Šta je novo?

SLO: Južni tok košta milijardu EUR

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
[h=1]SLO: Južni tok košta milijardu EUR
[/h] Izvor: Tanjug

Ljubljana -- Troškovi izgradnje deonice gasovoda "Južni tok" na teritoriji Slovenije procenjuju se na milijardu evra, piše slovenački dnevnik "Delo".

19839793694f29604743870396464901_640x360.jpg
Pozivajući se na Marjana Eberlinca, direktora kompanije "Plinovodi" koja je uključena u projekat, list precizira da je orijentaciona vrednost ruskog projekta izgradnje gasovoda "Južni tok" 15,5 milijardi evra, od čega je 10 milijardi predviđeno za polaganje podvodne deonice, a 5,5 milijardi za kopnene.
Kapacitet slovenačke deonice "Južnog toka", koji će u prvo vreme biti osam milijardi kubnih metara godišnje, vremenom će da se poveća na 25 milijardi kubnih metara.
[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Turska je krajem decembra prošle godine dala Rusiji konačnu dozvolu za postavljanje gasovoda "Južni tok" u svojim teritorijalnim vodama, čime je prevaziđena i poslednja prepreka na putu tog projekta. Ruski premijer Vladimir Putin je posle toga preporučio "Gaspromu" da ubrza početak realizacije tog gasovoda i pokrene radove već 2012. godine umesto 2013, kako je ranije planirano. "Gasprom" je već pripremio novi grafikon plana izgradnje gasovoda, koja će početi u decembru 2012.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Ruski "Gasprom" i Slovenija su u ponedeljak precizirali parametre deonice "Južnog toka" na teritoriji te zemlje.

Izvršni direktor ruskog holdinga Aleksej Miler i generalni direktor "Plinovoda" Eberlinc potpisali su aneks sporazuma osnivača preduzeća "Sout strim Slovenia", kojim se određuju konfiguracija i parametri slovenačke deonice gasovoda, pripremljeni na osnovu zajedničke studije izvodljivosti projekta.

Ovim aneksom sporazuma je, sem toga, određen rok od mesec dana za osnivanje zajedničke projektne kompanije "Saut strim Slovenia". Osnovni cilj zajedničkog preduzeća je sprovođenje procedura teritorijalnog planiranja i procena uticaja na životnu sredinu, izvođenje radova na bazi osnovnog projektovanja.

Dve strane su se dogovorile da konačno investiciono rešenje za projekat "Južni tok" usvoje u novembru.

"Gasprom" je 2011. Sloveniji isporučio 0,53 milijarde kubnih metara gasa, a aktuelni sporazum je na snazi do 2017. godine. Ruski gasni holding i slovenački "Plinovodi" su u maju 2010. postigli sporazum o izradi studije izvodljivosti "Južnog toka" na teritoriji Slovenije.

"Gasprom" i Slovenija su u martu prošle godine potpisali sporazum učesnika "Sout strim Slovenia" koja se zasniva na paritetnim principima za realizaciju projekta "Južni tok" u Sloveniji.

Projekat "Južni tok" je planiran u cilju diversifikacije maršruta isporuka ruskog gasa evropskim potrošačima. Za realizaciju kopnene deonice projekta Rusija je potpisala međudržavne sporazume sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Gasovod će, kako je predviđeno, imati četiri linije, kapaciteta od po 15,57 milijardi kubnih metara godišnje svaka. Puštanje prve linije je planirano za decembar 2015. godine, a postizanje punog kapaciteta (63 milijarde kubnih metara) očekuje se do 2018. godine.

 
Top