Šta je novo?

Stari engleski ovcar (Bobteil)

  • Začetnik teme Coiska
  • Datum pokretanja
Coiska

Coiska

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.098
Stari engleski ovcar (Bobteil)
:info:


Poreklo:
Staroengleskog ovčara zovu bobteil, a u Engleskoj je poznat već vekovima. Veruje se da je nastao sparivanjem brijarskog ovčara s ruskim ovčarom, koji je genetski povezan s mađarskim ovčarom. Neki primerci ove vrste nalaze se na slikama koje je naslikao Gainsborough 1771. Klub je za ovu vrstu utemeljen 1888; a standard se do tada vrlo malo izmenio. U prošlosti su ga koristili kao goniča goveda ili za čuvanje stada ovaca. Početkom 18.veka goniči su bili oslobođeni poreza, a repovi su im podrezani kao znak raspoznavanja. Tako su dobili naziv "bobtail". U novije vreme vrsta je jako popularna, a pas je omiljen i kao pratilac.
Neki smatraju da potiče od dlakavog ruskog psa zvanog "ovčarka", koji je doveden u Veliku Britaniju na baltičkim brodovima; drugi misle da se radi o bliskom srodniku brijaskog ovčara ili bergamskog ovčara; treći, opet, u njemu vide i krv pudle ili škotskog hrta (deerhound).


Snažan, kompaktan pas, potpuno simetričan. Ne sme odavati utisak psa na dugim nogama, bogato odlakan po čitavom telu. Mišićav pas, snažnog tela, inteligentnog izraza. Prirodni izgled se ne sme menjati šišanjem.
KARAKTERISTIKE
Veoma snažan pas, lagano uzdignute leđne linije, telo ima oblik kruške kada ga gledamo odozgo, korak je tipično medvedast kada ide kasom ili hoda. Lavež je vrlo zvucan.
NARAV
Poslušan pas stabilne naravi. Vrlo veran bez znakova nervoze ili neopravdane agresivnosti.
GLAVA
Glava i lobanja: Proporcionalna veličini tela. Lobanja široka i četvrtasta. Dobro zaobljeni očni lukovi. Fino izražen stop. Vilica snažna, četvrtasta i tupa, dužine otprilike polovine glave. Nos velik i crn. Nosnice široke.
Oči: Postavljene dosta široko, tamne ili plave. Svijetle oči su nepoželjne. Poželjna pigmentacija oko očiju.
Uši: Male, nošene priljubljene uz glavu
Zubalo: Zubi snažni, veliki i ravni. Makazasto zubalo, snažne vilice sa savršenim, pravilnim i potpunim makazastim zubalom, tj. da gornji zubi lagano preklapaju donje. Klještasto zubalo se tolerise.
VRAT
Poprilično dugačak, jak, lagano povijen.
UDOVI
Prednje noge: Potpuno ravne, snažnih kostiju, držeći telo dovoljno daleko od zemlje. Laktovi priljubljeni uz prsni koš. Ramena dobro položena prema natrag, šire se od grebena prema vrhu plećnih zglobova. Gruba ramena nepoželjna. Pas je niži u grebenu nego u slabinama.
Zadnje noge: Slabine vrlo snažne, široke i zaobljene; noge snažne i mišićave, bedro dugačko i dobro razvijeno, koleno naglašeno, pete niske. Spreda gledano, pete bi trebale biti ravne, šape nisu zaokrenute ni prema unutra ni prema van.
Šape:Male, okrugle i zbijene; prsti dobro zaobljeni, jastučići skupljeni i čvrsti. Peti prsti se odstranjuju.
TELO
Prilično kratko i kompaktno sa dobro savijenim rebrima i dubokim i snažnim prsnim košem.
REP
Kupiran ili prirodno kratak.
Nekupiran - ne ističe se u stavu, nisko nasađen, nikad zakolutan ili nošen preko leđa, nema vidljivih previjanja linije. Dobro odlakan obilnom, oštrom dlakom.
KRETANJE
Kada hoda, izgleda kao medved gledan spreda. Kada kaska, iskorak je dugačak i snažan a noge idu potpuno ravno u smeru kretanja.Galop elastičan. Kada idu polako neki psi imaju devin korak. U kretanju, glavu drže u prirodnom malo spuštenom položaju.
DLAKA
Gusta, oštra, nije ravna nego valovita i ne smije biti kovrdzava. Podlaka ne propušta vodu. Glava dobro odlakana, uši su srednje prekrivene dlakom, vrat kao i prednje noge dobro odlakani. Zadnji deo još jače odlakan nego ostali deo tela. Kvalitet i gustoća dlake su važnije od same duzine.
BOJA
Sve nijanse sive, sede i plave. Telo i zadnje noge su u jednoj boji sa ili bez belih "čarapa". Bele mrlje u sivoj dlaci ne treba poticati. Glava, vrat, prednje noge i donji deo trbuha su beli, sa ili bez sivih oznaka. Smeđe nijanse nepoželjne.
VELIČINA
61 cm i više za mužjake, 56 cm i više za ženke. Tip i simetrija su vrlo važni i ne smeju se žrtvovati samoj veličini.
GREŠKE
Svako odstupanje od gore navedenog treba smatrati manom, te ocenjivati proporcionalno veličini greške
N.B.
Mužjaci bi trebali imati dva proporcionalna, potpuno spuštena testisa.

