Šta je novo?

SREMSKA MITROVICA: Mitrovački čelnici odlučili da sebi povećaju zarade

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Vest koja je šokirala građane Mitrovice


Mitrovački čelnici odlučili da sebi povećaju zarade





Izvor: Blic N. Božić | 06. 05. 2011. - 00:02h | Foto: N.B.

SREMSKA MITROVICA - Većinu od 12.000 nezaposlenih Mitrovčana ovih dana su šokirale dve vesti. Prva je da je 365 zaposlenih u opštinskim upravama i ustanovama kulture dobilo drugu povišicu u godini, ovaj put za 5,5 odsto. Druga je - da spisak od 365 osoba, koje opterećuju budžet opštine u kojoj privreda odavno ne radi, nije tačan te da postoje i oni koji novac primaju preko raznih ugovora. Odmah se posumnjalo da su to partijski kadrovi i partijski prijatelji, koji nisu čekali da im službenici u Nacionalnoj službi za zapšoljavanje pronađu posao.

139900_vojplate1-jednog-od-radnickih-protesta-foto-narcisa-bozic_f.jpg
U Sremskoj Mitrovici zatvorena mnoga velika preduzeća

Zvanično, u sedam gradskih uprava, osam ustanova kulture i Direkciji za izgradnju grada, koje su neposredni budžetski korisnici, zaposleno je 363 osoba, 328 na neodređeno i 35 na određeno vreme. Od toga, 213 radi u Gradskoj kući. Iako se pre dve godine mnogo govorilo oko 65 prekobrojnih, koji su prema Zakonu o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u lokalnoj administraciji, trebalo da budu otpušteni, pokazalo se da se radilo o buri u čaši vode, jer je otkaze uz otpremnine dobilo 44 zaposlena.

Gradonačelnik Branislav Nedimović, na temu prekobrojnih u opštinskim upravama, juče je kratko prokomentarisao da prekobrojnih nema, te da je “lokalna samouprava u Sremskoj Mitrovici jedna od retkih u Srbiji, koje zadovoljavaju evropske standarde o broju zaposlenih po odnosu četiri zaposlena na 1.000 stanovnika”.

139901_vojplate2-opstinari-na-teretu-mitrovcana-centar-grada-foto-narcisa-bozic_hs.jpg

Grad sa 12.000 nezaposlenih


Novog zapošljavanja u poslednje dve godine nije bilo, tvrdi Nedimović, uz opasku da 20 mladih sa evidencije Biroa rada, sa završenim sedmim stepenom stručne spreme volontira u Gradskoj kući.

U priči o daleko većem broju osoba koje novac dobijaju iz gradskog budžeta, mnogi su uračunali osobe koje u ustanovama kulture rade pod ugovorom. Bilo da je reč o povremenim i privremenim poslovima, autorskim, ili ugovorima o delu. U izveštajima o radu za proteklu godinu, koje direktori ustanova kulture kao skupštinski materijal dostavljaju odbornicima i novinarima, nije naznačen broj osoba koje su angažovane po ugovorima. Tačnije, u tabelama broja zaposlenih i angažovanih na osnovu ugovora o radu, uvršćeni su samo članovi nadzornih i upravnih odbora.

139902_vojplate3-milos-petrovic-foto-narcisa-bozic_hs.jpg

Miloš Petrović


Posle zasedanja lokalnog parlamenta mnoge je iznenadilo što niko od predstavnika mitrovačke opozicije nije rekao ni reč o podizanje plata u javnom sektoru. Duško Nikolić, predsednik Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke, rekao je da je reč o zakonski dozvoljenom povećanju, ali da u njegovim “Komunalijama” povećanja plata neće biti.

- U gradu je zvanično 6.500 nezaposlenih, a u stvari ih je duplo više. Privreda je uništena, a malo preduzeća koja rade, zaposleni primaju minimalac, a retki su koji mesečno dobiju 30.000 dinara. O opštinarskim platama radnici mogu samo da maštaju - kaže Stevan Romakov, predsednik Samostalnog sindikata.

139904_vojplate4--branislav-nedimovic-foto-narcisa-bozic_hs.jpg

Branislav Nedimović


Oni koji godinama bezuspešno pokušavaju da na šalterima Nacionalne službe za zapošljavanje dobiju posao, ne mogu da se načude kako su u opštinskim upravama odlučili da podignu zarade. Miloš Petrović, bivši radnik “Mitrosa”, to ne smatra samo neodgovornim, već i nemoralnim.

- Kako nisu pomisli na one koji su godinama više gladni nego siti i jedva plaćaju komunalije. Među takvima smo supruga i ja, koji živimo u privatnom stanu i školujemo dvoje dece. Čini mi se da bi nam bilo lakše kada bi oni koji rade bili solidarniji, pa nešto ostavljali za socijalne slučajeve. Ali, ako misle samo na sebe i povećavaju zarade, za sirotinju neće ostati ništa - kaže Miloš Petrović.


Neto zarade u Gradskoj kući
(bez minulog rada)


Gradonačelnik
91.170 din;
Zamenik gradonačelnika
90.209;
Zamenik predsednika skupštine
89.229;
Član Gradskog veća
31.377;
Pomoćnik gradonačelnika
75.929;
Načelnik
75.929;
Zamenik načelnika
59.493;
Visoka školska sprema
44.733;
Viša školska sprema
34.086;
Srednja školska sprema
32.659;
Prvi stepen
23.618.
 
Top