Šta je novo?

Sta je Torrent ???

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
53.860
bittorrent.gifPar reci o torrentu

Torrent
je format dokumenta u peer-to-peer (P2P) tehnologiji ciji protokol je napravljen da olaksa distribuciju velikih dokumenata a da pritom ne opterecuje internet servere vec se sav promet odvija izmedju izvora dokumenta (seed) i onoga koji preuzima taj dokument (leecher).Prve P2P mreze su koristile jedan centralni server, na koji su se spajali svi klijenti, a taj je server znao tacno sta ko ima i moze podeliti. To su bile centralne P2P (peer to peer) mreze, i Torrent radi na tom principu. Torrent fajl ne skidas preko standardnih protokola za transfer fajlova http i ftp, vec tcp i udp koji su uz IP protokol glavni protokoli za prenos podataka u vidu paketa izmedju dva racunara.
Da bi tako nesto funkcionisalo ti moras imati otvoren port koji ce dozvoliti prenos podataka sa drugog kompjutera, posto torrent to upravo i jeste. Fajl koji ti skidas je ustvari virtualno iseckan na fragmente i ti te fragmente downloadujes od ostalih korisnika. Sto vise korisnika ima koji imaju fajl na svom racunaru (seed-era), a sto manje onih sto download-uju fajl (leech-era), tvoj download ce biti brzi. Ukoliko ima vise leech-era od seed-era, onda upload zna biti poprilicno spor.Naravno treba znati da kada ste jednom na serveru pronasli ono sto trazite, server vas je uputio do onoga ko ima tu datoteku, i tada ste vi zapravo skinuli podatak, ne sa servera nego sa onog racunara koji u tom trenutku deli tu datoteku.
Torrent je u stanju da tacno identifikuje koju datoteku neko deli, od ostalih datoteka istog imena i velicine. To je razlog zasto mozete skinuti tacno odredjenu datoteku, a ne neku drugu slicnog imena i karakteristika. Taj se podatak cuva unutar malene tekstualne datoteke koja ime ekstenziju .torrent i ona sadrži podatak o serveru koji koordinira skidanje te datoteke, kao i o samoj datoteci.
Server koji nadzire i koordinira skidanje neke datoteke se naziva Tracker i on je najvaznija komponenta u tom sistemu.
Ako uzmete u obzir sve navedeno, onda je jasno da je torrent idealan za skidanje velikih datoteka poput DVD-a ,videa i drugog materijala .Da biste nesmetano downloadovali torrent morate imati u racunaru instaliran neki od torrent klijenata (alata)te da je konekcija podesena (firewall) da propusta download na odredjenom portu. Ukoliko nije mora se osposobiti tako sto cete otvoriti neki port i u klijentu podesiti taj otvoreni port.

Nacin rada sa Torrent fajlovima

U principu torrent je zamisljen kao sistem za deljenje podataka izmedju internet korisnika, s tim da se fajlovi ne cuvaju na web serverima, vec se cuvaju na racunarima samih korisnika. Dakle, potreban je samo program preko kojeg se skidaju torrent fajlovi-torent klijent.Takodje treba na internetu da nadjete odgovarajucu .torrent datoteku koju zelite downloadovati, a trackeri (pretrazivaci torrenata) ce vam u tome pomoci.Odlaskom na Torrent sajtove u polje za pretragu unosite ono sto vam treba i otvarate stranicu sa onim rezultatom koji ima najmanju mogucu velicinu, najvise seedova i najmanje leecheva. Naravno, idealni torrent ne postoji, pa cete verovatno morati da se odlucite za onaj koji ima ili najmanju velicinu ili najvise seedera.
Posto downloadujete .torrent fajl u vasem racunaru, otvorite ga pomocu klijenta i prikazace vam se lista fajlova u torrentu. Tada mozete da odaberete u koji folder zelite da skinete-downloadujete datoteke, kao i koje cete datoteke downloadovati.
Posto ste odabrali putanju i datoteke za download, torrent ce vam se pojaviti u listi aktivnih torrenata i potrebno ga je markirati i pritisnuti dugme download te preuzimanje ce poceti.

Seeder

Seeder je osoba koja je skinula kompletan torrent i dozvoljava drugim korisnicima da taj isti torrent skinu sa njenog racunara.Sto je vise seedera imacete brzi download zeljenog torrenta.

Leech

Leech je osoba koja povlaci-downloaduje torrent sa interneta. Dakle, ako skidate jedan torrent, druga osoba koja skida taj isti je leech i ona normalno usporava vas download, jer sve zavisi od uploada seedera.

Takodje treba znati da brzina skidanja kod vas zavisi od brzine uploada seedera i broja leecheva,Takodje, torrenti su prepuni virusa sto takodje trebate znati, te imajte na umu i to da ima takvih seedera koji postavljaju prazne datoteke, koje vam se skinu, te poseduju neku velicinu i koje vam pojedu promet, a koje odnosno nemaju nikakav sadrzaj ili pak on nije odgovarajuci onom sto zelite downloadovati.

Terminologija


Leeches - Korisnici koji skidaju (downloadaju) datoteku ali je ne dele s ostalim korisnicima.
Seed or seeder - Seeder je korisnik koji ima celu kopiju datoteke koja se skida.
.torrent
- datoteka koja upucuje do datoteke koju se zeli skinuti-downloadovati.
Tracker - Server koji upravlja bittorrent procesom slanja datoteke.
Swarm - Grupa korisnika koja istovremeno salje (uploaduje) odnosno prima (downloaduje) istu datoteku
 
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
49
lepo, ali je potrebno popraviti tvrdnju da veci broj leachera usporava download.
to je apsolutno netačno:
što je veći zbir broja seedera i leachera to je brzina downloada veća
leacheri nisu konkurenti pri downloadu, nego se pojedini delovi torrenta downloaduju i od njih pa se na taj način povećava brzina downloda
 
Član
Učlanjen(a)
04.03.2013
Poruka
1
lepo, ali je potrebno popraviti tvrdnju da veci broj leachera usporava download.
to je apsolutno netačno:
što je veći zbir broja seedera i leachera to je brzina downloada veća
leacheri nisu konkurenti pri downloadu, nego se pojedini delovi torrenta downloaduju i od njih pa se na taj način povećava brzina downloda
bas sam trazila da saznam sta su seeder i lechers i bas sam ovde, nasla sta sam trazila,hvala puno na ovom objasnjenu i drugo zanima me koliko dugo moram da seedujem,tj kad ce biti downlodovano,naprimer film ili neki program.hvala unapred branka...
 
Član
Učlanjen(a)
30.09.2012
Poruka
49
bas sam trazila da saznam sta su seeder i lechers i bas sam ovde, nasla sta sam trazila,hvala puno na ovom objasnjenu i drugo zanima me koliko dugo moram da seedujem,tj kad ce biti downlodovano,naprimer film ili neki program.hvala unapred branka...

tu nemas strogog pravila. kad ce drugi downloadati od tebe (i drugih) zavisi i od tvoje i od njihove brzine, recimo.
za svaki torent mozes videti koliko je trenutno seedera i leechera.
ako si ti trenutno jedini seeder onda bi bilo jako ruzno da zatvoris torrent program i tako onemogucis bar jos jednog da downloaduje sve tj dodje do 100%. to je jedno onako kriticno pravilo, drugo je: sto duze to bolje.
 
Top