Šta je religija

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Termin “religija” je latinskog porijekla i ima nekoliko etimoloških određenja:

Jedno polazi od latinske imenice “religio”, koja označava vjerovanje u jednog Boga i jednu zajednicu i jednog vladara, kao vjerovanje u jednu religijsku istinu;
Drugo određenje potiče od latinske riječi “religare“, koja ukazuje na uspostavljanje zavjeta, veze ili povezanosti sa božanskim bićem, crkvom kao božanskom ustanovom i ljudima;
Treće određenje pojma religije je izvedeno iz glagola “religere“ a odnosi se na izdvajanje nečega od običnih stvari, a u prenesenom smislu znači odnošenje s poštovanjem prema nečemu a posebno prema božanstvu;
Četvrto, neki dovode riječ “religija” sa glagolom “reeligere” pod kojima se podrazumjeva ponovno izdvajanje ili izabiranje;
Peto, postoji tumačenje koje polazi od glagola “relegere”, pod kojim see podrazumjeva razabiranje, ponovno uviđanje odnosa i veze čovjeka sa božanskim bićem;
Šesto, pomenimo dovođenje etimolaške veze riječi “religija“ sa glagolom “reliuguere“, što bi značilo odvajanje nečega na stranu, onoga što je namjenjeno Bogu, odnosno prinošenje žrtve.

bm%20%2826%29.jpg

Kao što vidimo, etimološka određenja riječi “religija“ su međusobno slična, ali i različita, dosta fluidna i neprecizna.zato se da bi se kompleksni pojam religije špotpunije shvatio pribjegava pokušaju teorijskog definisanja religije. Pri tom, treba reći da postoje mnogobrojne zanimljive definicije i shvatanja ovog pojma, kao:
religija je upoznavanje naših moralnih dužnosti u obliku božanskih zapovijesti;
]religija je sveto, odnosno na numinozno koje je obilježeno tajnovitošću, misterioznošću,božanskim duhom i strahopoštovanjem, ali i željom da im se čovjek približi;religija govori o postojanju nadprirodnih bića koja upravljaju životom ljudi;
religija je onaj oblik čovjekovog života u kojem čovjek zna da je određen veličinom koja se zove Bog.
Stoga se religija i određuje kao skup takvih predodžbi, shvatanja, pojmova i obrada zasnovanim na principima fantastične interpretacije društvenog života i svijeta koji se pripisuju djelovanju nadprirodnih sila a ne čovjeku koji u ovoj religijskoj interpretaciji svijeta ipak nije shvaćen kao tvorac svoje istorije.
Različita shvatanja religije pokazuju sledeće:

prvo, religija se shvata kao pogled na svijet, bolje rečeno, pogled na sveto i vjerovanje u nadprirodno.kao takva, religija je:
a)kosmogonija (shvatanje porijekla svijeta, njenog tvorca);
b)soteorologija (shvatanje o spasenju i vječnosti);c)eshatologija (shvatanje o sudnjem danu i carstvu Božjem);
d)teodiceja (shvatanje o trpljenju na ovom svijetu i utjesi koju pruža božanstvo)

drugo, religija je izraz čovjekove psihološke potrebe za sigurnošću;treće, religija se shvata kao suštinska vrijednosna i moralna komponenta i izvorište dobrog, istinskog i lijepog;
četvrto, religija se shvata kao kultura. Religija u ovom smislu ima:
a)aksiološku (vrijednosnu);
b)kognitivnu (saznajnu);
c)normativnu (propisnu);
d)praktičnu, ritualnu i emocionalnu dimenziju;

peto, religija se shvata kao izvor otuđenja ljudi, odnosno kao fantastično prikazivanje stvarnosti.

Tekst preuzet sa znanje.org

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
11.01.2010
Poruka
603
Neverovatno da se do sada niko nije setio da na pdfReligija stavi ovako informativan text!Hvala N.!

