Ma sve dok ima sive ekonomije nama ne moze biti bolje. Sto bi neki rekli okle bato.
U Svedskoj si jos pre 15 godina na pijaci i u taksiju dobijao fiskalni racun, a kod nas je to misaona kategorija. Ako ne dajemo ne mozemo ni da dobijemo.
Bila srecna vremena? Kako kome. Onima sto su sedeli u drzavnim firmama, nista nisu radili a primali plate, jeste bilo lepo.
Sad ko radi, taj ima srece, ko ne radi - gricka nokte.
Mislim da je sunovrat društva stvorio sivu ekonomiju a ne obrnuto. U kojem god društvu ne funkcioniše normalna ekonomija, dolazi do pojave one sive. Jednostavno narod mora od nečega da živi. Ako nema mogućnost da se zaposli i primi normalnu platu, onda mora da se okrene alternativnim mogućnostima da bi preživeo. Naravno da ima i onih koji nisu morali da se bave sivom ekonomijom ali su iskoristili slabost društva i haos koji je vladao. Mislim da se to može rešiti samo otvaranjem radnih mesta i podizanjem plata radnika na pristojan nivo.
I tada bi bilo, a uvek će i biti sive ekonomije ali u znatno manjem obimu. Kada ovo pišem, mislim na one mučenike koji preprodaju po pijacama i bulevarima svakodnevne potrepštine da bi prehranili porodice. Komunalna policija ovde ne može biti do kraja efikasna, već može samo povećati revolt i otpor. Dakle treba nam neko ko može da stvori uslove za oživljavanje normalne ekonomije i da zaposli te ljude. Da im se pruži prilika da normalno rade i zarade.
Sa Švedskom ne možemo ni da se poredimo. Njihova ekonomija je kud i kamo zdravija od naše a i njihov mentalitet,... rekao bih da je nešto drugačiji. Naročito je drugačiji mentalitet njihovog poslodavca.
Što se tiče srećnih vremena...pa mislim da su to ipak bila srećna vremena ako se uporede sa vremenom od devedesete do danas. Naravno i tada je za nekog bilo srećnije, za drugog manje srećno ali se tada lakše dolazilo do posla, bile su ipak veće plate, išlo se redovnije na more, planine, inostranstvo. Sada putuje sve manje ljudi, jer.. nema se, ne može se.
Onda je većina živela a danas većina jedva preživljava.
Kao što sam u prethodnom postu naveo, nije mi cilj da branim ili veličam to vreme (imalo je ono neke druge mane) ali činjenica je da je običan čovek bolje živeo. Naravno drugačija je situacija bila u svetu tada, pa je i to stvorilo uslov da se lakše privređuje.
Ne slažem se da su svi po firmama tada džabolebarili. To je samo ubačena neistina od strane samozvanih "reformatora" koji su pokazali kakvi su i sami u svom radu. Posledice njihovog "rada" trpi čitav narod, dok se oni olako iz tetkinog kauča prebaciše u vile na Dedinju.
Mnoge firme su tada itekako proizvodile i izvozile. Čak je i naš Jugo dobro prodavan u Americi. Građevinske firme su radile po Bliskom istoku,Africi, Rusiji. Turizam je ubirao 3 milijarde dolara godišnje (mislim na Jugoslaviju celu). Pa eto i Beko je izvozio odela u Veliku Britaniju, Nemačku. Tu su Tigar, Prvi maj Pirot, Goša i da ne nabrajam. Sad se pitam kako su mogli da ne rade a da ipak izvoze? Neko je morao to i da proizvede. Slažem se da je bilo i neradnika. Imalo ih je uvek pa i tada. Ko je izgradio Novi Beograd ako se većina izležavala?
Ovi danas prvo najavljuju godinama gradnju mosta Borča-Zemun, a počeli su tek sada (završiće ga kad Albanci naprave bazu na Marsu). Koliko je samo u Novom Sadu izgrađeno mostova, zgrada... od strane onih "koji nisu ništa radili a primali su plate"?
I na kraju samo da dodam. Evo i da prihvatim tu neistinu da u državnim firmama nisu ništa radili a primali platu.
Zar nije bolja situacija - "niko ništa ne radi a prima platu", nego ova danas "niko ništa ne radi ali ni ne prima nikakvu platu"?
Znamo svi zašto je danas ovako. Novi svetski poredak je doneo nova pravila. Libija je do juče imala visok standard, ali to ne može više da bude, pred očima sve gladnije zveri sa druge strane okeana.
Neko bi ipak da ništa ne radi a da prima platu. Mislim da su u pitanju Amerikanci. Doduše i oni nešto rade: proizvode bombe i rakete.