Šta je novo?

Stanje na Diskovima

Član
Učlanjen(a)
24.04.2012
Poruka
170
Imam 2 Disk-a. Prvi, manji C (232GB/250GB), pogonski, master, slave nazovite ga kako hoćete, a drugi D za skladištenje (833GB/1TB)/( 232GB realnog prostora posle formatiranja, 833GB posle formatiranja).

Pošto mi je lakše da prvo smestim sve na prvi da vidim šta sam skinuo a šta ću da ostavim, sve sam u početku smeštao u jedan folder na Disku C pa kasnije prebacivao na drugi. Problem je što sam prekjuče došao do manje od 1GB prostora na Disku C, pa se prazan prostor na Disku D smanjio za 4GB sa 141GB na 137GB. Da li je to normalno?

Nemam sliku od prethodnog stanja, sadašnje stanje je ovakvo:

SF_Pitanje.png

Šta bih mogao da obrišem na Disku C, sprečim podizanje i tome slično?

Razmišljam da kupim eksterni 2TB disk za skladištenje. Da li bih i onda imao slične probleme? I koji da kupim? Vidim da neko misli da su ovi sa 5400RPM bolji od 7200RPM?
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.004
Trenutno stanje utice na brzinu rada, tako da se cudim da ste i dalje u stanju da koristite normalno racunar, pretpostavljam da imate dosta ram memorije.
Sistemska particija bi uvek trebalo da ima bar 30% slobodnog prostora. To povecanje prostora na D particiji je posledica page files koje operativni sistem sada ne moze da cuva na C particiji pa ih zato cuva na D.
Operativni sistem tokom rada, za sve procese koje pokrene u pocetku cuva odredjeni broj podataka u memoriji, medjutim kada je taj proces neaktivan ili manje prioritetan, podaci iz memorije se prebacuju na hard disk. Da dodam, ne mora biti porgram koji ste pokrenuli ovo vazi i za sistemske procese. To omogucuje sistemu bolji menadzment resursa, pa tako ne mora ponovo da cita sve podatke sa sporije memorije, i ne mora stalno da prazni i puni ram memoriju kada god pokrene programe, ne mora stalno da ucitava nepotrebne podatke da bi dosao do onih potrebnih i jos dosta drugih prednosti ima.

Sto se tice brisanja, uvek mogu da se obrisu privremeni fajlovi iz temp foldera, stari update cache, prefetch fajlovi, stari restore points, nepotrebni programi i slicno. Obicno to ne zauzima previse prostora(u zavisnosti kako se odrzava racunar manje od 5Gb do max 30-40 uz Windows.old) ili bar ne toliko koliko je vama potrebno, ali mozete pokusati kao privremeno resenje. Ono sto vama treba je jos prostora, ili veci hard disk ili mozete da koristite cloud storage, potrazite neku promociju na google, mada ne savetujem da koristite neke neproverene cloud storage servise jer dosta njih kratko postoje i brzo prestanu sa radom, tako da bolje je da probate sa proverenim servisima koji postoje duze vremena. Mozete da narezete neke podatke ne diskove u vise kopija i slicno.

Iskreno ne znam sta skidate, mozete i da proverite da li vam je stvarno bitno da sacuvate te podatke, ako ne obrisite ih. Ovakvim rukovanjem hard diskom, znacajno ste skratili zivotni vek istog, tako da vrlo lako moze da se desi da ostanete bez svih podataka zbog toga. Sistemska particija se stalno koristi kada je sistem pokrenut, kada nema dovoljno prostora, sistem privremene fajlove stalno brise i upisuje i mnogo puta sam naisao na to da zbog ogranicnog prostora hard disk strada. Takodje pretpostavljam da odavno niste u mogucnosti da uradite defragmentaciju hard diska(zahteva min. 30% hdd free) sto dodatno skracuje zivotni vek diska jer glava hard diska se krece mnogo vise nego sto je neophodno, jer su fajlovi razbacani. Ovo naravno vazi za mehanicke hard diskove. Recimo nekad je bilo uvrezeno misljenje da je dovoljno 30Gb za sistem na Win 7 i mnogi su tako stavljali. Skoro svi na koje sam naisao sa takvim postavkama su imali lose sektore na kraju sistemske particije od precestog pisanja na istom mestu. Kod SSD prica je drugacija ali i dalje slicna pa u zavisnosti od okolnosti moze biti bolja ili gora. SSD ima ogranicen broj upisa posle kojih sektor postane neupotrebljiv. U zavisnosti od klase SSD taj broj se razlikuje i obicno kod najjeftinijih je jako mali tek nekih desetak hiljada upisa. Prednost je sto nema fizickog habanja jer nema ni mehanickih delova pa uglavnom nema potrebe za defragmentacijom(osim ponekad zbog bolje iskoriscenosti prostora).

Ja bih recimo konfigurisao ovako:
sistemski disk samo za sistem i programe koji se ne menjaju cesto,
radni disk na koji se preuzima sadrzaj, instaliraju programi i igre koji se kratko koriste pa se brisu,
i disk za skladistenje, po mogucstvu i dodatna rezervna kopija za skladistenje ukoliko je gubitak podataka nenadoknadiv.
Sto se tice gledanja fajlova, mozete izvuci precicu na desktop bez obzira na kojoj lokaciji se podaci nalaze. Otvorite folder i pogledate sta vam treba.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.04.2012
Poruka
170
Torgandwarf, hvala na iscrpnim odgovorima. Sistemski Disk-ukoliko ostavim ovaj za sada. Da li da majstor postojeći particioniše recimo 80GB sistem a ostalo free? Sada je ceo disk 232GB ili koliko već sistem disk. Trudiću se da prebacim što više na Disk E/Skladišni Disk a u perspektivi moram da kupim 2TB disk. Što se tiče Cloud-a tu sam se susreo sa žešćim problemom. Imao sam opciju kao host kod nekog lika neograničeno ali sad mi je odlukom Cloud-a nalog sa Pro postao Regular i traži mi Admin Privileges koje samo on ima. Greota!!!
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.004
Da li da majstor postojeći particioniše recimo 80GB sistem a ostalo free? Sada je ceo disk 232GB ili koliko već sistem disk.

Sve zavisi koliko programa koristite. Uvek je bolje imati malo vise prostora, neko pravilo kojim se ja obicno vodim je minimum 120 GB, ako racunam da ce 40-60GB biti zauzeto. Otprilike 2 ili 3 puta od onoga koliko ce biti zauzeto posle instaliranja svih programa, mislim naravno na osnovne programe koji se svakodnevno i cesto koriste. Uvek ce nesto privremeno zavrsiti na desktopu, ili ako koristite recimo neki program npr. adobe PS, Premier ili nesto slicno koji ce lako zauzeti nekoliko GB na privremene fajlove i mozda autosaves, projekte i slicno. Ako vec planirate da uzmete 2TB za skladiste, mozda je i najbolje da napravite samo jednu particiju, u tom slucaju stotinak GB ne menja mnogo.
 
Top