Šta je novo?

Srem: Kriju bolest iz straha od otkaza

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.873
Srem: Kriju bolest iz straha od otkaza

Izvor: Novosti

Lane odbolovano 3.000 radnih dana manje nego 2010. Smanjeni izdaci Fonda. U Sremu zbog straha od gubitka posla i borbe za preživljavanje promenjen trend.Radnici kod lekara odlaze tek kad zagusti


SREMSKA MITROVICA - I dok u Filijali zdravstve nog osiguranja u Sremskoj Mitrovici zadovoljno trljaju ruke zbog umanjenih izdataka za dane bolovanja, dotle sindikati upozoravaju da smanjenje bolovanja nije odraz zdravstvenog stanja radnika, već je reč o strahu od gubitka radnog mesta.

- Za poslednjih pet godina, bolovanja radnika su u kontinuiranom padu - zadovoljno konstatuje Dragojle Raičević, direktor Filijale zdravstvenog osiguranja u Sremskoj Mitrovici. - Nadoknada za dane bolovanja u 2007. godini bila je više od 200 miliona, a lane manje od 190 miliona dinara.

Tokom prošle godine Sremci su odbolovali 251.000 radnih dana, ili 3.000 manje nego 2010. godine. Budući da u Sremu ima oko 60.000 zaposlenih, dolazi se do podatka da je svaki radnik, u proseku, bolovao po 4,3 dana.

- Kamo lepe sreće da su nam radnici toliko zdravi koliko pokazuju podaci Filijale zdravstenog osiguranja - komentariše podatke Stevan Romakov, predsednik Gradskog veća Samostalnog sindikata Sremske Mitrovice. - Nažalost, nije tako. Strah od gubitka radnog mesta prisiljava radnike da na posao dolaze i bolesni, da trpe i odlaze na bolovanje tek u krajnjoj nuždi, narušenog zdravlja, najčešće kada je vrag već odneo šalu...

Sindikati upozoravaju da radnicima u borbi za golo preživljavanje bolovanje, zapravo, postaje noćna mora. S jedne strane, nadoknada za dane bolovanja postaje sve mizernija, nedovoljna da se preživi, a s druge, poslodavac, olako kršeći zakonske odredbe, svestan da neće snositi posledice, radniku daje otkaz.

- Nema dana da neko na dužem bolovanju ne zatraži materijalnu pomoć sindikata - ukazuje Rade Erceg, predsednik Opštinskog veća Samostalnog sindikata Stare Pazove. - Naša pomoć od 5.000 dinara nije bog zna šta, ali ipak, ljudima dobro dođe. Nažalost, Fond solidarnosti postaje sve „tanji“, a zahteva je sve više, pa je teško svima da se izađe u susret.


SAM SVOJ LEKAR

IZ straha da će im biti otvoreno bolovanje, radnici zbog prehlade, alergije, gripa, ili lakše telesne povrede, nerado odlaze lekaru po pomoć, već se leče po sistemu „sam svoj doktor“.
- Preboli se nekako. Na poslu krijem da sam bolestan - priznaje Nikola K., zaposlen u velikoj stranoj firmi. - Zato, kada dođem kući - pravac krevet.
 
Top