Šta je novo?

SREMSKA MITROVICA: Imovinu pravih vlasnika prodali Agencija i tajkuni

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.731
Vlasnici oduzetih lokala prete Strazburom

Imovinu pravih vlasnika prodali Agencija i tajkuni


Izvor: Blic N. Božić | 02. 08. 2011. - 02:02h | Foto: N.B.

SREMSKA MITROVICA - Vlasnici nacionalizovanih lokala u centru Sremske Mitrovice ogorčeni su jer je njihovu imovinu Agencija za privatizaciju preprodala upravo pred usvajanje Zakona o denacionalizaciji. Vlasnici su preko svojih udruženja upozoravali da se nešto tako sprema, ali niko nije želeo da ih čuje, i 20 lokala na najatraktivnijim lokacijama u gradu je dva puta prodato. Prvi put je to učinila Agencija za privatizaciju, a potom i novi vlasnici. Zbog toga će pravi vlasnici pravdu potražiti na Međunarodnom sudu u Strazburu.

163726_vojlokali3-vlasnici-lokala-u-centru-grada-traze-povratak-imovine-foto-narcisa-bozic_f.jpg
Vlasnici lokala u centru grada traže povraćaj imovine

- Naša kuća na Žitnom trgu, sa stambenim prostorom od 100 kvadratnih metara i dva lokala površine 105 kvadrata, datira iz 1860. godine. Posle nacionalizacije, naši lokali su 1958. godine dodeljeni na korišćenje Trgovinskom preduzeću “Vojvodina”. Za 50 godina, koliko su pod imenom “Velur” i “Revija” bili u sklopu “Tekstila” okrečeni su samo dva puta, dok smo mi od “Vojvodine”, kao suvlasnika, morali da tražimo saglasnost za izvođenje bilo kakvih građevinskih radova u našem dvorištu - priča dr Dimitrije Stojšić, napominjući da su za to vreme izgubili najmanje pola miliona evra od kirije.

163729_vojlokali2-dimitrije-stojsic-foto-narcisa-bozic_gt.jpg
Dimitrije Stojšić

Dimitrije Stojšić, Stevan Rosić, Ljubiša Rokić, Slobodan Paklar i Ljubomir Cvetković, vlasnici nacionalizovanih lokala na Trgu Ćire Milekića, Trgu Svetog Stefana i Žitnom trgu, 2004. godine podigli su tužbu protiv opštine, republike i holdinga “Vojvodina”, tražeći izdavanje privremene mere vraćanja njihovih lokala do donošenja Zakona o denacionalizaciji.

Nekoliko godina kasnije, čim je država pozvala oštećene vlasnike da prijave oduzetu imovinu, oni su u zakonskom roku prijavili lokale, da bi ih Agencija za privatizaciju već naredne godine prodala. Tužbe su podneli Opštinskom, Okružnom i Vrhovnom sudu, a kako su svuda odbijeni, jedino im preostaje da pravdu potraže u Strazburu, ali tek, kako su obavešteni, kada se usvoji Zakon o denacionalizaciji.

163727_vojlokali1-oduzeti-lokali-porodice-milekic-foto-narcisa-bozic_f.jpg
Porodica Milekić traži oduzete lokale

- Od Agencije za privatizaciju i premijera Vladimira Cvetkovića, koji je 2002. godine bio zamenik ministra za privredu i privatizaciju, dobili smo dopis da se “imovina ne prodaje, već ostaje samo na korišćenju, bez obzira na promenu vlasnika”. Agencija je pet godina kasnije prodala naše lokale, a novopečeni vlasnici su ih ove godine preprodali, minut pred donošenje Zakona o denacionalizaciji. Jasno nam je da Srbija nema 200 milijardi da isplati svu nacionalizovanu imovinu, ali zašto je ta imovina prodata kada je bilo načina da se u naturi vrati vlasnicima - pita Dimitrije Stojšić.


Starog Mitrovčanina najviše boli što, čim izađe iz kuće, vidi ljude koji uzurpiraju pravo prisustva u njegovoj imovini. Lokali porodice Stojšić su na atraktivnoj lokaciji na Žitnom trgu, gde se za mesečni zakup plaća 1.500 evra.


- Zvuči neverovatno, ali čak sam nameravao da otkupim svoje sopstvene lokale od nazovi vlasnika iz Beograda. Agenciji za privatizaciju on ih je 2007. godine platio 75.000 evra, a od mene je tražio 220.000 evra. Toliko nisam imao, a on ih je za tu sumu prodao novom vlasniku - tvrdi Stojšić.


163728_vojlokali4-dimitrije-stojsic-i-stevan-rosic-ispred-svojih-lokala-na-trgu-svetig-stefana-foto-narcisa-bozic_f.jpg
Dimitrije Stojšić i Stevan Rosić pored oduzetih lokala na Trgu svetog Stefana

Oštećeni Mitrovčani slali su dopise na adrese ministarstava i svim poslaničkim grupama u republičkom parlamentu, ali se, kako tvrde, niko nije postavio pitanje kako je država mogla da proda ono što je moglo biti vraćeno. Ogorčeni su, kažu, i na mitrovačku vlast, jer su po preporuci republičkog parlamenta neke opštine u Srbiji oduzetu imovinu, tamo gde je to bilo moguće, vratile.


- Našoj porodici, posle Drugog svetskog rata, oduzeta su četiri lokala. Dva, od 176 kvadrata, koji se nalaze u porodičnoj kući na Trgu svetog Stefana, Agencija za privatizaciju prodala je 2007. godine, a kupac ih je ove godine preprodao po višestrukoj ceni. Sada su tu prodavnica naočara i tekstilna radnja - navodi Stevan Rosić.


- Kažu da je sada važno da ne budu oštećeni novi vlasnici, a nama nude obveznice. Nećemo ih primiti, jer se može napraviti kompenzacija. Neka nam daju stanove, ili zemlju u istoj vrednosti. Mi koji formalno imamo veliki kapital jedva preživaljavamo od penzija - kaže Rosić.
 
Top