Šta znači hemija

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.036
Šta znači hemija

news_2020.jpg

Često ljudi prave poređenje sa hemijom kada govore o privlačnosti i sviđanju, bilo da je reč o zaljubljenosti, ljubavi ili seksualnosti. Kada se osoba koja je u potrazi za odgovarajućim partnerom upozna sa nekim novim, tada možemo čuti da je za dalji odnos presudno da li je u prvom susretu bilo ili nije bilo „hemije”. Ako je ta hemija ili alhemija toliko važna, šta je ona u stvari?

I najobičnija naša misao jeste i određeni hemijski proces u našem mozgu. A kada su emocije u pitanju, hemijski procesi su još kompleksniji i snažniji. Šireći se izvan mozga, oni pokreću različite biohemijske procese u čitavom telu. Upravo zbog toga što naša svest registruje promene u telu emocije i zovemo osećanja.

Razlog što ljudi govore o hemiji je taj što privlačnost i sviđanje doživljavaju kao neku vrstu unutrašnjeg događaja nad kojim nemaju nikakvu kontrolu. Pretpostavka je da su telo i duh neka vrsta posude u kojoj se odigrava fiziološka reakcija. Zapravo je reč o nesvesnim psihičkim procesima koji učestvuju u stvaranju emocije i doživljaja. Na potencijalnog partnera reagujemo kako svojim svesnim ja tako i nesvesnim delom naše ličnosti. Govoreći o hemiji, mi opisujemo reakciju nesvesnog dela.

Nesvesna ili intuitivna procena druge osobe jeste veoma važna, ali ne i dovoljna. Osobe koje se prepuštaju samo „hemiji” privlačnosti dozvoljavaju da ih vodi njihovo nesvesno. U ocenjivanju druge osobe koristimo veliki broj kriterijuma koji uključuju telesne, seksualne i estetske. Iako nismo svesni ni većine kriterijuma ni većine procesa, svesni smo njihovog rezultata. Ukoliko procenimo da druga osoba zadovoljava ove kriterijume, stvara se prijatno osećanje koje nas motiviše na prilazak u želji da se sa njom uspostavi čvršća veza. Ako kriterijumi nisu zadovoljeni, osećamo neprijatnost ili ravnodušnost. Tada nema „hemije”.

Problem sa nesvesnim kriterijumima je što ih mogu činiti dečja očekivanja, različite nerealne fantazije i zablude sa kojima se naše svesno ja, kada bi za njih znalo, nikako ne bi saglasilo. I zato neki od onih ljudi koji partnere biraju oslanjajući se isključivo na „hemiju” ili „srce” ponavljaju pogrešne izbore ostajući nesrećni u ljubavnom životu.

Najbolje je kada svesno ja sarađuje sa nesvesnim delom naše ličnosti. Kada u izboru partnera učestvuje samo jedan deo nas, tako da partnera prihvata jedan deo nas, a drugi ga ne prihvata, nastaje unutrašnji konflikt koji dugoročno vezu čini nestabilnom. Jedna krajnost su one veze u kojima je presudio svestan izbor, tako da su bez vitalnosti koju donosi „hemija”, a druga krajnost su one veze u kojima osim „hemije” ne funkcioniše ništa drugo.

Zoran Milivojević

Izvor: Politika

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
167

Često ljudi prave poređenje sa hemijom kada govore o privlačnosti i sviđanju, bilo da je reč o zaljubljenosti, ljubavi ili seksualnosti. Kada se osoba koja je u potrazi za odgovarajućim partnerom upozna sa nekim novim, tada možemo čuti da je za dalji odnos presudno da li je u prvom susretu bilo ili nije bilo „hemije”. Ako je ta hemija ili alhemija toliko važna, šta je ona u stvari?

Često devojke pored "hemije", vole da osete i "leptiriće u stomaku", ako toga nema na prva 3 sastanka odustaju od toga. Ja sam to osetila samo 2 puta. Kada me je moj dragi, na 3-ćem ili 4-tom (ne sećam se tačno bilo je davno) sastanku zagrlio oko struka, snažno poljubio, ja uzvratila, stvarno mi se neka "energija, hemija, leptirići" ili šta god i kako god se to zvalo prošlo kroz moje telo i zadržalo se u stomaku pa krenulo ka glavi. Neverovatan osećaj. Znala sam da je to pravi "baja" za mene:)

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.036
Šta je to seksualna hemija?

12. 12. 2010. 08:00h| Vestionline

Šta je to seksualna hemija?

Seksualna hemija se najvećim delom odvija na podsvesnom novou, pa je ponekad zbunjujuća. Ipak, dobro poznavanje sebe može vam doneti veliku seksualnu moć...

115796_muskarac_f.jpg
Postanite majstor zavođenja

Da li vam se ikada dogodilo da vas snažno privuče muškarac s kojim nemate apsolutno ništa zajedničko i koji fizički nije vaš tip? I da li vam se dogodilo da vas zbog nekog neobjašnjivog razloga privlači prijatelj s kojim ste godinama dobri i nikada ga niste doživljavali na taj način? Imamo dve reči za vas – seksualna hemija!