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
I ja sam ateista

Zanimljivo je da razchlanimo ko u shta veruje i zashto.
Da vidimo shta kaze Vikipedija o religiji :

Religija je društvena pojava koja podleže određenim zakonima nastajanja, razvoja i nestajanja. Religiju možemo definisati i kao duhovnu povezanost jedne grupe ljudi sa nekim višim, svetim bićem, odnosno Bogom. Bog (na sanskritskom “gospodar hleba”) je ljudska zamisao o nekoj natprirodnoj, onostranoj sili. I sama reč religija vodi poreklo od latinske reči “religare” što znači ponovo svezati, prepovezati. Dakle, religija je oblik društvene svesti u kome se prirodne i društvene sile prikazuju kao natprirodne, nezavisne od čoveka, prirode i istorije. Svaka religija podrazumeva više ili manje jednostavno učenje koje se odnosi na suštinu, svrhu i poreklo svega postojećeg. Takođe, svaka religija podrazumeva određene oblike verskih zajednica, kao i određene obrede, ritualne radnje koje se obavljaju na posvećenim mestima, odnosno u određenim institucijama (crkve, džamije, sinagoge, hramovi...).

Teorije religije

Postoje tri osnovne grupe teorija religije. Prema prvoj, religija je izum jedne (obično vladajuće odnosno privilegovane) grupe ljudi kao sredstvo zaštite privilegija iste te grupe ljudi. Prema drugoj grupi teorija, religija je trajna egzistencijalna karakteristika ljudskog bića. Najzad, prema trećoj grupi teorija, religija je samo ljudska sklonost ka sujeverju proizašla iz nedovoljnog poznavanja prave prirode stvari.

Kada, gde, kako i zašto su nastale prve religije?

Prvi oblici religije javljaju se još u prvobitnoj ljudskoj zajednici kao posledica čovekovog uviđanja da se mnoge stvari u prirodi dešavju i bez njegove volje i da on na te pojave ne može da utiče niti da ih kontroliše ma koliko se trudio. Takve pojave su na primer suše, poplave, munje, gromovi i slično. Tako je čovek došao na ideju o postojanju viših sila. Tako su u čovekovom umu nastali prvi oblici “bogova” koji su simbolizovali jedinstvene moći koje suvereno vladaju čovekovim postojanjem. Čovek je nastojao da ove više sile umilostivi molitvama i žrtvovanjem.

Kompletno o tome na : Religija - Википедија
A evo malo i o Ateizmu : Ateizam - Википедија

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Ja bih Nostradamusu (onom koji je bio i ovom koji je sada) zahvalio još ali ono dugme važi samo jedanput:)

Samo bih hteo da naglasim jednu konstataciju. Svi se rađaju potpuno bez ikakvih predpostavki i bilo kakvih sudova o tome ko su, šta su i odakle su (zbir nekih psiholoških, etnoloških i socioloških pitanja). Dete do 5-6 godine ne razbira razlike među religijama, nacijama i ulogama (sa kojima je svaki stariji pojedinac obojen do koske). To dete je samo DETE (hvala bogu što je tako).

Kasnije kako sazreva i kako se njegovo svest proširuje, po meni (možda je totalno ne tačno) postoje 2 načina primanja jedne religije (religije ima dosta ali samo je jedna vera (ili veruješ ili ne)):

1) Jedan način vodi ka veri iz straha
Predstavlja sklop nekih zakona, uputa, kanona, zapovesti koji su propraćeni nekim vidom nagrade ili kazne. Ne bih da zvučem kao da sam pod teorijom zavere ili izparanoisan, ali jednostavno imaš nešto i moraš pratiti kako bi završio tamo gde završavaju pravednici. Ne kažem da je to pogrešno i loše. Red i pravila moraju da postoje kako bi sistem ili tok bio moguć. I ako to izgleda kao neka agrasija, ta ista agresija je sasvim normalna-prirodna (pile mora da se probije iz ljuske, pa i sam čin rođenja). Tako da donekle su i taj strah i agresija (kolektivno nesvesno) prisutani u svima nama. Način na koji izgleda neki odnos sa osobama koje su na ovom putu su krajnje extremni. U takvim razgovorima se potpuno plaše i negiraju sve živo (potkrepljujući svoje strahove sa izvodima iz svetih knjiga) ili postaju toliko revnosni da su ono što je u društvu poznato kao fanatik koji se nada da će te goreti u paklu (ili tako nešto).

