Stanko Subotić prao novac za braću Šarić

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Stanko Subotić prao novac za braću Šarić

Lider opozicionog crnogorskog Pokreta za promene Nebojša Medojević juče je potvrdio da je Ratku Kneževiću dostavio informacije o tome da je Stanko Subotić prao novac za braću Šarić koji se pominju kao nalogodavci šverca više od dve tone kokaina koji je prošlog meseca, u akciji kojom je rukovodila srpska BIA, zaplenjen u Urugvaju.

Podatak o pranju novca Knežević je objavio u preksinoć emitovanom „Intervjuu sa Jugoslavom Ćosićem“ na B92.

- Ja sam Kneževiću dao podatke koje sam dobio iz diplomatskih krugova, ali i iz struktura bezbednosti Crne Gore da su Subotić i Darko Šarić u veoma bliskim odnosima, da su viđeni zajedno u Pljevljima. To nije tajna, moji izvori iz Pljevalja su to više puta potvrdili - rekao je Medojević. On je naveo i da „mnoge policije regiona vode istrage na osnovu sumnje da Šarić stoji iza kokainskog kartela koji deluje u Evropi“.

- Tako su se pojavile informacije da je Subotić Šariću stavio na raspolaganje svoju ranije razvijenu mrežu finansijskih transakcija sa of-šor kombinacijama na Kipru, u Linhenštajnu, Švajcarskoj, ali i u Crnoj Gori. Tako se Šarić odjednom, praktično pre tri godine, nakon što je Crna Gora postala nezavisna, pojavio kao veliki biznismen u Crnoj Gori, pun kontroverzi - kaže Medojević. On smatra i da crnogorsko tužilaštvo ne reaguje na te navode zbog političke blokade premijera Crne Gore Mila Đukanovića, koga lider Pokreta za promene označava kao šefa te kriminalne organizacije.

- Međutim, hrvatsko tužilaštvo je podiglo optužnicu za ubistvo Pukanića u saradnji sa srpskim tužilaštvom. Srpsko tužilaštvo, prema mojim informacijama, ovih dana bi trebalo da prosledi optužnicu protiv Subotića i njegove kriminalne bande u Srbiji. Italijansko tužilaštvo 18. januara očekuje da će biti otpočet sudski proces - kaže Medojević.
Ratko Knežević, kum premijera Đukanovića i nekadašnji insajder u njegovoj vladi, preksinoć je ponovio da je spreman da svedoči u procesu zbog šverca duvana koji se protiv Stanka Subotića vodi pred Specijalnim sudom u Beogradu.

- Sa specijalnim tužiocem Srbije razgovarao sam sredinom oktobra putem video-linka iz Zagreba o duvanskim mafijama sa ovih prostora. Ti razgovori ne mogu biti upotrebljeni kao dokaz u postupku, ali vrlo rado ću se odazvati ukoliko me srpsko tužilaštvo pozove za svedoka - rekao je Knežević.
On je optužio Đukanovića i Subotića za još niz krivičnih dela, ubistava, pranje novca... pominjući ih i kao osobe pomenute u optužnicama za šverc duvana italijanskog i švajcarskog tužilaštva. Knežević je naveo i da ostavlja sudu i tužilaštvu da utvrde ko su nalogodavci ubistva hrvatskog novinara i vlasnika „Nacionala“ Iva Pukanića, ali i da smatra da će se na kraju pokazati da su to „njih dvojica“.

- Ne znam da li je Pukanić uveo ucenjivanje u hrvatsko novinarstvo, ali znam da su mu nuđeni veliki iznosi da neke stvari ne objavljuje, i to preko kurira duvanske mafije - izjavio je Knežević.

Šarići trebalo da preuzmu Canetovu imovinu u Srbiji

Ratko Knežević preksinoć je izjavio u intervjuu na TV B92 i da su braća Šarić trebalo da preuzmu imovinu Stanka Subotića u Srbiji koja se našla pod merom zabrane raspolaganja, ali da se to nije realizovalo kada su shvatili da su i oni pod istragom srpske policije.

Izvor: B92

Natrag