Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Slatko od borovnica

images


Sastojci

Borovnice
šećer
vanila

Priprema
Oprati borovnice i očistiti ih od listića. Ređati u plitkoj šerpi što većeg prečnika (to je korisno jer se tokom kuvanja treba uklanjati pjena) sledećim redosljedom: red borovnica - red šećera - itd.- šećer na vrhu. Ostaviti 24 sata da borovnice puste sok. Poslije 24 sata staviti šerpu na šporet i kuvati 20-tak minuta. Ne dodavati vodu! Dodati vanilu. Hladno sipati u tegle.
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Slatko od dunja

Slatko od dunja



Sastojci:

1,2 kg dunja
1 kg šećera
300 ml vode

Priprema:
U širu šerpu staviti šećer, dodati vodu i pomešati. Ostaviti da se kuva. Kada provri, kuvati još minut. U međuvremenu oljuštiti dunju, brzo izrendati (da ne bi pocrnela) i odmah izručiti u šerpu. Ponoviti postupak i sa ostalim dunjama. Kada ste sve dunje izrendali, nastavite sa kuvanjem slatka uz mešanje. Kuvati dok ne ispari sva voda. Vruće tegle puniti vrućim slatkom i dobro poklopiti vrućim poklopcem. Pokriti i ostaviti da se samo rashladi.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Slatko od smokava

Slatko od smokava

slatko-od-smokve.jpg


Potrebno: 1kg smokvi, 1kg šećera, 3dl vode, 1 limun, 1 kesica vanile
Odabrati lepe, sveže, čvrste smokve, oprati ih i olju štiti. U čistu šerpu za kuvanje slatka staviti šećer, preliti ga vodom, dodati limunov sok i kuvati dok se ne dobije šećerni sirup gustine meda, a zatim dodati pripremljene smokve i kuvati 10 minuta. Posle toga dodati šipku vanile i nastaviti sa kuvanjem slatka sve dok šećerni sirup ne postigne gustinu meda. Za vreme kuvanja slat ka šerpu češće protresti i skidati penu koja se sakuplja na površini slatka. Kada je slatko gotovo, još dok je vruće sipati u prethodno pripremljene tegle. Napunjene tegle hermetički zatvoriti ili ih dobro povezati dvostrukim celofanom pre toga potopljenim u alkoholu. Čuvati sa ostalom zimnicom na hladnom i suvom mestu.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Slatko od dinje

Slatko od dinje


slatko-od-dinje.jpg


Potrebno: 1kg očišćene dinje, 1kg šećera, sok od 2 limuna, kesica vanilin šećera
Čvrstu dinju očistiti i iseći na štapiće ili kocke, pa staviti da neko vreme stoji u vodi sa sokom limuna. Šećer rastopiti u vodi u kojoj je stajala dinja, a kad se sirup izbistri, dodati mu sok limuna i šipku vanile. U sirupu kuvati dinju dok slatko ne bude gusto (paziti da se komadi dinje ne raspadnu). Kad se slatko ohladi, napuniti tegle i povezati celofanom.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Slatko od dunja

Slatko od dunja

slatko-od-dunja.jpg


Potrebno: 2kg dunja, 1kg i 250 grama šećera, 2dl vode
Dunje obisati, oprati i staviti u sud i naliti hladnom vodom, a zatim kuvati na jakoj vatri. Kada voda proključa, izvaditi dunje iz vode i dok su još tople oljuštiti ih, odstraniti semene lože i iseći na kocke. Pripremiti šećerni sirup, malo ga prohladiti i u njega staviti pripremljene kocke dunja. Slatko kuvati na jakoj vatri. Kada je kuvano, skloniti ga sa štednjaka, skinuti penu i pokriti čistom i vlažnom salvetom i ostaviti da se ohladi. Ohlađeno slatko sipati u prethodno pripremljene tegle i hermetički zatvoriti.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Slatko od višanja

Slatko od višanja

slatko-od-visanja.jpg


Potrebno: 1kg višanja, 1.25kg šećera
Višnje oprati, očistiti i izvaditi im koštice. U posudu za kuvanje redati višnje i pri tome svaki red posuti še ćerom. Sud sa ovako pripremljenim višnjama staviti na sasvim tihu vatru dok se šećer ne istopi, a onda pojačati vatru i kuvati dok se slatko ne zgusne. Pošto višnje puš taju vodu, to kada je sok od slatka dovoljno gust, skloni ti posudu sa vatre, ostaviti je da odstoji desetak minuta dok višnje ne puste vodu, pa ih ponovo još malo kuvati. Kada je gotovo, slatko skinuti sa vatre, pokriti ga čistom salvetom i ostaviti da stoji preko noći. Sutradan slatko sipati u flaše.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Slatko od kajsija

Slatko od kajsija

slatko-od-kajsija.jpg


Potrebno: 1kg kajsija, 1kg šećera, 1 limun, 0,25kg kreča

Odabrati zrele, ali čvrste plodove kajsija. Oprati ih, oljuštiti, prepoloviti svaku kajsiju tako da se dobiju dve polutke, odstraniti košticu, a zatim svaku polutku kajsi je staviti u krečnu vodu da stoji pola sata.

