Šta je novo?

SREMSKA MITROVICA: Vlaga urušava crkvu

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Počinje obnova hrama u Šašincima


Vlaga urušava crkvu


Izvor: Blic NARCISA BOŽIĆ | 03. 05. 2011. - 00:02h | Foto: N. Božić

SREMSKA MITROVICA - Pravoslavna crkva Silaska Svetog duha na apostole u Šašincima kod Sremske Mitrovice uskoro će biti zaštićena od desetogodišnjeg propadanja. Za radove na spomeniku kulture iz 18. veka biće potrošeno 20 miliona dinara, a stručnjaci će prvo uraditi izolaciju i popraviti krov.
138858_vojcrkva1--prota-dusko-marijanovic-pored-ostecenog-ikonostasa-foto-narcisa-bozic_f.jpg
Prota Duško Marijanović pokazuje oštećeni ikonostas

– Radovi na spasavanju crkve počinju u poslednjem trenutku, jer poznati verski i kulturni spomenik samo što se nije srušio. Godinama smo tražili pomoć od opštinskih, pokrajinskih i državnih institucija, ali tek sad su nam odgovorili – objašnjava prota Duško Marijanović.

Za potpunu sanaciju krova, unutrašnjosti i spoljašnjosti crkve, potrebno je 20 miliona dinara. Meštani, udruženje lovaca i udruženje žena počeli su akciju prikupljanja novca za obnovu, ali to ni izdaleka nije bilo dovoljno. Tek kada su podršku dali Ministarstvo kulture, Ministarstvo vera i ljudi iz dijaspore, moglo se razmišljati o početku radova.


Jovan Nedeljković, predsednik seoskog Odbora za obnovu crkve, kaže da je crkva podignuta 1769. godine i da je pretrpela velika oštećenja, ali su meštani uvek nalazili način da plate popravke na bogomolji. Ali selo više nije bogato kao nekada, mladi su otišli i u Šašincima živi 2.000 meštana.


– Domaćini su nekada davali velike dobrovoljne priloge za obnovu crkve, a sada kada su radovi neodložni, niko nema novca. Pre 13 godina meštani su prikupili 1,3 miliona dinara za obnovu ikonostasa i molerske radove u unutrašnjosti, ali to nije bilo dovoljno po stručnjacima mitrovačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture – objašnjava Nedeljković.


Meštani Šašinaca su 2002. godina teškim odricanjima uspeli da sakupe još 1,3 miliona dinara za obnovu crkvenog tornja koji je uništen u Drugom svetskom ratu. Od Ministarstva vera su za te radove dobili 240.000 dinara i od opštine 30.000 dinara.


– Ovih dana počinjemo radove uz blagoslov vladike sremskog Vasilija i prisustvo predstavnika ministarstava. Prioritetni su radovi na sanaciji krova jer vlaga ozbiljno ugrožava objekat. Crkva tone zbog vlage, krov prokišnjava, temelji propadaju, građa je trula – tvrdi prota Marijanović.


Zemljotres koji je jesenas pogodio Kraljevo osetio se i u Sremu i tom prilikom se odvalio komad vrednog ikonostasa iz 18.veka.


Za ikonostas šest miliona

– Konzervatorska radionica Republičkog zavoda za zaštitu spomenika napravila je plan sanacije ikonostasa, uklanjanja vlage i obnove krova, a radiće se u nekoliko etapa. Samo za sanaciju ikonostasa potrebno je šest miliona dinara – objašnjava Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Sremskoj Mitrovici.
 
Top