2) Drugi put vodi ka veri iz Ljubavi. To je onda kada shvatite upute, zapovesti, zakone kao pomoć na životnom putu. Nešto kao putokaz, radi lakšeg delanja sa Prirodom i sa Ljudima (ovde je P i Lj velikim slovima jer se odnosi na neraskidovost kreacije Tvorca koja je prožeta kroz sve ‚‚proizvode"). Tako da ako na bazi ljubavi vi poštujete i volite sebe kao deo jedne univerzalne Kreacije onda vi poštujete i druge jer su i oni deo te iste kreacije. Kroz njih protiče isto ono što je i u vama (Duh). Bez obzira na razločitosti svih ljudi mi možemo na bazi Ljubavi biti slobodni u svom bitisanju jer smo svi deo iste Božanske kreacije. Kao puzle. Svi elementi su individue i različiti su ali zajdno čine sliku Boga. Na bazi ljubavi nije bitno ko se nalazi preko puta vas. Vi poštujete i prihvatate nju ili njega ili ono kao takvo kakvo jeste (jer kako da kažete delu Kreacije da je loša- to bi bilo kao da uzmete jedan deo puzle i kažete da je ružan i ne ćete da ga ostavite na njegovo mesto-baš nema potrebe). Ovo bi se moglo shvatiti kao jedan uput koji bi glasio voli druge kao što voliš sebe. I to bi bio jedini uput. Ili barem za sada. Taj uput je i najveće pravilo. Objašnjeno kroz primer: Ljubav je kao Sunce. Za svakoga Sija Jednako. Tako da se lako može to pravilo i testirati. Ne možete nekoga voleti nekog malo manje a nekog ne voleti u opšte (ili imati neke loše emotivne tedencije). Ljubav je totalna- ne može biti polovična. Ili je imate ili ne. Zanošenjem da imate Ljubavi a ovamo u vama se rađa neka negativna emocija je samo iluzija kojom opravdavate svoju ‚‚iskrenu ljubav"-grubo rečeno interes ili odnos (na žalost ja ne pripadam ovde (još uvek) ali se čistim od emocionalnih otrova).

Ovde sam pobegao od teme šta je religija ali sam samo hteo da ukažem na neka moja razmišljanja (koja su pobuđena od strane kaliste i kalimerčice-hvala im) koje se tiču religije kao načinu prihvatanja iliti spoznaje. Hvala još jednom na postavljenom materijalu.

