Šta je novo?

Somborska voda još uvek pod lupom

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.537
Somborska voda još uvek pod lupom
Izvor: Večernje novosti
Sombor -- Oko 75.000 Somboraca peti dan se snabdeva iz cisterni na desetak punktova u gradu. Da li će današnji rezultati pokazati da voda iz vodovoda može da se koristi?

77082149753d684720d0f9062323636_orig.jpg
Foto: Freeimages.com (Ilustracija)
Stanje u vodosnabdevanju oko 75.000 građana Sombora juče je stabilnije, jer su stigle cisterne iz Šapca, Beograda i Novog Sada i raspoređene su na desetak punktova u gradu.

Ovo je peti dan otkako Somborci piju flaširanu vodu i vodu iz cisterni, usled zabrane korišćenja one iz gradskog vodovoda za piće i sanitarno-higijenske upotrebe zbog mikrobiološke neispravnosti.

"Izvorište na Jarošu je besprekorno, ali pretpostavljamo da je na nekim punktovima došlo do nehotičnog zagađenja. Voda sa izvorišta i iz centralnog vodovoda kojom se snabdeva 75.000 ljudi je zdrava, a sistem vodosnabdevanja nije ugrožen. Kvalitet i higijensku ispravnost vode kontrolišemo šest puta mesečno na 10 punktova, više nego što je obaveza. Uzorci su, ovog puta, bili neispravni na pet od deset kontrolisanih punktova, a ovo je prvi put u istoriji da se uvodi zabrana u kompletnom sistemu", ističe tehnolog u JKP "Vodokanal" Edita Mastilović.

Rešenje o zabrani korišćenja donela je Sanitarna inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za zdravstveno-socijalnu politiku, na osnovu rezultata analize Zavoda za javno zdravlje u Somboru. Uzrok zagađenja je prisustvo kolifornih bakterija, verovatno iz fekalija.

Dok su sanitarci naložili najrestriktivniji oblik zabrane korišćenja vode, iz somborskog Zavoda za javno zdravlje poručuju da se ona može koristiti za ličnu higijenu i sanitarne namene.

U „Vodokanalu“, kako navodi v. d. direktora Dušan Lukić, svi piju česmovaču, što je znak da su uvereni u ispravnost vode u sistemu vodosnabdevanja.

""Vodokanal" je odmah nakon rešenja inspekcije obezbedio neophodne količine zdrave vode za javne ustanove sa spiska prioriteta: bolnicu, dom zdravlja, predškolsku ustanovu, dom starih... Voda na dijalizi u somborskoj bolnici je zdrava, ali su sve operacije iz preventivnih razloga obustavljene do danas. Tada očekujemo dodatne analize vode sa istih punktova. Uvereni smo da će rezultati pokazati da je voda zdrava. Do tada ćemo preduzeti sve da građani budu snabdeveni vodom na 12 stacionarnih i šest mobilnih cisterni", poručio je Lukić.

Sombor nije jedini grad u Srbiji koji ima problema sa vodom za piće. Od početka poplava u Srbiji sa tim problemom suočavaju se i meštani Apatina, inđije, Leskovačke opštine Grdelica Lebane i Bojnik, Čajetina i druga mesta na Zlatiboru...
 
Top