Šta je novo?

Solarna rasveta za Savski kej i Umku

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Biće postavljeno 113 svetiljki


Solarna rasveta za Savski kej i Umku
Izvor: Blic Gorica Avalić | 12. 03. 2011. - 00:02h | Foto: A. Stanković

BEOGRAD - Deo Savskog keja i Umke uskoro će biti osvetljen sa 113 svetiljki sa solarnim LED izvorom svetlosti. Postavljanje solarne rasvete samo je jedan od projekata koji bi trebalo da doprinesu smanjenju potrošnje i poboljšanju energetske efikasnosti glavnog grada. Ova rasveta snabdevaće se strujom iz solarnih panela, koja se tokom dana akumulira u baterijama, a tokom noći troši iz njih.
124518_bgdrasveta-foto-a-stankovic_f.jpg

Nastavak staze od naselja Dr Ivan Ribar ka Ostružničkom mostu biće osvetljen solarnim svetiljkama

Iako su prvobitno imali pretežno dekorativnu funkciju, danas se solarni izvori sve više koriste i u urbanom osvetljenju. Prednost ovakvih svetiljki je mogućnost postavljanja na lokacijama na kojima ne postoji uređena elektroenergetska mreža, jer isključivo koriste solarnu energiju koja se u toku dana akumulira.

- U narednom periodu biće postavljeno 113 svetiljki sa solarnim LED izvorima svetlosti na dve lokacije. Prva je staza koja vodi od naselja Dr Ivan Ribar ka Ostružničkom mostu, na Novom Beogradu, a druga je dvorište Škole za osnovno i srednje obrazovanje sa domom „Sveti Sava“ na Umki. Ni na jednoj od ovih lokacija inače ne postoje tehnički i energetski uslovi za postavljanje instalacije javnog osvetljenja na konvencionalan način - kaže direktor uprave za energetiku Marko Stojanović.


Sunčeva energija koja dospe do Zemlje u toku jedne godine, oko 20.000 puta je veća od energije neophodne da se zadovolje potrebe celokupnog stanovništva, tako da ogroman energetski potencijal ostaje neiskorišćen.

- Ugrađivanjem solarnih panela u elektroenergetski sistem, obezbeđuje se velika pouzdanost, jer je njihov vek trajanja i do 30 godina, troškovi održavanja su minimalni, a gorivo je besplatno i ima ga u izobilju - objašnjava Stojanović.

Prednosti su višestruke: ovaj način predstavlja ekološko rešenje kojim se smanjuje upotreba fosilnih goriva, instalacija je laka, nema narušavanja životne okoline. Sistem upravljanja osvetljenjem je automatski, kako za periode uključivanja i isključivanja, kako ne bi došlo do prekomernog punjenja ili pražnjenja, što bi moglo uticati na oštećenje baterije ili smanjenje njenog radnog veka.


Postavljanjem rasvete školsko dvorište i kej koji koriste deca, penzioneri, sportisti, biciklisti i ostali građani u rekreativne svrhe biće bezbedniji za korisnike, a kako ovi paneli predstavljaju i arhitektonsko-građevinski element rado viđen u prostoru, zadovoljiće i estetske potrebe savremenog života.
 
Top