Šta je novo?

Smederevo - Lutalice pravo u laboratoriju

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Lutalice pravo u laboratoriju
Smederevo -- Skupština grada Smedereva ozakonila je eksperimente nad psima i mačkama lutalicama.Naime, kako piše taj portal, dok se u svetu donose stroge norme koje ograničavaju eksperimente nad životinjama, Skupština Smedereva je na 36. sednici, održanoj 23. januara 2012. godine, ozakonila takve postupke.


202818375150af76222de65668969017_368x245.jpg"Na dlanu" piše da je tada usvojena odluka o uslovima držanja, postupanja i zaštite domaćih životinja na teritoriji Grada Smedereva, koja na prvi pogled deluje kao ozvaničenje zaštite prava životinja, posebno napuštenih pasa i mačaka.

Međutim, ovu odluku gradske vlade Smedereva nikako ne bi trebalo čitati "dijagonalno", već vrlo detaljno pogledati svaki član koji krije pristupe prevaziđene u brojnim, modernim evropskim zemljama, navodi taj portal i dodaje da je i Fejsbuk grupa "S.O.S. abendend Pets" uvidela da pomenuta odluka u sebi sadrži ozakonjenje eksperimentisanja nad životinjama.

Naime, ta grupa je izdvojila, kao sporan, član 40. koji se tiče uhvaćenih pasa i mačaka lutalica, odnosno njihove sudbine nakon hvatanja: "Nakon isteka roka iz člana 35. i 38. ove Odluke, uhvaćeni i oduzeti psi i mačke mogu da se ustupe naučnoistraživačkim i drugim ustanovama, pravnom ili fizičkom licu, uz naknadu troškova hvatanja, prevoza i čuvanja, uz prethodnu saglasnost veterinarskog inspektora. Psi i mačke iz stava 3. ovog člana, pre ustupanja moraju da budu pregledani, vakcinisani, kastrirani, odnosno sterilisani i obeleženi na odgovarajući način."Izvor:
B92.net
 
Top