Šta je novo?

Slavlje maturanata na Trgu Nikole Pašića

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.734
Beograd 22. 05. 2010
Press

Slavlje maturanata na Trgu Nikole Pašića


Poslednji školski dan maturanti nekoliko beogradskih srednjih škola juče su iskoristili za kupanje u fontani na Trgu Nikole Pašića! Letnji raspust, maturske žurke, spremanje prijemnih ispita i sve ostalo što čeka sada već bivše učenike završnih godina, bilo je u drugom planu jer se, već po tradiciji, slavilo uz prskanje i guranje u vodu "neodlučnih" drugara.

maturanti-1.jpg


Na zborno mesto prvo je došlo više od dvesta mladića i devojaka iz Elektrotehničke škole "Rade Končar". Zbunjeni prolaznici i stanari okolnih zgrada gledali su polugole učenike kako pevaju i trče uz Takovsku ulicu. Iako je u tom trenutku još bilo tmurno nad Beogradom, sa skakanjem u fontanu nije se čekalo ni trenutka.
- Ovaj školski dan je samo formalnost, svima nam je još od ranog jutra na pameti bilo samo slavlje. Sad smo tu zajedno i ko zna kad posle. Moramo malo da se opustimo! - razdragano viče Marko dok ga vršnjaci nose u fontanu.

maturanti-2.jpg


"Brčkanje" je ranije isplanirano, pošto su gotovo svi bili propisno opremljeni kupaćim šortsevima. Voda je, izgleda, prijala samo muškarcima, dok su malobrojne devojke iz ove škole stajale sa strane i telefonima snimale slavlje. Nešto dalje stajalo je nekoliko pripadnika policije. Ipak, incidenata gotovo da nije bilo, osim poneke razbijene pivske flaše.

ZASTAVE I KOSOVO
Neizbežni rekviziti za slavlje, i to kod učenika obe škole, bile su srpske zastave koje su se vijorile sa drvenih motki. Skandirala su se imena škola i vikalo "gotovo je, gotovo". Najveće oduševljenje nastupilo je kada su desetine srednjoškolaca u jedan glas zapevale "Kosovo je srce Srbije".

Samo što su se posle pola sata brčkanja u manjim grupama srednjoškolci iz "Končara" razišli, na njihovo mesto iz drugog pravca stigli su učenici Gimnazije "Sveti Sava". Oni su prvo poskidali odeću i složili je, pa tek onda uskočili u fontanu.

maturanti-3.jpg


- Baš nas briga da li ćemo se prehladiti. Škola je završena i jedino je to bitno! - rekla je devojka koju su drugarice upravo gurnule u vodu.
U međuvremenu je granulo i sunce, dobrodošlo tinejdžerima da se bar malo osuše.

D. MINIĆ

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.734
Slavlje, pa tuče!

Beograd 29. 05. 2010
Press

Slavlje, pa tuče!


Beogradski maturanti juče proslavili poslednji školski dan pesmom i skakanjem u fontane, da bi tokom popodneva žurke prerasle u svađe i tuče.

t.jpg


Kolone veselih maturanata „opkolile" su juče ceo grad, a pesme, radost i tradicionalno kupanje u fontanama tokom popodneva prerasli su u svađe i tuče! Proslava poslednjeg školskog dana počela je od ranog jutra, uglavnom uz alkohol, što je tokom dana policiji stvorilo puno posla.

Svađi i koškanju među učenicima doprineli su i bivši učenici pojedinih škola, koji su hteli da se pridruže zabavama. Tako su u Trećoj beogradskoj gimnaziji bivši đaci pokušali da uđu na proslavu mature, pa je došlo do tuče u kojoj je lakše povređen i jedan od maturanata. Ova gimnazija organizovala je obezbeđenje, na koje su bivši učenici bacili zapaljeno drvo nalik baklji. U dvorištu je policija pronašla nož i makaze, pa je ubrzo stiglo policijsko pojačanje.


