Srećno vreme?

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433

Video sam ovaj spot pre neki dan na TV-u i neki me prezir obuzeo! Ne zbog same pesme, koja nije loša, već zbog vremena u kom je nastala. A to je 1990. godina, poslednji dani srećnog doba. A asocijacije na to vreme su mi: film Balkanski špijun (crvena sijalica, nema nitro-glicerina u apotekama...), komitetlije s cigarama i rasparčana Srbija (KiM, Vojvodina i Makedonija - sve steklo nekakvu autonomiju od Srbije, dok su druge republike ostale celovite). Koliko je, prema tome, to vreme srećno sa današnje tačke gledišta?

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
12.08.2009
Poruka
455
Što se tiče razbijanja Srbije, slažem se da je otpočelo mnogo ranije. Sa tim autonomijama i kasnijim davanjem ustavom iz 74-te još više moći pokrajinama. To je već svima poznato. Neki su međutim ovde u Srbiji okrivili sopstveni narod i otpočeli da pevaju istu pesmu koju pevaju spodobe tipa medlin olbrajt (namerno malim slovom).
E sad, ni danas nema nitroglicerina u apotekama, kao ni mnogih drugih lekova i preparata, a ne živimo u vremenu iz filma Balkanski Špijun. Nije mi cilj da branim onaj poredak ali se nekako pitam šta se to uopšte u pozitivnom smislu promenilo danas. Jedino možda to što nam svakih 4 godine (ponekad i češće), prskaju kažiprst i palac sa nekakvim sprejevima.
Sa druge strane i te kako ima da se nabraja šta se pogoršalo. Opet, druga su vremena, nema više blokovske podeljenosti i Jugoslavije koju svi hoće da privole na svoju stranu, pa joj daju razne povlastice. Sada je Srbija za njih samo još jedna Libija ili Irak. Jedina razlika je što nemamo naftu.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Da, poslednji dani srećnog vremena...Onda država počela da se rastura, možda je to odavno trebalo da se desi a ne onako, na najgori mogući način po Srbiju. To je kasnije prouzrokovalo dalje loše posledice po život ljudi jer je degradirano skoro sve što je ranije valjalo. Narod u državu sve manje ima poverenja...*
Kad je došlo do 5.oktobra ljudi su već bili umorni a trebalo je da zapnu više nego ikad da se počne sa izgradnjom jednog novog društva. Ono što nije valjalo početkom 90-tih sada ne valja još više. Ljudi su makar bili manje pod stresom jer su imali čemu da se nadaju a i sećanja na staru državu su još bila sveža. Nada i dalje postoji ali je realnost više nego surova.
U sportu najboljem predstavniku ove zemlje postojalo je ograničenje kada se može otići u neki inostrani klub. Danas sportisti žele što pre van a mnogi strani vrlo prosečnog kvaliteta ovde dolaze da bi poboljšali kvalitet. Profesionalizam samo na papiru, a srčanost se izgubila negde, odavno nije ni bitno gde...

Član
Učlanjen(a)
29.06.2009
Poruka
23
Ma sve dok ima sive ekonomije nama ne moze biti bolje. Sto bi neki rekli okle bato.
U Svedskoj si jos pre 15 godina na pijaci i u taksiju dobijao fiskalni racun, a kod nas je to misaona kategorija. Ako ne dajemo ne mozemo ni da dobijemo.
Bila srecna vremena? Kako kome. Onima sto su sedeli u drzavnim firmama, nista nisu radili a primali plate, jeste bilo lepo.
Sad ko radi, taj ima srece, ko ne radi - gricka nokte.

Član
Učlanjen(a)
12.08.2009
Poruka
455
Ma sve dok ima sive ekonomije nama ne moze biti bolje. Sto bi neki rekli okle bato.
U Svedskoj si jos pre 15 godina na pijaci i u taksiju dobijao fiskalni racun, a kod nas je to misaona kategorija. Ako ne dajemo ne mozemo ni da dobijemo.
Bila srecna vremena? Kako kome. Onima sto su sedeli u drzavnim firmama, nista nisu radili a primali plate, jeste bilo lepo.
Sad ko radi, taj ima srece, ko ne radi - gricka nokte.

