Šta Hrvat sa smislom za humor triba znat o Europi?

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
‘ZA EUROPU SPREMNI’ ARIJANE ČULINE U SPLITSKOM KAZALIŠTU LUTAKA

Šta Hrvat sa smislom za humor triba znat o Europi?

Izvor: Slobodna Dalmacija 17.11.2010. | 08:48

ARIJANA_CULINA_310707-01.1_thumb.jpg

Posljednje ovogodišnje splitske izvedbe monokomedija Arijane Čuline “Za Europu spremni” bit će u četvrtak i petak u 20 sati u Gradskom kazalištu lutaka.

Riječ je o monodrami u prepoznatljivu autoričinu stilu, nastaloj prema njenoj istoimenoj knjizi, objavljenoj prije pet godina u izdanju Slobodne Dalmacije.

“Ja sam i tada bila euroskeptik, a sada sam dočekala da stvarnost potvrdi ono što sam rekla. Mi smo po svojim navikama, običajima i standardima nespremni za Europu”, kaže spisateljica i glumica koja je sa svojom monokomedijom nastupala po cijeloj Hrvatskoj i u BiH, ali još nije ušla u Europsku uniju.

Čulinina nespremnost elaborira na primjeru kvalitete gradnje, GMO-a, stanjem WC-a, vjenčanjima...

“U nas se vjenčanja slave tri noći sa stotinama uzvanika, a u Europi se s kumovima ode na čips. A nije u redu da su oni koji su na nižem nivou od nas, to jest na čučavcima, prije od nas ušli u Europu”, duhovito zaključuje ona.
Spontani humor prati autoricu od samog početka izvedbi. Gledatelji često misle da je riječ o predstavi koju su već gledali u Lori. A tamo su se izvodile predstave “Šta svaka žena triba znat o onim stvarima” i “Nemoj se rodit ka žensko”.

Zatim ljudi misle da je predstava na lijepoj i dobroj sceni kazališta lutaka – samo za djecu. A Čulina je izbacila i odrednicu “stojeća komedija” jer su gledatelji mislili da će dva sata morati stajati.

A s takvim zaključcima se teško ide u Europu, ali se lako može u GKL.

S.K.​

Natrag