Smrt vlasnika otkrila mućke sa stanovima

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Presudio sebi zbog lošeg poslovanja

Smrt vlasnika otkrila mućke sa stanovima

Izvor: Blic Ana Lalić, Žarko Bogosavljević | 01. 04. 2011. - 00:02h | Foto: A. Kamasi

NOVI SAD - Novosadski investitor Živko Popović (36) pronađen je u ponedeljak ujutro mrtav na prednjem sedištu svog BMW-a. Pretpostavlja se da se Popović ubio jer je imao ranu od metka na glavi, a pored njega je pronađen malokalibarski pištolj. Prema nezvaničnim informacijama, Popović se na samoubistvo odlučio zbog lošeg poslovanja i duple prodaje stanova, ostavivši iza sebe brojne oštećene Novosađane.

130462_nsstanovi02novisad18-prevareni-kupci-stanova-u-ulici-koste-racina-foto-kamasi-a_f.jpg

Vest o smrti investitora juče je izazvala paniku među kupcima stanova koji su se juče okupili ispred nedovršene zgrade u Ulici Koste Racina 14, koju je Popović zidao. Prvobitno, kupci su bili zabrinuti kako će smrt investitora uticati na završetak zgrade, ali se ubrzo ispostavilo da je problem mnogo veći: neki od stanova koje je Popović prodao imaju i po tri vlasnika.

Ostali u stanovima

Među okupljenim stanarima juče se pojavilo par mladića od kojih se jedan predstavio kao prijatelj pokojnika. On im je, tvrde stanari, rekao da se raziđu, da će se stvari rešiti za nekoliko dana i da će ih za par dana zvati advokat. Međutim, zabrinuti vlasnici su odlučili da ostanu u svojim nedovršenim stanovima.

- Svi smo se nekako spontano okupili kada smo čuli vest. Međutim, u razgovoru smo ubrzo shvatili da su pojedini stanovi prodavani po nekoliko puta. Stan koji sam ja kupila, u celosti isplatila i pri tome ugovor overila u sudu, ima navodno još dva kupca - zabrinuto priča Bjanka Rac, jedna od vlasnica.

Da je u sličnoj situaciji, otkrio je još jedan Novosađanin, koji je takođe juče pred zgradom upoznao vlasnika svog stana. Prema rečima kupaca, za oko 35 stanova u zgradi pojavilo se oko 50 vlasnika. Juče su saznali da je deset stanova navodno pod hipotekom i da će oni zbog dugova investitora, zapravo pripasti banci.

Pojedini kupci, vidno uznemireni zbog saznanja da su im stanovi višestruko prodati, juče su obili vrata i na silu ušli u stanove koji su tek delimično završeni. Iako je zgrada u Koste Racina trebalo da bude završena još prošle godine, stanovi još nisu završeni. Zidovi su samo prekriveni malterom, kupatila nisu urađena, kao ni sve instalacije.

- Za ovaj stan sam dao preko 60.000 evra, a upravo sam saznao da postoji još jedan kupac. Čim sam čuo šta se događa, dojurio sam! Ne preostaje mi ništa drugo nego da uđem u stan, mada on nije ni blizu završen - kaže jedan od vlasnika dupleksa.

Prevareni kupci kažu da su neki od njih ugovore o kupovini stanova overili u sudu, a drugi imaju samo pečat firme “Mirit-trade”. Međutim, većina kupaca je stanove isplatila u celosti. Njihov pokušaj da dođu do zvanične Popovićeve firme “Mirit-trade” juče nije urodio plodom. Prema podacima Agencije za privredne registre, firma je registrovana u Vršačkoj 6a. Međutim, na ovoj adresi nalazi se stambena kuća u kojoj ne postoji nikakva firma, a u kojoj, prema nezvaničnim saznanjima, zapravo stanuju rođaci preminulog investitora.

Živko Popović nije bio poznat u krugu novosadskih investitora jer je izgradnjom stanova počeo da se bavi tek nedavno. Ranije je bio povezivan sa ugostiteljstvom, a zgradu u Ulici Koste Racina je počeo da zida pre tri godine.

Natrag