Mislim da je sunovrat društva stvorio sivu ekonomiju a ne obrnuto. U kojem god društvu ne funkcioniše normalna ekonomija, dolazi do pojave one sive. Jednostavno narod mora od nečega da živi. Ako nema mogućnost da se zaposli i primi normalnu platu, onda mora da se okrene alternativnim mogućnostima da bi preživeo. Naravno da ima i onih koji nisu morali da se bave sivom ekonomijom ali su iskoristili slabost društva i haos koji je vladao. Mislim da se to može rešiti samo otvaranjem radnih mesta i podizanjem plata radnika na pristojan nivo.
I tada bi bilo, a uvek će i biti sive ekonomije ali u znatno manjem obimu. Kada ovo pišem, mislim na one mučenike koji preprodaju po pijacama i bulevarima svakodnevne potrepštine da bi prehranili porodice. Komunalna policija ovde ne može biti do kraja efikasna, već može samo povećati revolt i otpor. Dakle treba nam neko ko može da stvori uslove za oživljavanje normalne ekonomije i da zaposli te ljude. Da im se pruži prilika da normalno rade i zarade.
Sa Švedskom ne možemo ni da se poredimo. Njihova ekonomija je kud i kamo zdravija od naše a i njihov mentalitet,... rekao bih da je nešto drugačiji. Naročito je drugačiji mentalitet njihovog poslodavca.
Što se tiče srećnih vremena...pa mislim da su to ipak bila srećna vremena ako se uporede sa vremenom od devedesete do danas. Naravno i tada je za nekog bilo srećnije, za drugog manje srećno ali se tada lakše dolazilo do posla, bile su ipak veće plate, išlo se redovnije na more, planine, inostranstvo. Sada putuje sve manje ljudi, jer.. nema se, ne može se.
Onda je većina živela a danas većina jedva preživljava.
Kao što sam u prethodnom postu naveo, nije mi cilj da branim ili veličam to vreme (imalo je ono neke druge mane) ali činjenica je da je običan čovek bolje živeo. Naravno drugačija je situacija bila u svetu tada, pa je i to stvorilo uslov da se lakše privređuje.
Ne slažem se da su svi po firmama tada džabolebarili. To je samo ubačena neistina od strane samozvanih "reformatora" koji su pokazali kakvi su i sami u svom radu. Posledice njihovog "rada" trpi čitav narod, dok se oni olako iz tetkinog kauča prebaciše u vile na Dedinju.
Mnoge firme su tada itekako proizvodile i izvozile. Čak je i naš Jugo dobro prodavan u Americi. Građevinske firme su radile po Bliskom istoku,Africi, Rusiji. Turizam je ubirao 3 milijarde dolara godišnje (mislim na Jugoslaviju celu). Pa eto i Beko je izvozio odela u Veliku Britaniju, Nemačku. Tu su Tigar, Prvi maj Pirot, Goša i da ne nabrajam. Sad se pitam kako su mogli da ne rade a da ipak izvoze? Neko je morao to i da proizvede. Slažem se da je bilo i neradnika. Imalo ih je uvek pa i tada. Ko je izgradio Novi Beograd ako se većina izležavala?
Ovi danas prvo najavljuju godinama gradnju mosta Borča-Zemun, a počeli su tek sada (završiće ga kad Albanci naprave bazu na Marsu). Koliko je samo u Novom Sadu izgrađeno mostova, zgrada... od strane onih "koji nisu ništa radili a primali su plate"?

I na kraju samo da dodam. Evo i da prihvatim tu neistinu da u državnim firmama nisu ništa radili a primali platu.
Zar nije bolja situacija - "niko ništa ne radi a prima platu", nego ova danas "niko ništa ne radi ali ni ne prima nikakvu platu"?
Znamo svi zašto je danas ovako. Novi svetski poredak je doneo nova pravila. Libija je do juče imala visok standard, ali to ne može više da bude, pred očima sve gladnije zveri sa druge strane okeana.
Neko bi ipak da ništa ne radi a da prima platu. Mislim da su u pitanju Amerikanci. Doduše i oni nešto rade: proizvode bombe i rakete.

Poslednja izmena:
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Ta država je bila tako napravljena, da je samo Tito njom mogao da vlada. Znači, bila je osuđena na propast posle njegove smrti. Taj naš mentalitet nam je ''omogućio'' da najgore prođemo u podeli kolača. Ja bih, međutim, da skrenem pažnju na jednu stvar: živelo se lepo u Jugoslaviji i zato Srbi nisu primećivali da se radi o glavi Srbiji. Još onda, kad smo kao bili jednaki, ljudi su u Hrvatskoj imali veće plate nego u Srbiji na istom radnom mestu...

Član
Učlanjen(a)
12.08.2009
Poruka
455
Ta država je bila tako napravljena, da je samo Tito njom mogao da vlada. Znači, bila je osuđena na propast posle njegove smrti. Taj naš mentalitet nam je ''omogućio'' da najgore prođemo u podeli kolača. Ja bih, međutim, da skrenem pažnju na jednu stvar: živelo se lepo u Jugoslaviji i zato Srbi nisu primećivali da se radi o glavi Srbiji. Još onda, kad smo kao bili jednaki, ljudi su u Hrvatskoj imali veće plate nego u Srbiji na istom radnom mestu...

