Šta je novo?

“Španci” će voziti sredinom Ulice vojvode Stepe

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
“Španci” će voziti sredinom Ulice vojvode Stepe


Izvor:
Blic.rs

Ulica vojvode Stepe na Voždovcu tokom sledeće godine biće u potpunosti rekonstruisana a tramvajske šine će, poput onih u Bulevaru kralja Aleksandra, biti premeštene u sredinu kolovoza. Nakon toga, program urbane obnove Beograda biće nastavljen rekonstrukcijom ulica Cara Dušana, Kraljice Marije i Džordža Vašingtona.


217151_gsp05-blic-emil-conkic_f.jpg- Najkritičnije deonice, kada je reč o tramvajskim šinama, trenutno su Ulica vojvode Stepe, Bulevar oslobođenja od Slavije do Veterinarskog fakulteta i Karađorđeva ulica - kaže Dragan Ivanović, pomoćnik direktora gradske Agencije za investicije.

U ovim ulicama planirana je rekonstrukcija ne samo tramvajskih baštica i šina već kompletne infrastrukture ispod i iznad kolovoza. Primera radi, za rekonstrukciju Vojvode Stepe postoji projekat koji je izradio Saobraćajni institut CIP. Očekuje se da do kraja godine bude završena sva dokumentacija i izbran izvođač radova, a raspisivanje tendera moguće je već tokom sledećeg meseca. Radovi će biti finansirani iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Kako je ranije objavljeno, procenjena vrednost radova je oko 15 miliona evra, a za jedan smer biće namenjena jedna saobraćajna traka, tako da će prednost u svakom smislu biti data tramvajima.

- Trenutno se dovršava izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju tramvajskih šina i same ulice Vojvode Stepe. Projektom je predviđeno da se šine izmeste u sredinu ulice kako bi se povećala bezbednost pešaka i omogućio lakši pristup lokalima u prizemlju. Po završetku tehničke dokumentacije biće raspisan konkurs za izbor izvođača - kaže gradski arhitekta Dejan Vasović i dodaje da plan rekonstrukcije obuhvata i Slaviju i Bulevar oslobođenja od Slavije do Veterinarskog fakulteta.


Nadalje predstoji rekonstrukcija šina i kompletnih saobraćajnica u Ulicama cara Dušana, Džordža Vašingtona, 27. marta, Beogradskoj, Ruzveltovoj i Karađorđevoj ulici.


- Za Ulicu kraljice Marije, Džordža Vašingtona i cara Dušana u toku je izrada urbanističkih uslova i tehnoekonomskih analiza. Po završetku ovih aktivnosti slede izrade projektnih zadataka - kaže Dragan Ivanović.


Program Urbane obnove grada započet je 2005. godine potpunim preuređenjem Nemanjine ulice. Obuhvatio je i rekonstrukcije šina, kontaktne mreže i kompletnih ulica na preko 15 lokacija a u okviru njega je i rekonstrukcija Starog Savskog mosta urađena 2008. godine.

 
Top