Ponekad se seksualna hemija javlja u sekundi čim prvi put nekog vidite, a ponekad vas počne obuzimati vrlo polako i suptilno. Šta konkretno stoji iza takvih poriva, nauka još ne može da objasni.

Seksualna hemija u podsvesti
Ipak, danas je već jasna definicija seksualne hemije, ali uprkos tome, mnogi muškarci i žene ne znaju da objasne da li je reč o snažnoj hemiji. Pa tako pogrešno čitaju seksualne signale i objašnjavaju ih si na krivi način. To se događa zato što svesni deo čoveka zapravo uopšte ne očitava takve signale i cela hemijska priča odvija se na podsvesnom nivou.

Dakle, seksualna privlačnost najvećim delom se odvija na podsvesnom nivou pa bi bilo dobro da znate da čitate i one signale koji nisu jasno vidljivi, a još manje objašnjivi. Vaše telo počne da hvata signale seksualne privlačnosti pre nego što to počne da čini svesni um pa je zato hemija i toliko zbunjujuća. Dobra je vest ta što instinktivno u ključnim trenucima znate kako da preduzmete prave korake u pravo vreme. Za to je takođe odgovorna podsvest.

Uvid u sebe

Bilo bi dobro da znate da osluškujete sebe i vlastitu intuiciju, jer vam to može pomoći u boljem upravljanju seksualnom hemijom. To je proces koji se može naučiti, a potrebno je vreme i konstantno osluškivanje sebe.

Seksualna hemija može biti dobra stvar, ali može izazvati i puno zbunjenosti. Ako želite da znate kako da se postavite u muškom društvu, posebno onom koje vas privlači, dublji uvid u sebe biće od velike koristi. Naime, neke žene šalju snažne seksualne signale, ali ih šalju na pogrešan način i u pogrešno vreme.

Vežbom do savršenstva
Baš kao i na mnogim drugim stvarima u životu, i na seksualnoj hemiji može se raditi. Ako nemate uspeha u buđenju muškarčeve pažnje, znači da vam nedostaje seksualnog samopouzdanja koji je snažan pokretač seksualne hemije.

Stručnjaci za područje seksualnosti savetuju vežbanje zavođenja koje je takođe jedan od pokretača seksualne hemije. To doprinosi građenju nove vlastite slike u podsvesti koja će sigurno doneti bolju i češću seksualnu hemiju.

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Šta je to seksulna hemija?

Šta je to seksulna hemija?

seksualna-hemija.jpg

urbanstandard

Često ljudi prave poređenje sa hemijom kada govore o privlačnosti i sviđanju, bilo da je reč o zaljubljenosti, ljubavi ili seksualnosti. Kada se osoba koja je u potrazi za savršenim partnerom upozna sa nekom novom osobom, može se čuti da je za bilo kakav dalji odnos presudno da li je na prvom susretu bilo ili nije bilo hemije.

Seksualna hemija se najvećim delom odvija na podsvesnom nivou, pa je ponekad i zabrinjavajuća. Ipak, dobro poznavanje sebe može vam doneti veliku seksualnu moć.

sexhemija.jpg

Skoro svima se bar jednom u životu desilo da ih privuče osoba sa kojom nemaju ništa zajedničkog? Nekima se čak dogodilo da zbog nekog neojašnjivog razloga počne da ih privlači prijatelj s kojim su godinama dobri, a nikad ih nisu doživljavali na taj način? Sve ovo govori da se radi o seksualnoj hemiji.

Ona se može javiti u sekundi kada nekog vidite, a kad kad počinje polako da vas oduzima. Šta tačno stoji iza tih poriva, nauka još nije objasnila.

Danas postoji jasna definicija seksualne hemije, ali mnogi muškarci i žene ne znaju ponekad da objasne da li je reč o snažnoj hemiji. Pa tako dolazi do pogrešnog čitanja seksualnih signala i sebi ih predstavljaju pogrešno. To se događa zato što svesni deo čoveka ne čita te signale i cela ta hemijska priča ide u krivom smeru.

sexhemija-privlacnost.jpg

Telo počinje da hvata signale seksualne privlačnosti pre nego što to uradi svesni um pa je iz tog razloga ona toliko zbunjujuća. Dobra vest je da instiktivno delujemo u ključnim trenutcima i znamo da preduznemo prave korake. Za ovo je odgovorna podsvest.

Dobro je da znate da osluškujute sebe i svoju intuiciju, jer je to put ka boljem upravljanju seksualnom hemijom. Ovaj proces se može naučiti, ali potrebno je vreme i konstanstno osluškivanje sebe. Ako nemate uspeha u buđenju muškarčeve pažnje, znači da se radi o nedostatku seksualnog samopouzdanja koje je snažan pokretač seksualne hemije.

Mnogi stručnjaci savetuju vežbe zavođenja koje je takođe sjajan pokretač seksualne hemije.

Seksualna hemija može biti dobra stvar, ali može izazvati i zbunjenost. Ako želite da znate kako da se postavite u muškom društvu, posebno onome koje vas privlači, dublji pogled u sebe je od velike koristi. Neke žene šalju snažne seksualne signale, ali to čine na pogrešan način i u pogrešno vreme.

Natrag