Bog je stavio dlaku ispred očiju Bobteila "da ovaj ne vidi greške onih koje voli".
Ova rečenica je internacionalni moto ljubitelja ove pasmine i predstavlja dušu Bobteila - DOBRA DUŠA! Staroengleski ovčar je jedan fantastičan pas koji osvaja svakoga ko ga jednom vidi.
Ako pomislite na pse kod kojih ne uspevate razlikovati glavu od zadnjeg dela, na psa koji će "zalepiti" svoje prljave šape na vaše grudi i ostaviti znak... to je Bobteil, ali znajte, ako uspete prepoznati glavu i podignete dlaku, videcete dva velika oka, najbistrija, najsimpatičnija i najsvjetlija koja ste ikada mogli zamisliti. Voleti Bobteila je jednostavno.
Za njegov opis upotrebljeno je čak šest prideva: jak pas, kompaktnog izgleda, velike simetrije, mišićav, robustan i zbijen (masivan).
Tipičan predstavnik se nameće na jedan specifičan i nezamjenljiv način. Kad hoda pomjera levu prednju i levu zadnju nogu istovremeno. Ovaj hod je karakterističan kod malo psećih rasa, a karakterističan je za mnoge divlje životinje, pa i medveda (još jedna sličnost sa Bobteilom).
Njegov kas je dug i izgleda kao da lebdi, a bez zamora može preći velika rastojanja zahvaljujući jakim zadnjim nogama i šapama, kao i solidnom prednjem delu. Što se galopa tiče, retko je sresti psa koji galopira tako elastično i prirodno.
Uz veliku simpatiju koju ovaj robusni i dlakavi pas povlaci za sobom, zajedno sa prašinom i zemljom koju svakodnevno pokupi, ima i puno drugih karakteristika koje ga svrstavaju u red savršenih pasa.
Živahan je, umiljat do besvesti, druželjubiv, sjajnog karaktera, što vam omogućava da mu bez ikakvog straha poverite štene od dvadeset dana, malo mače ili dete staro par meseci.
Iako je velikog i čupavog (strašnog izgleda), nećete naći slađeg, pristojnijeg, a jako teško i većeg šeprtlju od Bobteila.
U svojoj postojbini je izuzetno popularan zbog brižnosti koju pokazuje prema tek ojarenim jarićima. Pažljivost koju mnogi upoređuju sa majčinskom ljubavlju.
Neke osobe koje nedovoljno poznaju, a nikada nisu imale Bobteila, sklone su tvrdnji da on ima jedino ulogu igračke, te da nije u stanju obraniti ni gazdu, ni kuću, ni stado. To nije točno. Bobtail je dobar čuvar, a oštar je samo prema zlonamernima (setimo se samo da je Bobtail u svojoj prošlosti branio stada i od vukova i od medveda). U suštini je to poverljiv i druželjubiv pas, a instinkt i natprosečna inteligencija omogućavaju mu da oseti zlonamerne.
Mada deluje kao fraza, svako ko želi nabaviti Bobtaila mora imati u vidu da je njemu ljubav važnija i od hrane.
 
Top