNO: Najmlađi zavisnik od heroina ima samo 12 godina!

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.320
STRAŠNO: Najmlađi zavisnik od heroina ima samo 12 godina!
Iako se o zavisnosti u pravom obliku može govoriti tek u adolescenciji, najmlađi zavisnici su učenici osnovne škole

narkomanija-zavisnici-.jpg

Mladi sve češće i sve ranije dolaze u kontakt sa alkoholom i drogom, ali se o zavisnosti od tih supstanci može ozbiljno govoriti tek u adolescenciji. Ipak, najmlađi zavisnik u Srbiji imao je tek 12 godina i bio je zavisan od heroina.

- Kada govorimo o hemijskim zasvisnostima i psihoaktivnom supstancama, najmlađi zavisnik za koga sam čuo u svojoj devet godina dugoj praksi je dečak (12) koji je bio ovisnik od heriona. Kod njega je već ustanovljeno zavisničko ponašanje i bio je primljen na bolničko lečenje. Ipak, viđao sam zavisničko ponašanje i kod dece starosti 8-9 godina koji pokazuju jasne znake zavisnosti od interneta – kaže dr Milan Radovanović, psihološki savetnik defektološkog savetovalište “Entera”.

Međutim, iako se u svojoj praksi susreo i sa detetom (3) koje je pokazivalo znake zavisnosti od video-igara, kaže da se o zavisnosti u pravom obliku može govoriti tek u adolescenciji.

- Već kada deca pređu iz 4. u 5. razred, mogu da dođu u susret sa drogom i alkoholom. U koju god osnovnu školu da zađete, mogli biste da kupite bar marihuanu i svi znaju da toga ima. Osim toga, ekskurzije sada služe za drogiranje i opijanje. Kada krenu na ekskurziju, deca na prvom stajalištu zapale džoint ili kupe neki alkohol – dodaje Radovanović i dodaje da je to odličan put ka razvijanju zavisnosti.

Da slučaj 12-godišnjaka zavisnog od heroina nije usamljen pokazuje i podatak Službe za bolesti zavisnosti, Opšte bolnice u Jagodini da je najmlađi zavisnik koji se njima javio na lečenje 13-godišnjak.

Ni trovanje alkoholom kod dece stare 13-14 godina nije retkost, a posebno problematična situacija je što tinejdžeri alkohol mešaju sa bensendinima ili narkoticima. Međutim, alkoholizam kao zavisnost se razvija kasnije tokom života, ali se javlja mnogo brže ukoliko se sa opijanjem krene pre 15. godine.

To je, međutim, slučaj sa mladima u Srbiji jer prema poslednjem istraživanju na ovu temu koje je objavio Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, mladi počinju da se opijaju već u 10. godini.

Ipak, dr Aleksandar Vujošević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, tvrdi da su mladi zavisnici ipak pre retkost nego pravilo.

- Najmlađi zavisnik koga smo primili na lečenje bio je dečak od 14 godina. Uglavnom ne primamo maloletne pacijente, osim ukoliko zavisnost nije jasno uočljiva. Retko se dešava da mladi budu zavisnici jer je potrebno adekvatno vreme da se zavisnost formira – kaže dr Vujošević.

Kod mladih koji pate on nekog oblika zavisnosti, često se događa da se suočavaju i sa nekim psihičkim problemom koji ih “gura” u zavisničko ponašanje. Zavisnost od droge mnogo je opasnija od alkoholizma. Iako mladi najčešće koriste marihuanu, najopasniji je heroin, koji stvara ovisnost već posle jednog meseca kontinuiranog korišćenja.

Izvor: Telegraf.rs
 
Top