MALI MATURANTI PROŠETALI VRAČAROM
Tradicionalni defile maturanata osnovnih škola sa Vračara održan je juče u organizaciji „Dece Vračara", a svršeni osnovci prošetali su ulicama Cara Nikolaja II, Mileševskom, Petrogradskom do zgrade opštine Vračar, gde je organizovan svečani doček.
Rok grupa „Ka Pe 2" zabavljala je buduće srednjoškolce koji su posle nastupa prošetali do Cvetnog trga, gde je i završena manifestacija.


Pesnice uz trubače
Oko 15 časova tuča je izbila i u dvorištu Trgovačke škole u Hilandarskoj ulici. Oko 150 učenika je u dvorištu uz trubače proslavljalo maturu, ali su grupe mladića koji nisu učenici škole pokušavali da im se pridruže. Čak su dolazili i pijani gosti iz obližnjih kafića, pa su izbijale svađe između njih i maturanata.
U dvorištu Drvno-prerađivačke škole u ulici Cara Dušana okupilo se oko 120 učenika, ali više od polovine okupljenih nisu bili učenici škole. Policija je nadgledala proslavu kako bi sprečila pijane mladiće da prave nered. Proslava mature završena je pre vremena i u Geodetskoj školi u ulici Milana Rakića, jer policija nije mogla da kontroliše previše pijanih pridošlica.
Posle niza incidenata maturanti su se razišli, planirajući žurke koje će da uslede narednih dana. Iako su u ponudi za „oproštajno veče" imali i duplo jeftinijih ponuda, većina maturanata opredelila se da matursko veče provede u hotelu „Hajat". Cena sedmočasovnog provoda ovde košta 6.200 dinara.
Maturanti Tehničke škole u Mladenovcu već su proslavili „svoje veče".

ZA EKSKURZIJU CELA PLATA
Iako su ranijih godina maturanti Železničke škole na ekskurziju odlazili u Grčku, ove godine za ekskurziju nije bilo interesovanja. U Školi za dizajn kažu da su njihovi maturanti u oktobru bili na ekskurziji. Kako je obilazak Italije i deo programa nastave istorije umetnosti, maturska ekskurzija je gotovo tradicionalno u toj zemlji. Maturanti Devete beogradske gimnazije bili su na osmodnevnoj ekskurziji u Italiji, a cena aranžmana bila je 32.000 dinara. Budući maturanti te gimnazije već su uplatili prvu ratu svoje maturske ekskurzije.


- Učenici i roditelji su birali između više ponuda. Iako je najjeftinija bila ponuda restorana „Jezero", većina se opredelila za provod u „Hajatu" - navodi direktor te škole Dragan Mijailović.
Roditelji su kao prednost tog hotela mahom navodili bezbednost. I maturanti Železničke tehničke škole izabrali su da proslave maturu u hotelu „Hajat", kao i učenici Devete gimnazije „Mihajlo Petrović-Alas" i Škole za dizajn.


Svi u „Hajat"

Istu adresu za maturski provod izabrali su i učenici Prve ekonomske škole na Starom gradu. Međutim, 130 maturanata Poljoprivredno-hemijske škole u Obrenovcu još uvek bira gde će 10. juna provesti matursko veče.
- Savet roditelja još uvek razmatra ponude. Cena provoda je od 3.000 do 6.000 dinara, a u ponudi su Centar „Sava", „Kontinental" i „Hajat". U ovoj prilici, roditeljima je veoma bitna bezbednost dece, pa često na cenu ne gledaju - objašnjavaju u toj školi.
Sto pedeset maturanata lazarevačke gimnazije je odlučilo da im restoran „Tom i Džeri" bude domaćin proslave. Odlazak u lazarevački restoran, večera i piće stajaće ih 1.750 dinara, ali će muziku platiti tokom slavlja.
I. BOGOJEV - O. T. JOVANOVIĆ

 
Top