Spasli više od 50 života

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Spasli više od 50 života

15. novembar 2010. | 19:10 | Izvor: B92

Beograd -- Beogradski ribari Ivan Andrejević i Renato Grbić spasli su više od 50 osoba koje su pokušale samoubistvo skokom sa beogradskih mostova.

15278255914ce177876b717070307521_450x311.jpg

Renato i Ivan spasili su dosta osoba koje su pokušale sebi da oduzmu život skokom sa Pančevačkog mosta (Beta)

Sedamdesetjednogodišnji ribar Ivan Andrejević i njegov mlađi kolega Renato Grbić do sada su od sigurne smrti spasli više od 50 osoba od kojih je većina želela da sebi oduzme život.

Njihovom zaslugom iz Dunava je izvučena i Ljiljana Mitić, osumnjičena za dvostruku ubistvo, koja je nakon zločina ispred restorana “Madera”, skokom sa Brankovog mosta pokušala da se ubije.

Kada je u subotu čuo urlike sa reke, iskusni alas Ivan Andrejević nije oklevao. Ušao je u čamac i po ko zna koji put krenuo u spasavanje još jednog života.

“Ja upalim motor, zgrabim je za ruku i probao sam da ubacim u čamac, ne ide, mnogo je teška. Posle uzmem telefon i odmah zovem Renata i Renato odmah dođe, ja i on smo je jedva ubacili u čamac”, priča Andrejević.

Vlasnik restorana pored Dunava, alas, veliki ljubitelj reke i čovek kome je spasavanje davljenika postao gotovo redovan posao, Renato Grbić, kaže da mu se čini da je za ovakve podvige gotovo sudbinski predodređen.

“Ja kažem da li je to sudbina neka. Kada je Branko Ćopić skočio sa Brankovog mosta to veče sam sedeo na klupi sa devojkom i bio sam tu, eto slučajnost da nisam mogao da pretpostavim da će moja sudbina biti spasavanje tih ljudi sa Brankovog mosta ili sa Pančevačkog više. Eto to se potrefilo”, priča on.

Kada su u subotu iz reke izvadili davljenicu, bili su gotovo sigurni o kome je reč, ali kako kaže Ivan Andrejević, njihovo je pravilo da pomognu, a ne da sude.

“Moje je da izvadim, da spasim živo, a sad ko će da joj sudi zna se“, navodi on.

Iskusni ribar sa Dunava nikako ne može da shvati da nemaština, očaj ili ljubav mogu da nateraju ljude na tako strašan čin.

“Skoči s mosta devojka ja je izvadim, što si skočila? Kaže - napustio me dečko, Skoči dečko. Što si? ‘Napustila me devojka’. Pa, zar malo momaka i devojaka ima, Bože moj?”, pita se Andrejević.

Kada se sabere, ova dvojica alasa do sada su spasla više od 50 života. Svi oni su nakon pokušaja samoubistva otišli nekim svojim putem, a kako nam Renato priča, ostao je u kontaktu samo sa jednom devojkom čiji novi početak života zajedno proslavljaju svake godine.

Natrag