Srbiji je potreban kontrolor kao što je MMF

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Krajem marta revizija dosadašnjeg dogovora

Srbiji je potreban kontrolor kao što je MMF

Novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom potreban je zbog kontrole reforme javnog sektora, završetka privatizacije i stvaranje poslovnog ambijenta za strane investitore, smatraju stručnjaci. Krajem marta MMF će odlučiti da li je bio uspešan postojeći dogovor, a posle sedme revizije prošle nedelje Mirko Cvetković, premijer, Diana Dragutinović, ministarka finansija, i Dejan Šoškić, guverner, najavili su novi dogovor s ovom finansijskom institucijom.

120493_1015-mmf-foto-nebojsa-markovic_f.jpg

Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS), izjavio je juče da je zemlji neophodan aranžman s MMF-om jer će ojačati kredibilitet Srbije.

- Mislim da je nama neophodan aranžman s Fondom, a da li će to biti produžetak postojećeg ili zaključivanje novog, mislim da su nijanse u pitanju. Čak je možda bolje zaključiti novi, jer to još daje neki novi kredibilitet zemlji. Umanjuje malo rizičnost u poslovanju kad su u pitanju strani investitori - naveo je Dugalić.

On je ocenio da je u Srbiji „loša finansijska disciplina” i da je zato aranžman sa MMF-om „neophodan”.

- Dakle, pre svega kao neka sigurnost. A još kao neki kontrolor koji će nas naterati da uradimo ono što bismo inače morali da uradimo - zaključio je Dugalić.

Jurij Bajec, ekonomski savetnik premijera, ističe da je potreban „pojačani nadzor” Fonda za sprovođenje reforme javnog sektora, vođenja monetarne politike, završetak privatizacije i stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta. On je precizirao da novi dogovor Srbije i MMF neće biti „pojačana kontrola”, već više „pojačana komunikacija”, koja se tiče odnosa jedne od vodećih svetskih finansijskih institucija i Srbije i zapravo predstavlja novi, jači stepen saradnje.

- Pojačana saradnja podrazumevala bi češći dolazak Misije MMF, intenzivnije praćenje dogovorenih promena, naročito kad je reč o reformi javnog sektora - objasnio je Bajec.

Novi aranžman ne bi trebalo da zabrine penzionere, jer, prema rečima potpredsednika Vlade Srbije Jovana Krkobabića, neće uzrokovati dodatno stezanje kaiša i smanjenje penzija u cilju daljeg smanjenja javne potrošnje.

- Penzije će stalno rasti, onoliko koliko dozvoljavaju privredni razvoj i ekonomske mogućnosti zemlje - rekao je on.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Dragan Đuričin je izjavio juče da je Međunarodni monetarni fond (MMF) pred Srbiju postavio ozbiljne zahteve za dobijanje pozitivne ocene o sedmoj reviziji aranžmana i ocenio da će novi aranžman iz predostrožnosti prerasti u finansijski sporazum.

- Ja mislim da su u pitanju ozbiljni zahtevi, mi ne možemo pregovarati sa poveriocem kada su u pitanju njegovi zahtevi. Ako vam neko daje sredstva i ako treba da se i dalje oslanjate na ta sredstva, vi morate pratiti njegove zahteve - komentarisao je Tanjugu Đuričin završetak razgovora s MMF u okviru sedme revizije aranžmana.

Đuričin je upozorio da je MMF uputio jasne poruke - da se, eventualno, može ići na jednokratno povećanje plata i penzija, ali samo u skladu sa rastom budžetskih prihoda, što znači da u ovom trenutku nema prostora za to.

Blic

Natrag