Šta je novo?

Stižu najtoplije godine na Zemlji

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
63.897
Naredne dve godine mogle bi biti najtoplije ikad zabeležene u svetu, navodi se u istraživanju Meteorološke službe Velike Britanije.

Klimatske promene mogle bi da se dešavaju pod uticajem povećanja emisije gasova i uticaja prirodnih kretanja, upozoravaju stručnjaci.
Oni očekuju da će fenomen El Ninjo na Pacifiku uticati na ukupno zagrevanje u svetu.

Klimatolozi takođe predviđaju da bi leta u Evropi mogla biti hladnija, dok se ostatak sveta zagreva. Naučnici su potvrdili da je temperatura na Zemlji ove godine na rekordnom nivou, prenosi Bi-Bi-Si.

3178662.jpg„Znamo da prirodne okolnosti svake godine doprinose globalnim temperaturama, ali izuzetno visoke temperature ove godine ukazuju na ljudski uticaj, odnosno povećanu emisiju ugljen-dioksida“, kaže direktor Centra Hedli Meteorološke službe, profesor Stiven Belčer.

Postoji verovatnoća da će naredna godina imati slične temperature, što pokazuje da klima nastavlja da se menja, dodao je on.

Profesor Univerziteta Reding Rovan Saton je naveo da će naredne godine biti među najtoplijim koje su ikada zabeležene, samo ako bude postojala i velika vulkanska erupcija.

„Ovo nije slučajnost. Vidimo posledice energije koja se stalno gomila u atmosferi, zemaljskim okeanima, a prouzrokovana je povećanjem ugljen-dioksida“, rekao je on.


izvor : rs-lat.sputniknews.com
 
Top