Šta je novo?

Slovenačka policija suzavcem na izbeglice

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.337
Slovenačka policija suzavcem na izbeglice
Slovenačka policija poslala je pojačanje na granični prelaz kod Harmice, pošto su izbeglice uspele da probiju granicu na hrvatskoj strani, piše “Večernji list“.

Izvor: Tanjug, Večernji list petak, 18.09.2015. | 21:03 -> 22:31
27572377555fc5e97106a6804753159_v4_big.jpg

Foto: Beta/AP

Oko 50-ak specijalaca je pristiglo na taj granični prelaz, a izbeglice i dalje dolaze. Granični prelaz Harmice bio je u potpunoj blokadi.

Slovenačka policija bacila je suzavac i jedna žena pala je u nesvest, nakon čega su se migranti povukli. Situacija je i dalje napeta, prenosi "Večernji list", a u incidentu je povređeno deset osoba.

Slovenačka interventna policija blokirala je ranije put za više stotina izbeglica koji su pokušali da pređu slovenačku granicu iz sela Harmica, sa hrvatske strane granice.

Izbeglice su prelazile mali most preko reke Sutla na ničijoj zemlji, među kojima je bila i jedna žena sa ružom, ali im se na putu preprečio kordon slovenačke interventne policije, javila je agencija Rojters.

Nešto ranije je isti most, ali ka hrvatskoj strani, prešla grupa slovenačkih aktivista, skandirajući: "izbeglice, dobrodošli!"

Slovenačka vlada je saopštila da će prihvatati tražioce azila, ali će deportovati svakoga za koga zaključi da je ilegalni migrant.

U Sloveniju je iz Hrvatske do danas popodne ilegalno ušlo oko 1.000 izbeglica, prenose slovenački mediji pozivajući se na nepotpune podatke policije.

Kako je prenela slovenačka agencija STA, veruje se da će mnogo izbeglica pokušati da prođe "zelenu granicu" izvan službenih prelaza u petak uveče i tokom noći, na što je policija spremna.

Najnoviji zvanični podaci o broju pristiglih izbeglica biće objavljeni tokom večeri, prenosi Hina.

Kako javlja STA, u policiji smatraju da su spremni za izvršenje zadataka i da nema potrebe za aktiviranjem vojske, a pojačava se i policijska kontrola duž cele granice s Hrvatskom.

AP navodi da se na hrvatskoj granici okupilo oko 500 izbeglica, a da sa druge strane stoji raspoređeno 50 pripadnika slovenačke intervente policije.
 
Top