Šta je novo?

Sremska Mitrovica: Grade put 15 godina

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Prošli svi rokovi kapitalne investicije


Grade put 15 godina
Izvor: Blic N. BOŽIĆ | 17. 05. 2011. - 00:02h

Sremska Mitrovica -- Izgradnja mitrovačke deonice regionalnog puta R-103 koji prolazi kroz ceo Srem traje već 15 godina, a u toku su radovi na završetku šeste faze vredne 106 miliona dinara. „Kapitalna investicija za grad“, ukupne dužine pet kilometara Mitrovčanima je donela buku, zagađenje kamiona koji na četiri trake jurcaju kroz centar grada, nestanak zelenih površina i otegla se u nedogled.

142986_sremska-mitrovica01-stari-sor-ostao-bez-ijednog-drveta-foto-narcisa-bozic_f.jpg

Stari šor ostao bez ijednog drveta


Mitrovačka trasa regionalnog puta R-103, koji ide od Slankamena do Šida, započeta je još 1996. godine. Deonicu od ulaska u grad kod Rumske malte do Vasine pekare započeli su još socijalisti da bi radovi bili nastavljani kako bi pristizala sredstva iz NIP-a i opštinskog budžeta, a gradske vlasti se menjale.

Uglavnom, svaki predsednik opštine je za svog mandata otvorio po jednu završenu deonicu put, a do sada je u izgrađenih 3,5 kilometara puta sa četiri trake uz kompletnu rekonstrukciju fekalne kanalizacije, vodovodne i strujne mreže uloženo više od pet miliona evra. Zbog nedostatka novca gradnja puta je završetkom kružne raskrsnice kod naselja Stari most pre dve godine stala, da bi prošle jeseni, kada je grad digao kredit kod Evropske banke za razvoj, radovi bili nastavljeni.


Kada će biti završeni, ne zna se, a rokovi su odavno probijeni.

- Završava se deonica u Bulevaru Konstantina Velikog do Crvene česme duga 750 metara. Rekonstrukcija stare vodovodne meže, uz fekalnu i atmosfersku kanalizaciju i nov put sa četiri trake, koštaće 106 miliona dinara. Dve trećine obezbeđuje NIP, a trećinu grad - kaže Bojan Gavrić, direktor Direkcije za izgradnju grada.

Mada je za raskrsnicu kod Crvene česme prvobitno bila najavljivana izgradnja kružnog toka, od njega se iz neobjašnjivih razloga ipak odustalo da bi u opciji sada ostala raskrsnica sa semaforima i, kako se najavljuje, savremenom signalizacijom.
Projekte za mitrovačku deonicu puta R-103 radio je CIP iz Beograda. Zbog sve veće frekvencije gradskog saobraćaja i budućeg razvoja industrije četri trake su, tvrde u Direkciji, potpuno opravdane baš da bi se rasteretio tranzitni saobraćaj i sačuvalo staro gradsko jezgro.


- Prioritet treba da bude izgradnja obilaznice, a ne puta sa četiri trake kroz centar grada. Opštinska odluka o kretanju kamiona nosivosti iznad 12,5 tona se ne poštuje, pa teškotonci jure kroz grad. Kretanje šlepera iz pravca BiH i Hrvatske nosivosti po 20 i više tona ostavlja teška oštećenja kuća i temelja, buke i zagađenja. Treba samo videti u kakvom je stanju put u Laćarku i Oborskoj ulici - navodi Jova Vukadinović, saobraćajni inženjer u penziji.


Zbog četiri trake celom dužinom puta posečene su lipe, kesteni, hrastovi... Stanari Starog šora, u kome je i Okružna bolnica, svojevremeno su peticijom od gradskih vlasti tražili pošumljavanje ulice, nekada poznate u gradu po drvoredu lipa.


Projekti nedovršeni

Projektna dokumentacija za izgradnju obilaznice oko Mitrovice još nije izrađena, mada je najavljivana iz sredstava samodoprinosa 2006-2011. Obilaznica dužine pet kilometara gradiće se od nadvožnjaka prema Ležimiru do ulaska u Čalmu. U Direkciji kažu da ih očekuje velik posao otkupa 100 parcela i rešavanja imovinsko-pravnih odnosa. Samo projektna dokumentacija koštaće 30.000 evra, a troškovi obilaznice idu preko dva miliona evra.
 
Top