Srpski alpinista izbegao smrt na 200 metara od najvišeg vrha SAD

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Dramatično spasavanja na Mekinliju

Srpski alpinista izbegao smrt na 200 metara od najvišeg vrha SAD

Izvor: Blic H. Dunđerov - M. Keranović | 09. 06. 2011. - 00:02h

NOVI SAD - Željko Dulić (27), planinar iz Bukovca koga su u snežnim nanosima planine Mekinli pre četrdesetak sati onesvešćenog i u životnoj opasnosti našle spasilačke ekipe, već se vratio u bazni kamp i sprema se za ponovni uspon! Kako za „Blic“ kaže njegov kolega Branislav Jerg, član društva „Vilina vodica“ iz Bukovca, Dulić je u bolnici proveo tek nekoliko sati koliko mu je bilo neophodno da oporavi iscrpljeni organizam, a potom je uzeo preporučenu terapiju i zahtevao da se vrati u bazni kamp.

149045_aljaskamccinley-rescue_f.jpg
Spasilački helikopteri na Aljaskim planinama

149048_1003-alpinista_hs.jpg

Željko Dulić

- Došao sam do visine od 5.950 metara. Falilo mi je još 200 metara do vrha, ali nisam više mogao, pa sam krenuo da se spuštam dok još mogu. U tom momenu naišli su rendžeri koji osiguravaju penjanje i spuštanje i procenili da bi trebalo da me spuste helikopterom. Dobio sam kiseonik i injekciju, a pregledao me je i tim lekara. Dobro sam se osećao, a i oni su utvrdili da je sa mnom sve u redu i odbio sam da idem u bolnicu, iako su rendžeri mislili da bi to ipak trebalo uraditi. Osećam se dobro i nemam nikakvih problema... Napravio sam grešku što sam popio malo vode, svega litru, a trebalo je još litar i po. Inače, tražili su da se evakuišemo iz baznog kampa što smo i uradili - kazao je za “Blic” Željko Dulić.

- Čim sam čuo vest kontaktirao sam alpiniste koji su na Mekinliju i saznao da se

Dve ekspedicije iz Srbije

Dve ekspedicije iz Srbije nalaze se u SAD. Iso Planić i Milivoj Ardeljan, članovi ekspedicije, u kojoj je bio i Dulić, trenutno se spuštaju sa planine nakon što su osvojili vrh, dok druga ekspedicija, čiji su članovi Zoran Kontić, Neda Milošević, Ilija Andrejić i Dragan Petrić, ide ka vrhu. Svi oni su dobro.
Željko odlično oseća, da nije samo van opasnosti, već da je uveliko na nogama i na putu za bazni kamp. On je zaljubljenik u ovaj sport i verujem da sluša jedan moj savet: Idi do te granice do koje je mozak bistar – kaže za „Blic“ Branislav Jerg.

Trojica planinara spasena su helikopterima sa vrha Mekinlija, najviše planine u Severnoj Americi, saopštila je u utorak Služba Nacionalnog parka. Rendžeri su u ponedeljak noću našli planinare - dvojicu Japanaca i jednog Srbina, prilikom silaska sa planine visoke 6.194 metra.

Natrag