Šta je novo?

Smederevo - Železara prestaje sa radom 5. jula?

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Železara prestaje sa radom 5. jula?Izvor:
B92.net
Smederevo -- Vlada nije obezbedila novac za sirovine zbog čega će peć i čeličana u Železari Smederevo prestati da rade do 5. jula, saznaje beogradski list Danas.


16639381054fcab8b53bd88480713497_640x360.jpgI broj zaposlenih na plaćenom odsustvu ovih dana povećao sa na 4.500. U fabrici ukupno radi 5.500 ljudi, a smederevska Železara još od prošle godine na režimu smanjenog kapaciteta.


Generalni direktor Železare Vukojica Šćekić nije mogao za Danas da komentariše tu vest i najavio je da će više informacija biti u ponedeljak.


Krajem januara Vlada je potpisala ugovor sa američkom kompanijom Ju-Es stil o preuzimanju železare za jedan dolar.


Vlada se tada obavezala da će što je pre moguće pronaći strateškog partnera i spasiti fabriku od propadanja, ali se ni posle pet meseci to nije dogodilo. Nov razvoj situacije potvrđuje da je dalja proizvodnja u železari, koja je nekada važila za jednu od boljih fabrika u Srbiji, pod velikim znakom pitanja.


Taj dnevnik navodi i da će do 10. jula sa radom prestati i valjaonica.
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Ćirić: Železara neće biti zatvorenaIzvor:
B92.net


Železara Smederevo neće biti zatvorena ali će druga visoka peć možda biti stavljena na "tihi hod", kaže ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.3836848364feb00e30a90a719256890_640x360.jpgĆirić je, kao apsolutno netačne, odbacio spekulacije pojedinih medija da će železara prestati da radi i da će biti otpušteno 5.500 radnika.


Ističući da, za sada, druga visoka peć neće prestati da radi, on je dodao da postoji mogućnost da se to dogodi u narednom periodu zbog veoma teške situacije koja je izazvana stanjem na svetskom tržištu čelika.


Ministar kaže da Vlada traži način da Železara Smederevo ne obustavi proizvodnju.

"Stanje u Železari je ozbiljno, kompanija pravi gubitke, ali je ona od strateškog značaja za privredu Srbije. Vlada nastoji da obezbedi uslove da ne dođe do prekida proizvodnje", rekao je on.


On je rekao da je Železara u teškoj situaciji zbog stanja na svetskom tržištu čelika, ali Vlada i uprava preduzeća pokušavaju da obezbede poslove koji će sačuvati radna mesta 5.500 radnika.


Ćirić je procenio da bi i u slučaju gašenja i druge vesoke peći u Železari prekid proizvodnje bio privremen, najduže do septembra. On navodi i da će biti nastavljeni razgovori sa rukovodstvom železare "oko jednog velikog potencijalnog posla koji bi trebalo u narednih desetak dana da bude zaključen".


Podsetimo, juče je rukovodstvo Železare Smederevo donelo odluku da se rad na drugoj visokoj peći prebaci na režim "tihog hoda" u prvoj nedelji jula, zbog potrebe da se promeni način finansiranja kompanije.


Državni sekretar u Ministarstvu finansija i koordinator za železaru Dušan Nikezić je rekao da će vlada pokušati da nađe rešenje za obezbeđivanje finansijskih sredstava kako bi železara nastavila da radi u naredna dva meseca, kao i da će železara od septembra sigurno nastaviti da radi punim kapacitetom.


Železara Smederevo krajem januara prešla je u ruke države, pošto ju je Vlada Srbije otkupila za jedan dolar od američke kompanije Ju-Es stil, koja se povukla, jer je poslovala sa gubicima. Ju-Es stil je 2003. godine kupio smederevsku železaru, tadašnji Sartid u stečaju.


Smederevska železara imala je učešće od pet posto u ukupnoj proizvodnji Srbije i oko 14 odsto učešća u izvozu, a zapošljava oko 5.500 radnika.
 
Top