Šta je novo?

SREMSKA MITROVICA: "Mitros" u stečaju dve godine

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Radnici najavljuju proteste

"Mitros" u stečaju dve godine
Izvor: Blic N. Božić | 16. 07. 2011. - 00:02h

SREMSKA MITROVICA - Bivši radnici fabrike mesa i mesnih prerađevina „Mitros“ traže okončanje stečajnog postupka, koji traje već dve godine, i najavljuju proteste. Oko 150 radnika „Mitrosa“ i firme-ćerke „Takovo-agrara“, koji su nakon isteka prinadležnosti sa Biroa ostali bez ikakvih primanja, ogorčeno je zbog neispunjenih obećanja opštinskih i pokrajinskih vlasti o brzoj prodaji preduzeća u stečaju.

159256_vojmitros-1_f.jpg


Prošlogodišnji protesti

- I supruga i ja smo radili u „Mitrosu“ i ostali bez posla. Imamo troje školske dece, stanujemo privatno, nemamo ni za kiriju, a pomoć sa Biroa više ne dobijamo - kaže Miloš Petrović koji je 30 godina radio u „Mitrosu“.

Mada je prošlo više od godinu dana od okončanja skoro dvomesečnog štrajka glađu i pored bezbroj dopisa upućenih Agenciji za privatizaciju u kojima se tražilo ubrzanje stečajnog postupka i prodaja preduzeća, ništa nije preduzeto. Ogorčeni radnici nezadovoljni su potezima pokrajinske vlade, čiji je sekretar za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin još prošlog leta obećao da će u roku od tri meseca izdejstvovati ponovno pokretanje proizvodnje.


Svi kupci odustali
Mada je gradonačelnik Branislav Nedimović još zimus najavljivao da se pojavilo nekoliko zainteresovanih za zakup fabrike u stečaju, kako saznajemo, od toga ništa neće biti. Pogone „Mitrosa“ obišli su predstavnici slovenačkih firmi iz mesne industrije, kao i poznati beogradski biznismen, ali su zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa odustali do okončanja stečajnog postupka.

- Iznevereni smo, osim što nismo dobili otpremnine i zaostale plate, ostavljeni smo na cedilu. Jedino smo prošle godine dobili desetak higijensko-prehrambenih paketa, ali za nas koji smo nekad mesečno proizvodili po 100 tona mesnih prerađevina, paket pašteta i viršli sumnjivog kvaliteta predstavlja pravo poniženje - kaže bivši član sindikata „Mitrosa“ Toplica Perić, najavljujući masovne proteste uz podršku Asocijacije poljoprivrednika Srema.

Fabriku mesa i mesnih prerađevina „Mitros“ kupio je 2005. godine Rodoljub Drašković, vlasnik koncerna „Svislajon-Takovo“, za 36 miliona. U posedu „Mitrosa“ bilo je 27 hektara zemlje, nova hladnjača, klanica, kobašarija, pogon za preradu živinskog mesa „Kimi“ i savremena kotlarnica. Do privatizacije bilo je zaposleno 933 radnika, a posle četiri godine skoro 800 je upućeno na Biro rada kao tehnološki višak.

„Mitros“, koji je Drašković u međuvremenu preregistrovao u Beogradu, odlazi u stečaj pre dve godine, a 80 radnika ostaje bez posla. Pre tri godine na istom mestu u Sremskoj Mitrovici, Drašković osniva novu firmu-ćerku „Takovo-agrar“, sa 70 radnika, registrovanu u Gornjem Milanovcu, takođe u stečaju od marta prošle godine.


159257_vojmitros-2_f.jpg


Stevan Romakov

- Mada je sindikat od početka ukazivao na loše sprovedenu privatizaciju „Mitrosa“ i uputio kompletnu dokumentaciju na adrese Republičkog tužilaštva, Agencije i Saveta za borbu protiv korupcije, niko ništa nije preduzeo, izuzev Osnovnog tužilaštva u Mitrovici. Proglašenjem stečaja sve je palo u vodu, navodi Stevan Romakov, predsednik opštinskog Samostalnog sindikata.


Okončanje stečajnog postupka otežava, naglašava Romakov, komplikovana papirologija, jer je ugovorom između dva preduzeća sva imovina „Mitrosa“ prešla na „Takovo-agrar“. Sada stečajni upravnici treba da naprave obrnut postupak da bi potom odbor poverilaca „Takovo-agrara“ i „Mitrosa“ procenio kapital i konačno prodao preduzeće.

- Radnici su revoltirani sporošću sudstva i opravdano sumnjaju u opstrukciju celog slučaja. Proces se otegao unedogled, dok stečajnim upravnicima kao da nije stalo da se ubrza. Do sporazuma između njih ne samo da nije došlo nego sada „Takovo“ prodaje „Mitrosovu“ imovinu. Od stečajne upravnice „Takovo-agrara“ obavešten sam da je za 27. jul zakazana prodaja „Mitrosovog“ stovarišta u Beogradu - kaže Romakov i dodaje da se realizacija radničkih zahteva ne može postići bez protesta.
 
Top