P.S.
Jedan duhovnjak je rekao kada svaki čovek postane živa religija tada će na planeti nastati Mir (ovo je malo modifikovano-davno beše kada sam čuo, ali je poenta upravo ta). Ni jedna religija nije svrstana u ove 2 kategorije, već je mi sami spoznajemo na te načine.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Sve je to ok. Zaista se slazem u potpunosti, ali me zanima jedno, da li nama treba Bog i crkva da bi smo voleli sebe pa i druge ?
Zashto stavljaju am na vratove ovog jadnog i napacenog naroda ?! :dntknw:
Vishe je zla donelo to verovanje no dobrog! Bash me briga da li je neko pravoslavac, katolik, musliman, budista, lamaista! Veruj i u Miki Mausa ako hocesh, meni to ne smeta da volim i poshtujem choveka !
Izginu silan narod u ime tamo nekog Boga. Dogme,svakojaki izgovori i lazi.
Narod uljuljkan u neznanje... ovce spremne za exploataciju... za klanje...
kazu ovi nashi "prosveceni" - NE TREBA VAM ZNANJE... ZAVIRITE U SVOJE SRCE... SAMO VERUJTE!!!! Ma uzas...
Veruj i ne pitaj ! Nemoj sluchajno da si se kritichki osvrnuo na Bibliju !
Veruj da je Bog 1. dana rekao "neka bude svetlost" a 3. dana stvori Sunce i Mesec
Veruj da Bog stvorio choveka.
Veruj da su Adam i Eva prichali sa zmijom!
Veruj da je Adam ziveo 930 godina,Njegov sin Sit 912 godina, pa Enos 905 godina.. itd.. ( prosek oko 900 godina wacko2 )
.....
Veruj da je velika riba progutala Jonu i da je u njoj ziveo 3 dana i tri noci !
E moooj narode napaceni... veruj :vorred:
Evo programa za koji sam ubedjen da ce pomoci --->
http://serbianforum.org/razni-programi/110969-pretrazivac-biblije.html#post341512
Narode moj dobri, shto je vishe budete chitali, uvidjacete koliko nebuloza tu ima i manje cete u te kojeshtarije verovati! :dance2:

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Bog je samo ime za entitet koji ti ne znaš (ne još uvek) i ne možeš ovozemaljskim jezikom da objasniš nešto što je nebesko i prevazilazi sve granice uma. Većina ‚‚vidi" Boga kao starog čoveka u beloj odori i dugom sedom bradom iza kojeg isijava neka svetlost. I u pitanju je muško. Čak i žene se poistovećuju sa tim da je on muškog roda. Bog čak i kažnjava, vele oni revnosni. Čak se spominje i greh. Sve su ovo apsurdi koji nisu i nitiće biti dokazani kao (ne)mogući. Kažem apsurd, jer ono što ti pojmiš kao vera, Bog, Ljubav, greh nije isto kao što ja pojmim ili neko drugo. Samim tim mi pravimo gomilu Rajeva, Pakla (čudno, nikad nisam pisao množinu ovih reči!?!?!) i tako formiramo 1000 nekih varijanti. Zašto, najverovatnije jer nas ‚‚muči" pitanje šta posle (ili gde posle). U nedostatku pravih reči (jer je reč ništa drugo do limit koji (ni približno) ne može da objasni neki pojam u celosti) mi počenjemo da projektujemo naše viđenje nečega ili nekog mesta posle smrti. Religija (bi trebalo da) služi kao skup znanja koje treba da omoguće lakše razumevanje nekih stvari. Da ukaže na neke stvari, da ih objasni. Ali ona, kao što kažeš, nije neophodna. Iz razloga što je ljubav univerzalni jezik.

Jedino pravila ili zakon može držati masu. U svakoj religiji ti imaš upute (zapovetsti-ja ne volim tu reč. Deluje kao da se obraća robu ili nekom sužnju) koji na neki način konfigurišu ‚‚poželjno (ne)svesno ponašanje" grupe. To je objašnjeno i na višim i visokim školama iz predmeta sociologije u poglavlju ‚‚uticaj religije na moral" (i opet jako je diskutabilno šta je po tebi moralno a šta ne). Naravno da to izgleda kao da religija (Bog) ucenjuje ljude pa im prosipa neke obaveze, upute i kanone. Ali možda je ipak to religija zasnovana na strahu. Jer kako opstaje jedna masa. Kada su svi ljudi na broju. Kako da zadražiš nekoga (?) tako što ćeš reći da Bog kažnjava prestup.

Član
Učlanjen(a)
28.05.2010
Poruka
89
Religija je učenje o prirodi Božanskog, poreklu i svrsi sveta i čoveka.
Svako od tih religijskih učenja teži da se prikaže kao nedokučiva božanska istina koju je bog preko proroka podario čoveku.
Čini mi se da religiju ipak češće poimamo kao upute o načinu na koji treba da živimo ako želimo blaženstvo u onostranom životu.

