Srpska samba u Rio de Žaneiru

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Srpska samba u Rio de Žaneiru

Izvor:
Novosti.rs

Na karnevalu u Brazilu Banjalučani imaja petoricu predstavnika. Predstaviće tradiciju i kulturu ovih prostora.

reg-rio_620x0.jpg

Republika Srpska ima svoje predstavnike na karnevalu u Rio de Žaneiru! Petoro mladih umetnika iz Banjaluke, koji su se otisnuli na egzotičan put, su Milan Aćimović, iz Udruženja „Sopot“, kao i Darko Đekić i Damir Marjanović Šaba, iz Udruženja građana „Afrodizijak“. Tu je i Dejan Ilić, poznatiji kao di-džej Vudu, iz Udruženja za razvoj urbane kulture, i Nemanja Mićević, predstavnik Muzeja savremene umetnosti RS.

Milan Aćimović iz „Sopota“ je najveći krivac što je pomenuta petorka otišla put Brazila.

- Pre godinu dana boravio sam u Brazilu na jednom takmičenju muzičara. Tu sam upoznao mnoge brazilske umetnike i pričali smo o karnevalu. Kada je stiglo vreme za organizaciju karnevala, na moju adresu je stigao poziv. Doslovno je pisalo da su predstavnici Banjaluke pozvani od glavne i najveće škole za predvođenje karnevala „Mangueira“. To je i najstarija škola sambe u Južnoj Americi - kaže Aćimović za „Novosti“.
Prema njegovim rečima, praksa u Brazilu je da se pozivanjem umetnika iz drugih zemalja karneval upotpunjava raznim bojama sveta.
- Bitno je da u okviru karnevala organizator obezbeđuje pozvanim umetnicima prostor i prateću opremu za muzičke nastupe i performanse na više lokacija u Rio de Žaneiru.
Ludnica na ulicama Rio de Žaneira traje do 23. februara.

Natrag