Šta je novo?

Stavite lozinke, pljačkaju vas preko kućnog bežičnog interneta!

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.066
PAŽNJA! RATEL UPOZORAVA: Stavite lozinke, pljačkaju vas preko kućnog bežičnog interneta!

DruštvoBEOGRAD - Ministarstvo unutrašnjih poslova obavestilo je Regulatornu agenciju za elektronske komunikacije i poštanske usluge o saznanjima do kojih su došli službenici Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, a odnose se na vršenje krivičnih dela korišćenjem bežičnih rutera.

Naime, pri realizaciji svojih aktivnosti po predmetima koji su im dostavljani u zahtevima tužilaštava, prilikom pretresa stanova i drugih prostorija građana, a na osnovu IP adresa za koje je utvrđeno da su korišćene prilikom vršenja krivičnog dela od strane osumnjičenih lica, zaključeno je da se najčešće upravo na tim adresama nalaze bežični ruteri sa otvorenim pristupom.

Foto: Profimedia.rs


Takođe je uočeno i da mnogi korisnici širom teritorije Republike Srbije nisu zaštitili svoje bežične rutere, što izvršiocima krivičnih dela omogućava da ih na veoma lak način zloupotrebe, da prikriju svoj identitet i sl. Napominjemo da postojanje velikog broja otvorenih pristupa bežičnim ruterima predstavlja bezbednosni problem, te da se zloupotrebom mogu izvršiti teška krivična dela.
Foto: Profimedia.rs


Apelujemo na operatore koji pružaju uslugu pristupa Internetu i Internet usluge da svoje korisnike obaveste o tome da je potrebno da zaštite WiFi rutere i da im za to daju odgovarajuća uputstva. Takođe apelujemo na korisnike da se ovih instrukcija pridržavaju.
 
Top