Šta je novo?

Somalijski imigrant u Norveškoj potvrđen kao terorist iz trgovačkog centra u Keniji

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
62.536
Norveška služba sigurnosti Politiets sikkerhetstjeneste (PST), potvrdila je da je „izbjeglica“ iz Somalije, kojemu je zajedno s njegovom obitelji dan azil u toj zemlji, bio je jedan od terorista koji su sudjelovali u masakru u trgovačkom centru u Keniji, 2013.

westgate1.jpg


Prema pisanju novina Aftensposten, forenzičko ispitivanje lubanje jednog od mrtvih terorista, koje je izvršio PST zajedno s američkim FBI-jem, potvrdilo je da je Hassan Abdi Dhuhulow bio pucač koji je sudjelovao u masakru u trgovačkom centru, gdje je smrtno stradalo najmanje 67 osoba.

Napad se odvio 21. rujna 2013., kada su četvorica terorista iz islamističke skupine al-Shabaab bacili ručne granate na kupce te otvori vatru na njih iz Kalašnjikova u Westgate Mall-u u Nairobiju – jednom od rijetkih centara u kojem se stalno okuplja i tamošnja sićušna bjelačka populacija.

Dhuhulow (23) je ubijen u završnoj pucnjavi u kojoj su kenijski policajci raznijeli cijeli centar – navodno greškom – a njegovo tijelo kasnije su pronašli zapadni stručnjaci koji su pretraživali ostatke ruševina.

Prema Aftenposten-u, „Dhuhulow nije bio nepoznat PST-u, koji je nekoliko godina ranije dobio dojavu o njemu te su pokušali spriječiti da bude radikaliziran.“ Dhuhulow je postao meta pažnje PST-a kao ključna veza u regrutiranju ostalih ne-bjelačkih „izbjeglica“ i njihove djece, a sve za islamističke ciljeve.

Jedan od razloga zašto je bilo potrebno gotovo pune dvije godine za identificiranje Dhuhulowa, otkrio je Aftenposten, je taj da je postojala „nejasnoća oko Dhuhulowih obiteljskih odnosa“ – drugim riječima, obitelj je lagala o svom odnosu kako bi dobila azil.

Norveški list također je otkrio da su „obiteljske veze koje su navedene norveškim imigracijskim službama, kada je Dhuhulow došao u Norvešku 1999., bile netočne. Između ostalog, žena koja je navela kako je njegova sestra nije bila u nikakvom srodstvu s njim.“ Zbog te činjenice pokrenut je postupak kriminalne istrage protiv nje zbog prijevare, što bi ju moglo koštati „izbjegličkog“ statusa.

Prema PST-ovom šefu, Benedictu Bjørnlandu, trojica „Norvežana“ (čitaj: ne-bjelačka parazita) bila su identificirana kao teroristi koji su zajedno bili odgovorni za najmanje stotinu mrtvih.

Imena ostale dvojice su:

  • Jamel Mahmoud (31) – Tunižanin; Islamska država javno je objavila njegovo ime nakon što se raznio u samoubilačkom napadu u Bagdadu prošlog ljeta, ubivši pritom osmero ljudi. U Tunisu inače ne vlada ratno stanje.
  • Burhan Ahmed Abdule (44) – Somalijac; raznio se bombom ubivši najmanje 27 osoba u samoubilačkom napadu na hotel u somalijskom gradu Buulo Should u ožujku 2014.


izvor : pandora.kreativisti.org
 
Top