@domicus:

Trebaju li nam bog i religija da bi smo bili dobri- apsolutno ne.
Ali da su organizovane religije donele svetu više zla nego dobra nisam sigrurna da se slažem- mnoge su ugledale svetlost dana osim hrišćanstva.

Koliko je u religiji istine- ne usuđujem se lično da tvrdim. Nije mi nikakav problem da kažem- ne znam.
Ali to što NE ZNAM ima li posle smrti suda i raja me ni najmanje ne koči da se držim nekih ,,božjih zapovesti'' poput ,,ne laži'', i ,,ne ubij''- zato što osećam da su na mestu.
Teško je poreći moralizatorsku ulogu koju je crkva sa njima ipak odigrala- šta god da je ona činila na vrhuncu moći, ne možemo tvrditi da je nastala samo da obmanom drži ljude pod vlasti.

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Religija je učenje o prirodi Božanskog, poreklu i svrsi sveta i čoveka.
Svako od tih religijskih učenja teži da se prikaže kao nedokučiva božanska istina koju je bog preko proroka podario čoveku.
Imao sam prilike da vidim nekolicinu u delirijum tremensu koji su sa praznog parcheta papira chitali "bozije rechi" i to tako smisleno i lako da se chovek prosto zapita !
Bilo je zlih, zeljnih slave i dominacije a bilo je i bolesnih! :vorred:
lako je biti Bog i biziji izaslanik kad odesh u dzunglu u neko primitivno plemeyes3 Toliko o prorocima :dance2:
Čini mi se da religiju ipak češće poimamo kao upute o načinu na koji treba da živimo ako želimo blaženstvo u onostranom životu.
Da li se neko vratio s'onoga sveta i posvedochio o tom "onostranom" obecanom zivotu ?
Nije! Ni jedan se nije vratio! Kao sto su u kanc. logoru obecali jevrejima i ostalim logorashima kupanje pa su pustili plin. :( Ni jedan/na/no se nije vratio/la/lo da posvedochi :( Zato je i "lako" forsirati tu prichu ! :vorred:
@domicus:

Trebaju li nam bog i religija da bi smo bili dobri- apsolutno ne.
Ali da su organizovane religije donele svetu više zla nego dobra nisam sigrurna da se slažem- mnoge su ugledale svetlost dana osim hrišćanstva.
Voleo bi da mi navedesh tu koja je ugledala "svetlost dana":roll:
A shto se tiche dela da li je religija donela vishe zla no dobra, to se da lako proveriti. Prosta matematika. Samo da izlistamo istoriju u nazad.
Kraljevi, vlastela, vrachevi, su se predstavljali kao chiji potomci ?
Kako su obezezbedjivali potporu i autoritet svojih "nepogreshivih" rechi i dela?
U chije su ime ishli u ratove ? pod kojim izgovorom ? ( danas znamo da je u pitanju bila "samo" njihova zelja za josh vecom moci, bogatstvom, kontrolom)
Nekad su ratovali koristeci Boga kao izgovor a danas "shirenje demokratije"!
Isti narod, iste nesrece, isti vladari, samo je pesmica malooo izmenjena!

Koliko je u religiji istine- ne usuđujem se lično da tvrdim. Nije mi nikakav problem da kažem- ne znam.
Ali to što NE ZNAM ima li posle smrti suda i raja me ni najmanje ne koči da se držim nekih ,,božjih zapovesti'' poput ,,ne laži'', i ,,ne ubij''- zato što osećam da su na mestu.
Te zapovesti su "pozajmljene" iz staroegipatske knjige mrtvih!(jel da sve religije "zrache" originalnoshcu ?! :acute: )

