Šta je novo?

Srbija će ispuniti uslove za ukidanje viza

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.538
Srbija će ispuniti uslove za ukidanje viza
05.09.2009. 20:54

viza-v.jpg


Srbija je usvojila Strategiju za migracije i 15 podzakonskih akata potrebnih za primenu Zakona o strancima, a napravljen je i Nacrt akcionog plana za borbu protiv organizovanog kriminala, što je deo uslova koje je Evropska komisija postavila Beogradu, na mapi puta za viznu liberalizaciju.

Takođe, kako je za Tanjug izjavio šef Biroa za inostrane poslove i evropske integracije MUP-a Srbije Dražen Maravić, ranije je završen Akcioni plan MUP-a za primenu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, čime je i taj deo kriterijuma ispunjen, a Srbija namerava da do 25. septembra ispuni i sve preostale kriterijume za dolazak na belu šengen listu, o čemu će obavestiti Evropsku komisiju.
Portparol EK Amadeu Altafaj Tardio potvrdio je danas Tanjugu da su zvaničnici Komisije u stalnom kontaktu sa srpskim vlastima i da će tokom jeseni nastaviti da prate ispunjavanje uslova iz mape puta ka viznoj liberalizaciji, nakon čega će o tome obavestiti zemlje članice Evropske unije.
Evropska komisija je u julu predložila da Makedonija, Srbija i Crna Gora od 1. januara 2010. godine dobiju bezvizni režim,
Konačnu odluku o ukidanju viza donosi Savet ministara EU, nakon što se o predlogu izjasni i Evropski parlament.

Izvor: Blic
 
Top