Krečnu vodu pripremiti tako što četvrt kilograma kreča treba rastvoriti u 2 litra hladne vode, dobro izmešati, zatim dodati još 2 litra hladne vode, ponovo sve dobro izmešati i ostaviti da se kreč staloži. Kada se kreč staloži, procediti vodu. Ovako dobijena voda je krečna voda u koju se potapaju prethodno pripremljene polutke kajsije. Pošto su kajsije odstajale pola sata u krečnoj vodi, izvaditi ih rešetkastom kašikom, staviti ih u đevđir ili veću cediljku i isprati u hladnoj vodi više puta, dok se dobro ne i speru od kreča.

U čistu šerpu za kuvanje slatka staviti šećer, preliti ga čašom vode i kuvati dok se ne dobije šećerni sirup gustine meda, a zatim dodati pripremljene polutke kajsi je i kuvati 10 minuta, računajući od momenta ključanja. Posle toga smanjiti vatru, dodati sok od limuna i kuvati još 15 minuta. Za to vreme šerpu sa slatkim lako pro tresti i skidati penu koja se sakuplja na površini slatka. Kada je slatko gotovo, skloniti šerpu sa štednjaka, a pokupiti preostalu penu, prekriti šerpu čistom i vlažnom salvetom i ostaviti da tako prenoći. Sutradan sipati slatko u prethodno pripremljene tegle i hermetički ih zatvoriti ili ih dobro povezati dvostrukim celofanom koji je pre toga bio potopljen u alkoholu. Čuvati sa ostalom zimnicom na hladnom i suvom mestu.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Slatko od šljiva

Slatko od šljiva

slatko-od-sljiva.jpg


Potrebno: 1kg šljiva "madžarki", krečna voda, 1kg šećera, 1 dl vode, kesica vanilin šećera, 1 limun, 12 lista "rozetle"
Šljive oprati, oljuštiti i staviti u krečnu vodu da odstoje 1 do 2 sata. Posle toga ih dobro isprati u neko liko voda, ocediti, a zatim im oprezno izvaditi koštice i staviti ih na čistu salvetu da se dobro ocede. U među vremenu šećer staviti u širu i nešto veću šerpu, preliti ga vodom i kuvati sirup dok ne bude gust, a zatim u njega spustiti šljive i kuvati ih tako dugo dok se ne vidi da sok sa kašike kaplje, po 2 do 3 kapi. Na pet minuta pre završetka kuvanja slatka dodati vanilu, na kolutove isečen limun i oprane listove "rozetle". Zatim slatko skinuti sa vatre, šerpu pokriti čistom, dobro nakvašenom salvetom, i ostaviti da se tako hladi oko 24 časa. Posle toga slatko sipati u čiste suve tegle i povezati ih celo fanom. Vanila i kolutovi limuna se mogu ostaviti u slatku, dok se listovi "rozetle" obavezno odstranjuju.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Slatko od kupina

Slatko od kupina

slatko-od-kupina.jpg


Potrebno: 1kg kupina, 1,5kg šećera, 1 limun
Krupnije kupine prebrati, zatim ih oprati (najbolje u većoj cediljci) pod mlazom vode, a zatim ih dobro ocediti. U veću i širu šerpu staviti red kupina, red šećera. Šerpu sa ovako pripremljenim kupinama pokriti čistom salvetom i ostaviti na hladnom mestu. Najbolje je ovo učiniti uveče, a slatko kuvati sutradan rano ujutru. Kada se šerpa sa kupinama i šećerom pristavi na štednjak, treba doliti jednu čašu vode i dodati limun isečen na kolutove. Slatko kuvati na jačoj vatri, dok ne bude gusto kao med. Tada ga treba skloniti sa vatre, oprezno skinu ti penu, pokriti vlažnom salvetom preko šerpe i ostaviti da se ohladi. Gotovo slatko oprezno sipati u čiste suve tegle i hermetički zatvoriti.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Slatko od jagoda

Slatko od jagoda


slatko-od-jagoda.jpg


Potrebno: 1kg jagoda, 1,5 kg šećera, 1 dl vode, 2-3 limuna
Odabrati čvrste jagode, oprati ih, odstraniti peteljke, a zatim ih ocediti. Svaki kilogram jagoda preliti sokom od 2 3 limuna. Za svaki kilogram jagoda potrebno je 1,5 kg šećera. U sud u kome će se kuvati slatko, najpre staviti šećer, preliti ga čašom vode (oko 2 dl) i kuvati. Kada sirup postane dovoljno gust i proziran, dodati mu jagode i kuvati na slabijoj vatri oko 10 minuta, a zatim dodati sok koji su jagode pustile i sok od limuna. U toku kuvanja odstranjivati penu sa površine slatka, uz protresanje suda u kome se slatko kuva. Slatko je kuvano kada sok sa varjače kaplje u gustim kapljama. Sud sa slatkim skloniti sa štednjaka, lagano ga protresti da se pena sakupi, zatim penu skinuti, posle čega sud prekriti čis tom vlažnom salvetom i ostaviti da se potpuno ohladi. Ohlađeno slatko sipati u prethodno pripremljene tegle i dobro ih zatvoriti.
 
Natrag
Top