Stotinu đaka se izgubilo na planini Ovčar, spasioci ih pronašli promrzle između stena

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Drama u planini

Stotinu đaka se izgubilo na planini Ovčar, spasioci ih pronašli promrzle između stena

Blic

Oko 100 učenika osnovnih škola iz Valjeva i Lazarevca sinoć je oko 21.15 časova spaseno na planini Ovčar nakon što su se izgubili u šumi i zaglavili između dve stene odakle nisu mogli da pronađu izlaz. Akcija, u kojoj je učestvovalo oko 30 članova Planinarskog društva ’’Kablar’’, vatrogasaca i policajaca, trajala je više od tri sata.

134744_0818-ovcarsko-kablarka-klisura-blic_f.jpg

U spasavanju dece, sa kojima je bilo i petnaestak nastavnika i planinara, učestvovali su i meštana podovčarskih sela. Đaci su u subotu otišli na planinarenju po planini Ovčar.

Učenici su se pod vođstvom jednog od planinara iz društva ’’Kablar’’, nakon posete manastirima Sretenje i Trojice, umesto da krenu obeleženom planinarskom stazom ka dvadesetak minuta udaljenoj Ovčar Banji, uputili kroz šumu neobeleženim delovima planine i stigli do dveju stena odakle više nisu mogli ni napred ni nazad.

- Brzo je angažovana grupa ljudi koja je odmah došla na lice mesta i počela je evakuacija jednog po jednog đaka bezbednosnim sajlama, kojima smo ih sa stena spuštali na put. Bilo je dramatično, s obzirom da je bila noć i da se radilo o velikoj grupi ljudi, ali, na svu sreću, sve se uspešno završilo – kaže jedan od spasilaca Goran Nikolić i Turističke organizacije Čačka.

Učenici su tokom noći bezbedno stigli svojim kućama.

Dum
Član
Učlanjen(a)
24.02.2010
Poruka
2.775
Sinoć sam prolazila kroz Kablar i videla sam veliku spasilačku ekipu sa bar 10-tak kola policije...Postavljali su merdevine na stene...Sve je delovalo užurbano i prilično ozbiljno...Ali niko nije znao o čemu se radi...
Ne mogu da verujem da su se izgubili..., mada nije ni nemoguće..Dobro je da su ih sve pronašli...

Poslednja izmena:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Planinar: Ja sam kriv što su se učenici izgubili u šumi

Preuzeo odgovornost na sebe

Planinar: Ja sam kriv što su se učenici izgubili u šumi

Blic

Greška je bila moja i svu odgovornost preuzimam na sebe. Hteli smo malo brže da stignemo do autobusa i zbog toga sam odlučio da grupu povedem stazom kojom sam pre toga prošao hiljadu puta i kuda sam često provodio i druge manje iskusne planinare, rekao je za “Blic” Milun Čojbašić, profesor fizičkog vaspitanja, koji se sa 100 osnovaca iz Lazarevca izgubio na planini Ovčar pre dva dana.

191265_0805cacak02-vododerina-goran-nikolic-ispred_f.jpg

Spasilac Goran Nikolić na mestu na kome se odigrala drama

- Prilikom obilazaka manastira izgubili smo malo više vremena i noć nas je uhvatila na nekih dvesta metara do cilja. Kada smo stigli do vododerine shvatio sam da ne smemo dalje da se mičemo i da je mnogo bezbednije da pozovemo pomoć nego da se odlučimo da krenemo nazad - rekao je Ćojbašić.

On je ispričao da bi mogli da dođu do podnožja da ej bilo bolje vidljivosti.

- Procenio da je najbolje da čekamo. Sa izuzetkom jedne devojčice koja je malo histerisala, svi ostali učenici bili su izuzetno staloženi, za šta im odajem priznanje - rekao je Ćojbašić.

Oko 100 učenika planinarske sekcije Osnovne škole „Dušan Karaklajić“ iz Lazarevca preživelo je u subotu pravu dramu prilikom planinarenja po Ovčaru, pošto su se tokom večeri izgubili u šumi i iznenada našli ispred vododerine duboke 200 metara, odakle nisu mogli da nađu izlaz.

U tročasovnoj akciji spasavanja juče oko 21 sat učestvovalo je oko 30 članova Planinarskog društva „Kablar“, vatrogasaca, policajaca i meštana podovčarskih sela, koji su na veoma strmom terenu postavili bezbednosne sajle, formirali lanac i iz ruke u ruku spuštali zaglavljene osnovce i njihove nastavnike.

Natrag