Šta je novo?

Smederevo - Zmajevi iznad Dunava

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Zmajevi iznad Dunava:
Takmičenje ultralakih letelica u Smederevu


Šarenelo se nebo nad Smederevom danas: Ovde je održano Državno prvenstvo ultralakih letilica i motornih zmajeva u preciznom letenju. Na sportskom aerodromu, desetak kilometara od grada, okupili su zaljubljenici u ovaj sport, lakih vazduhoplova je bilo tek nekoliko, ali zato zmajeva nije falilo.

275052_smederevo-14-drzavno-prvenstvo-foto-nenad-pavlovic_f.jpgPiloti ovih krhkih letilica nadmetali su se u tome ko će sleteti i uzleteti najbolje i najpreciznije sa polja od tek pet metara dužine, na stotinak metara ukupno dugačkoj pisti.


275053_smederevo-15-drzavno-prvenstvo-foto-nenad-pavlovic_ff.jpg


- Sleće sa gasom i bez gasa, kada 300 metara pre staze naprave zaokret i ugase motor – objašnjava sudija Jan Kadarjan zašto se, na užas neupućene publike, u jednom momentu ne čuje motor.


275050_smederevo-07-drzavno-prvenstvo-foto-nenad-pavlovic_ff.jpg


I lakih aviona i zmajeva bilo bi na ovom prvenstvu, koje su organizovali Vazduhoplovni savez Srbije i Aeroklub Smederevo, sigurno mnogo više e da nije reč o za naše prilike priličnoj skupoj zabavi. Takmičarski zmajevi koštaju kao bolji automobili.

275054_smederevo-16-drzavno-prvenstvo-foto-nenad-pavlovic_ff.jpg


- Novi zmajevi koštaju od 20 do 50 hiljada evra, avioni su, naravno, još skuplji.
Zmajevi koji se ovde nadmeću su svi fabrički, a ima ih u Srbiji koji su iz samogradnje – upućuje laike u cene, Srbima uvek zanimljiv detalj, Vladan Cvetković, prvi čovek smederevskog Aerokluba.

275051_smederevo-10-drzavno-prvenstvo-foto-nenad-pavlovic_f.jpg


Pored toga, nije jeftino ni osiguranje, ni registracija i ostale takse za zmajeve, jer se ni država, uprkos tome što je reč o sportskim letilicama koje nemaju nikakvu komercijalnu upotrebu, ne odriče lako svoga.

275049_smederevo-06-drzavno-prvenstvo-foto-nenad-pavlovic_f.jpg


- Osiguranje, registracija, lekarsko uverenje jednom godišnje – sve to izađe na oko hiljadu evra. Za održavanje letilice treba još toliko – kaže Goran Petrović iz Železnika, dok glanca svog ljubimca pred poslednje poletanje.

275047_smederevo-04-drzavno-prvenstvo-foto-nenad-pavlovic_f.jpg


U Srbiji ima, procena je, stotinak ovakvih letilica, što registrovanih što neregistrovanih. Pod krilom od petnaestak kvadrata, sa motorom od 60-70 konja za leđima, leti barem dvostruko više pilota.


Izvor:
Blic.rs
 
Top