Smotra oldtajmera: Ajkula uspešno parirala bubi

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Smotra oldtajmera: Ajkula uspešno parirala bubi

Izvor:
Novosti.rs

Održan treći “Oldtajmer sitroen susret” u Banjaluci, najviše gostiju iz Slovenije. Oko 40 najstarijih automobila sa prostora bivše Jugoslavije.

reg-oldtajmer_620x0.jpg

U GRADU na Vrbasu u subotu je održana manifestacija “Oldtajmer Sitroen susret”, tokom kojeg su posetioci mogli da vide oko 40 najstarijih automobila sa prostora cele bivše Jugoslavije. Najviše gostiju je stiglo iz Slovenije.

- Dovezao sam “dijanu dak”, prvi put sam u Banjaluci - kaže Janes Kežmah, i dodaje da već 29 godina vozi samo oldtajmere.

Po njegovim rečima, oldtajmer je u voznom stanju i sa njim je doputovao iz Slovenije do Banjaluke, bez pauze i zastajkivanja.

- Kupio sam ga za 900 evra, ali pošto nije bio u voznom stanju, morao sam mnogo da ulažem u restauraciju - kaže Kežmah, i dodaje da njegov oldtajmer sada košta čak oko 10.000 evra.

Osim “sitroena”, među oldtajmerima se našla i jedna “folcika”, koja je privukla poglede znatiželjnih posetilaca.

Iako je susret “sitroena”, ja sam odlučio da sa svojom “bubom” dođem i da se pridružim ovoj manifestaciji - kaže Momir Vojić iz Čelinca.

“Buba” je, kaže, iz 1975. godine, a posebna je jer je ručno izrađena od drveta.

- Moja supruga Nada i ja smo restaurirali ovaj automobil i trebalo nam je više od godinu dana da je napravimo, jer je sva izrezbarena od hrastovine. Ima preko 20.000 malih komadića drveta na njoj. Supruga Nada je uradila čak više delova - kaže kroz osmeh Momir.

Kako navodi, “buba” je u voznom stanju, a sa njom je putovao čak u Nemačku. Uvek je veliko interesovanje za njegovu “bubu”, gde god da se pojavi, jer svi žele da fotografišu i razgledaju unikatnu starinu.

Najstariji automobil na susretu bio je DS 19 iz 1965. godine, poznatiji kao “ajkula”, a vlasnik je došao iz Ljubljane.

- Vozim ga tri godine i treći sam vlasnik - kaže Lovro Novinšek, i dodaje da njegov oldtajmer košta 9.000 evra.

Član je oldtajmer kluba Slovenije i posećuje susrete oldtajmera, ali je prvi put došao u Banjaluku, koja ga je oduševila, pa će, kaže, doći i na sledeći susret.

Poslednja izmena od urednika:
Natrag