Šta je novo?

SREMSKA MITROVICA: Carska palata vraća sjaj

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Kulturni, etno i turistički programi u Sirmiumu

Carska palata vraća sjajIzvor: Blic MARIJA VURUNA | 25. 06. 2011. - 00:02h

SREMSKA MITROVICA - Osamnaest vekova posle najblistavijeg perioda mitrovačkog Sirmiuma, u čijoj su se Carskoj palati rađali i krunisali rimski carevi, taj lokalitet je postao središte kulturnog dešavanja u gradu i okolini. U okviru projekta Proleće u gradu careva, Mitrovčani su prisustvovali koncertu kraljevskog orkestra „Gudači Svetog Đorđa“ iz Beograda, Pevačkog društva “Srbadija” iz Bijeljine. Gostovali su poznati pisci iz Rusije, Rumunije, BiH, Srbije.

152949_vojpalata1-dan-skole-mitrovacke-gimnazije_f.jpg


Mitrovački gimnazijalci u palati slave dan škole

Kulturna sezona se završila manifestacijom “Noć muzeja”, kada je palatu posetilo više od 2.000 ljudi. Na par sati objektu je vraćen stari sjaj, a Mitrovčani su na improvizovanoj tržnici kupovali vino i slatkiše, a najmlađi posmatrali “borbe” gladijatora. Momci iz udruženja “Zlatni orao” su pokazali kako su rimske vojskovođe formirale čuvenu formaciju “kornjača”.

U palati su gostovali članovi Udruženja poštovalaca vina “Marcus Aurelius Probus” u kome poznati Mitrovčani slave ime rimskog imperatora koji je počeo da gaji vinovu lozu pored Save. Ivan Tatić, član udruženja, kaže da je Carska palata pravo mesto da se pokaže kvalitet vina koja se posle Probusa uzgajaju u okolini Sirmiuma. Osim domaćih izlagača, na izložbi se predstavljaju i gosti iz poznatih vinarija Srbije.

152951_vojpalata3-noc-muzeja_f.jpg

U “Noći muzeja” carsko zdanje posetilo 2.000 ljudi


- Na Probusov rođendan, 19. avgusta, u palati će biti održana prva internacionalna vinska svečanost “Zlatni dan vina“, na kojoj će se predstaviti 25 vinarija - rekao je Ivan Tatić.

Vizitorski centar Carske palate svakodnevno posećuju gosti iz Austrije, Nemačke, Slovenije. Hrvatske. Dolaze i predstavnici humanitarnih organizacija sa svojim članovima.


Palata će biti još lepša i raskošnija kada se završe konzervatorski radovi koji će trajati do 2013. godine, kada se obeležava 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta cara Konstantina. U proslavu jubileja aktivno će se uključiti i Sremska Mitrovica, jer je Konstantin Veliki deo svoje vladavine vezao za Sirmium i njegovu carsku palatu.


Kamen iz Egipta
Prva sistematska arheološka istraživanja Sirmiuma počela su 1957. godine. Lokalitet je otkriven prilikom pripreme terena za izgradnju stambene zgrade. Ubrzo su se pokazali masivni zidovi, podno grejanje i podni mozaici. Dekorativni kamen je dopreman iz Egipta, Male Azije, Grčke, Italije.
 
Top