Teško je poreći moralizatorsku ulogu koju je crkva sa njima ipak odigrala- šta god da je ona činila na vrhuncu moći, ne možemo tvrditi da je nastala samo da obmanom drži ljude pod vlasti.
Ti si pametna i nachitana cura. Nemoj da pravimo greshke.
Obe tvrdnje ti nisu na mestu.
1. O ulozi crkve vezano za moral Ajde za one koje manje znaju o samom pojmu moral da vidimo sta kaze prosta definicija -->
Moral je skup nepisanih pravila i obicaja koji utvrdjuju medjuljudske odnose i prosudjuju shta je dobro, a shta zlo.
Moral je neshto objektivno kao oblik drushtvene svesti, sistem obichaja, navika, normi. To je zahtev drushtva za odredjenim ponashanjem, odnosno, principima koji odredjuju kako neshto treba da bude
...
Ok. Shta to znachi? Znachi da je moral kao moral veoma relativna stvar i razlikuje se od drushtva do drushtva, od istorijskog razdoblja do istorijskog razdoblja.
Crkva kao crkva je uvila pod MORAL moranje " morate ziveti kako vam MI kazemo. Ako to ne uradite, prvo cete imati posla sa nama na zemlji a onda cemo vas poslati kod onog gore i onda cete imati posla i sa njim
Da predjemo sad na ovo drugo .:roll:
2. Obmanom drzati ljude na vlasti
Da li treba da spomenenemo kad je i kako nastala Crkva ?
Ko ne zna ko je bio Car Konstantin Veliki, evo ovde o njemu --> Konstantin Veliki - Википедија
Zanimljivo je da je prvo nastala Crkva pa onda Novi Zavet (koji sve "rupe" popuni) :D
I prekrshishe u startu 2. Boziju zapovest :D
Evo kao primer sam rad uzeti i nekog ko je blizi nama, Cara Dushana i njegov zakonik.
Ko god pogleda, moze da vidi koliko se u samom zakoniku shtiti crkva i vera.
Naravno da je jaka sprega izmedju Crkve i vladara zato shto im ona kao takva osigurava sigurnu vladavinu :)

Član
Učlanjen(a)
01.06.2010
Poruka
309
Da li se neko vratio s'onoga sveta i posvedochio o tom "onostranom" obecanom zivotu ?
Nije! Ni jedan se nije vratio! Kao sto su u kanc. logoru obecali jevrejima i ostalim logorashima kupanje pa su pustili plin. :( Ni jedan/na/no se nije vratio/la/lo da posvedochi :( Zato je i "lako" forsirati tu prichu ! :vorred:
Isti si kao moja baba koja se podigla u komunizmu, koja nezna mnogo o Bogu...pa kada cuje za pricu da postoji vecni zivot, odmah postavlja pitanje ''kako kad se niko nikad iz groba nije vratio'' :)
To sto ti i moja baba :) pricate nije niko od ozbiljnih vernika pomenuo, da treba da se vrate 'mrtvi' ljudi...to nigde ne pise!

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Isti si kao moja baba koja se podigla u komunizmu, koja nezna mnogo o Bogu...pa kada cuje za pricu da postoji vecni zivot, odmah postavlja pitanje ''kako kad se niko nikad iz groba nije vratio'' :)
To sto ti i moja baba :) pricate nije niko od ozbiljnih vernika pomenuo, da treba da se vrate 'mrtvi' ljudi...to nigde ne pise!
Mislim da bi trebao post kao post da prochitash josh jednom ali s'razumevanjem :)
Ne stavljaj mi "na teret" da sam rekao da ce se mrtvi vratiti vec sam pisao o tome kako je lako tvrditi neshto za shta ne postoji ni jedan nachin (niti svedok ) koji bi mogao da potvrdi "prichu"!
A shto se tiche dizanja mrtvih, vidi se da nisi chitao "knjigu" :D
I Isus i Muhamed su (naravno kaoo) dizali mrtve :D A naravno, tu je i ona pricha o sudnjem danu..
Prelistaj je molim te :dance2::acute:

Natrag