Smrt nerazjašnjena zbog novca

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]Smrt nerazjašnjena zbog novca
[/h] Izvor: Press

Valjevo -- Istraga o smrti petogodišnje Teodore Jovanović, koja je pre dve i po godine umrla u valjevskoj bolnici, tapka u mestu, jer sud nema para da plati veštačenje.

9179503324f0e18ed3cbb6445299392_368x277.jpg

Zgrada Osnovnog suda u Valjevu (portal.sud.rs)
Kako piše Press, veštačenje je zatraženo od Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Tužilaštvo je podnelo zahtev, a sud je pokrenuo istragu protiv dežurnog pedijatra Vladimira R, koji je devojčicu primio i onda bez analize krvi vratio kući uz obrazloženje: „Možda je neki viruščić."
Nekoliko sati kasnije Teodora je preminula. U obdukcionom nalazu stoji da je smrt nastupila usled unutrašnjeg krvarenja uzrokovanog zavezivanjem, a zatim i pucanjem creva. Predmet, međutim, stoji u mestu, jer sud u Valjevu nije platio 165.000 dinara za veštačenje koje je obavljeno još u aprilu prošle godine, zbog čega dokumentacija nije stigla u Valjevo.

Otac Saša Jovanović očajan je zbog odugovlačenja:

„Dva puta se naš advokat pismeno obraćao Osnovnom sudu da se urgira kod veštaka da ubrzaju veštačenje. Pisao sam i ja i dobio odgovor koji me je šokirao, da je veštačenje odavno završeno, ali da sud nije uplatio 165.000 dinara na ime troškova. U sudu mi je rečeno da taj novac nemaju i da će ga uplatiti kada Ministarstvo pravde njima prebaci pare.“

Jovanović kaže da sve što se događa doživljava kao vređanje inteligencije:

„Sudu je poznato da nijedan veštak ne može da uslovljava vraćanje predmeta isplatom naknade za veštačenje, jer ista država finansira i sudove i Medicinski fakultet. Nama ništa neće vratiti dete, ali imamo pravo da konačno znamo da li je neko kriv za njenu smrt.“

Advokat porodice Jovanović pismeno se žalio i ministarki pravde Snežani Malović, međutim nikakav odgovor nije dobio. Istu informaciju poslao je i u kabinet ministra zdravlja Zorana Stankovića, ali bez rezultata.

Natrag