Šta je novo?

Smederevo - Ledolomac "Greben" danas stiže u Smederevo

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Ledolomac "Greben" danas stiže u SmederevoIzvor;
24sata.rs


Ledolomac tegljač "Greben", koji je bio usidren u Brnjici kod Đerdapa, krenuo je Dunavom i trebalo bi tokom današnjeg dana da stigne do Smedereva, izjavio je šef Lučke kapetanije Hranislav Mirković.


273639-ledolomac.jpgMirković je kazao da će ledolomac "Greben" prenoćiti u Velikom Gradištu, a danas bi trebalo da nastavi put i da stigne do Smedereva.

On je rekao da ledolomci služe kao tegljači, ali se u septembru isključuju iz redovnog saobraćaja, vrši se kompletan remont i montira vibrator, kako bi bili spremni za potrebe lomljenja leda u zimskim uslovima.

Mirković je naveo da je Srbija ranije imala više ledolomca tegljača, pored JRB-a preduzeće "Heroj Pinki" iz Novog Sada imalo je dva "Čakor" i "Vučevo", dok je preduzeće "Đerdap" imalo tri takva broda - "Greben", "Bor" i "Deli Jovan", od koji su dva sada u Prahovu.


Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ranije je ocenio da je situacija sa ledom na Savi i Dunavu pod kontrolom i da je najveći problem sa ledom na lokacijama nizvodno od Beograda ka Smederevu, gde je nekoliko baži "zarobljeno".
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Ledolomac Greben oslobađa zaleđene baržeIzvor:
Novosti.rs
Ledolomac "Greben" počeo je jutros da "oslobađa" bugarske barže okovane ledom na Dunavu kod Smederevske tvrđave.

SMEDEREVO - Ledolomac "Greben" po čeo je jutros da "oslobađa" bugarske barže okovane ledom na Dunavu kod Smederevske tvrđ
ave.212095_greben-1_ff.jpgPosle toga, krenu će ka Grockoj kako bi pokušao da razbije nagomilani led debljine i nekoliko metara.
Zapovednik broda "Greben" Zoran Bauer izjavio je Tanjugu da će pokušati da kod Gročanske ade probiju led.


"Vide ćemo šta može da se uradi gore (Grocka), u zavisnosti od situacije. Imamo potrebne informacije, ali ćemo tek na licu mesta da utvrdimo stanje",rekao je Bauer.
"Obično je dve trećine leda ispod površine vode, tako da je vizuelna informacija dobrodošla, ali ne odražava uvek pravo stanje. Pokušaćemo sve što je u našoj moći da probijemo led", istakao je zapovednik "Grebena".

Bauer je naglasio da je situacija na Dunavu od Velikog Gradi šta do Kostolca dobra, ali je na relaciji od Dubravice do Smedereva veća debljina leda, što ih je usporilo.

"Doneli smo ovim JRB-ovim ljudima na šlepu hranu i druge artikle, a danas nastavljamo posao zbog koga smo došli", rekao je Bauer.
Ledolomac "Greben" ima četiri člana posade, a danas će na brodu biti osam osoba, sa kapetanom Lučke kapetanije u Smederevu.
Brod je, prema zapovednikovim rečima, ispravan i u dobrom stanju.

 
Top