Šta je novo?

Smederevo - Dogovorene izmene o izgradnji rafinerije u Smederevu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Dogovorene izmene 60 odsto ugovora o izgradnji rafinerije u Smederevu












Izvor:
Politika.rs






SMEDEREVO – Grad Smederevo i predstavnici kompanije „Komiko Oil”, investitora za izgradnju rafinerije dogovorili su u korist grada izmene više od 60 odsto ugovora o izdavanju zemlje u zakup, a odbornici bi trebalo da se polovinom marta izjasne o tom dogovoru.

Gradonačelnica Jasna Avramović u izjavi Tanjugu nagovestila je da će se nova verzija ugovora na Gradskom veću naći već u ponedeljak.



veca-slicica.jpg



''Tokom intenzivnih pregovora o 'upodobljavanju' ugovora u svim elementima od 23, promenjeno je 17 članova ugovora koji prethodno nisu dobili saglasnost odbornika, rekla je Avramović i dodala da je investitor prihvatio sve sugestije.
Predlog novog ugovora donosi 200 miliona kroz konverziju kotlarnica kao benefit, kroz 20 hektara šuma i brojne druge usaglašene pogodnosti, kazala je Avramovićeva.

Predstavnik kompanije „Komiko Oil” Radomir Radivojević nije želeo da komentariše pregovore, rekavši da je stav kompanije da se do donošenja odluke u Skupštini grada Smedereva neće obraćati javnosti.
I predsednik parlamenta Branče Stojanović rekao je da je imajući sve to u vidu, realno da se ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije nađe na dnevnom redu Skupštine grada Smedereva pre raspisivanja izbora.

Skupština grada Smedereva donela je pre dve i po godine Odluku o davanju u dugoročni zakup na 99 godina neizgrađenog ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini, u industrijskoj zoni u Smederevu, površine od 113 hektara 12 ari 16 metara kvadratnih, za izgradnju rafinerije.
Neizgrađeno građevinsko zemljište, na osnovu „zelenog svetla” odbornika, trebalo je da bude izdato u zakup kompaniji „Komiko Oil”, radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih proizvoda.

Prethodni ponuđeni ugovor Skupštini grada na usvajanje, obuhvatio je i pogodnosti koje bi dobila lokalna samouprava, počev od cene zakupnine od 652 miliona dinara, koje je investitor, u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora, morao da uplati na račun gradskog budžeta.
Reč je i o 542 nova radna mesta, uz definisanje aspekata životne sredine, a u ostale pogodnosti spadala je i izgradnja objekta za decu ometenu u razvoju površine od 350 metara kvadratnih.

Radi poboljšanja kvaliteta života i zdravlja ljudi, investitor je obećao i konverziju svih vozila javnog prevoza i teretnih vozila javnih preduzeća na tečni naftni gas (TNG).

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Smederevo: Tačka na rafineriju?











Izvor:
Novosti.rs







Početkom marta skupština Smedereva mogla bi da okonča trogodišnju agoniju. Ekonomska kriza i politički kompromis ipak dovode "Komiko oil" u Smederevo.



komiko oil ne odustaje od rafinerije.jpg




SMEDEREVO - Skupština Smedereva, mesec dana od pokušaja izglasavanja odluke o zakupu lokacije za gradnju rafinerije, o ovoj, za grad i državu ključnoj temi, raspravljaće ponovo u prvoj nedelji marta. Investitor, "Komiko oil", pristao je na izmene ugovora, pa se očekuje da novi tekst dobije prelaznu ocenu.

Od 23 tačke u pregovorima vlasti i investitora izmenjeno je 14 tačaka ugovora. Ta činjenica može da znači da je posle trogodišnjih mučnih i neizvesnih pregovora, postignuto političko i ekonomsko saglasje. Osim politike, vetar u leđa rafineriji dalo je i ekonomsko beznađe posle odlaska "Ju-Es stila".

Vlast na prethodnoj sednici nije imala većinu za rafineriju, jer je "Pokret za Smederevo" zamenice gradonačelnika dr Jasne Avramović bio protiv. Sada su, kako se nezvanično saznaje, zadovoljni korekcijama ugovora, pa se očekuje da oni budu ti koji će prelomiti u korist investicije. To će biti jasnije u ponedeljak kada se održava sednica Gradskog veća na kojoj će tema biti novi ugovor.

Gradonačelnik Predrag Umičević očekuje da će odbornici pokazati svest o ekonomskoj situaciji. U "Komiko oilu" kažu da se neće oglašavati pre odluke Skupštine. Prema izjavi Brajana Mareja, člana Nadzornog odbora "Komiko oversis", datoj jednom srpskom dnevniku, investitor očekuje pozitivnu odluku.
- Ipak, kao što mi u Americi kažemo, nije gotovo dok debela dama ne dođe na pozornicu i zapeva. Taj dan će doći kada bude glasanje - kaže Brajan Marej.

Taj dan će biti najverovatnije početkom marta, potvrdio je za "Novosti" predsednik Skupštine Branče Stojanović, koji kaže da će skupštinu zakazati između 6. i 9. marta.



HRONOLOGIJA


* DECEMBAR 2008. potpisan memorandum o razumevanju Smedereva i "Komiko oversajza"

*Decembar 2009. raspisan javni oglas za pribavljanje ponuda za davanje u zakup zemljišta

*l Januar 2010. stigla ponuda "Komiko oila"

* Avgust 2010. godine organizovan referendum o rafineriji

* Maj 2011. Komisija odbila ponudu "Komiko oila"

* Oktobar 2011. gradonačelnik doneo rešenje o prihvatanju ponude

* Januar 2011. Skupština nije dala saglasnost na tekst ugovora o zakupu zemljišta


 
Top