Apsolutno se slažem da je bilo tako. Jednostavno dok su naši komunistički kadrovi slali svoje sunarodnike na goli otok, hrvatski i slovenački su pripremali teren za otcepljenje. Formula im je bila jednostavna: biti u sastavu Jugoslavije dok se dovoljno izgrade a onda je napustiti.
Mi smo za to vreme učili od naših kadrova u Srbiji da pevamo pesme o bratstvu i jedinstvu, a ko nije hteo...zna se.
Poltroni su se uvlačili Titu na štetu sopstvenog naroda. Ista priča se ponavlja i danas. Samo što je umesto Tita, Evropska Unija. Poltrona uvek imamo i za izvoz. Izgleda da nam je ta osobina ostala još od Turaka. Tolike vekove je ovaj narod bio tlačen i porobljavan da je to moralo da se odrazi i na deo karaktera, gde je dodvoravanje jačem možda bio jedini način da se spasi sopstvena porodica i vlastiti život.
Ali se istovremeno razvila i nova karakteristika - inat. Inat koji je često bezrazložan i neproduktivan. Odprilike to je i opis naše politike poslednjih decenija. Od nedoslednog inata Miloševića i kad treba i kad ne treba, do potpuno ulizičke i sramne politike današnje vlasti.
Rešenje je uvek bilo negde na sredini. Kao mala i slabašna država moramo mnogo toga da prihvatimo, ali to prihvatanje mora da ima smisla. Da bude u korist ovog naroda, a ne na apsolutnu štetu. Na žalost imam utisak (i to ne samo ja) da današnja vlast prihvata sve zapadnjačke uslove ne zbog interesa naroda, već zbog ličnih interesa i ambicija pojedinaca.

Jugoslavija je bila grobar srpskog naroda. Srbi su je želeli iz najčistijih pobuda. Da bi svi Srbi živeli u jednoj državi i da bi se ujedinili sa ostalim Južnim Slovenima. Kakav god je bio poredak (socijalistički ili kapitalistički) Jugoslavija je bila grobar našeg naroda. Ona je i stvorena sa tim ciljem od strane naših najvećih neprijatelja Velike Britanije i Francuske. Stvorena je od ko zna kakvih loža iz tih zemalja kojima su pripadali i kralj Aleksandar i Nikola Pašić i Tito. I stvorena je da bi razvodnila Srpstvo i naš nacionalni i verski identitet.
Zato ja i kažem da ne branim onaj (titov) poredak. Upravo zbog ovoga gore iznetog. Ali sam socijalizam nije kriv za našu obmanu sa Jugoslavijom. Socijalizam je zamišljen kao humanije društvo u odnosu na onaj mračni kapitalizam iz devetnaestog veka. Na žalost, kapitalizam nije uopšte napredovao od devetnaestog veka na ovamo u smislu humanizma, posebno ako se uzme u obzir ovaj ovdašnji, dok je socijalizam za sada utopija, naročito za naš mentalitet.
Ono sa čime se nisam složio u postu koji je napisao Ivaancek jeste da se u vreme tog socijalizma nije radilo, već se samo spavalo po firmama. Činjenica je da je tada bilo više džabolebaroša nego sada, ali to samo zato što je bilo mnogo više zaposlenih nego danas. Radilo se i tada itekako. Pa skoro sve škole, mostovi, putevi, aerodromi, čitavi gradovi, izgrađeni su u to vreme. Izgrađene su tada i mnoge fabrike koje je danas uništila i rasprodala ova žuta epidemija kuge. Ovi (žuti) o kojima govorim su nastavljači politike Nikole Pašića, Tita i njima sličnih. I oni rade na uništavanju srpskog duha i tradicije. Uvode zakone koji će iovako oslabljenu porodicu, načisto razbiti. Time će nestati i sam narod.
Ali grdno su se prevarili. Naš je narod jak i prebrodiće i njih, iako su mu oni najpodliji neprijatelj sa kojim se ikad u svojoj istoriji susreo.

Poslednja izmena:
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Pa sad... Ne možeš njih potpuno odvojiti od naroda, jer su i sami deo tog naroda. Da, čepe se zapadu, ali potreba za ulizivanjem je (kao što si i rekao) široko rasprostranjena kod nas. A da bi narod prebrodio njih, mora prvo da prevaziđe sebe samog. Narod ih je ispljunuo takve kakvi su (političari), oni su samo refleksija...

Natrag