Slane knedle na više načina

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Knedle sa šunkom




:info:

1/2 l mleka - 3 jajeta - 150 g brašna - 100 g mrvica od hleba - 150 g
šunke - 50 g salame - 100g maslaca - so po ukusu

Umešajte mleko, jaja, brašno, seckanu šunku, seckanu salamu.
Oblikujte knedle i obarite ih u slanoj kljucaloj vodi.

Dobro ih ocedite.

Istopite maslac,propržite mrvice,i izmešajte sa knedlama.

Služite toplo.

 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Tirolske knedle

Tirolske knedle


:info:


6 suvih zemicki - 1/4 mleka - 3 jajeta - 100g suve slanine - 150 g
suve kobasice - 1 manja glavica crnog luka - 30g maslaca - 1 veza
peršuna - 3 kašike brašna - so po ukusu - biber po ukusu

Isecite zemicke na kocke. Umutite mleko sa jajima.Prelijte preko
zemicaka i ostavite 30 minuta da omekšaju.Slaninu i kobasice secene
na sitne kockice propržute na maslacu. Dodajte seckan luk i dinstajte
nekoliko minuta. Na kraju umešajte i seckan peršun, pa sve zajedno
umlutite sa omekšalim zemickama.Preko mase pospite brašno i
zamesite testo koje treba da je cvrsto i da nije lepljivo. Mokrim
rukama oblikujte 8 velikih knedli.Kada isplivaju na površinu, izvadite
ih i ocedite.

Služite toplo uz meso.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Knedle sa kobasicom

Knedle sa kobasicom

okruglice-sa-kobasicom.jpg


Potrebno:
1kg krompira, 200gr brašna, 1 jaje, žumance, 1 kašičica soli, 2 kašike ulja, 2 para kobasica; za prilog: 750gr kiselog zelja, 50gr ulja, 1 glavica luka, 1 kašika koncentrata od paradajza, lovorov list
.

Priprema:
Kuvani krompir oljuštite i još topao propasirajte, dodajte brašno, so, jaje, žumance i ulje, pa umesite testo. Oblikujte širi valjak i izrežite ga na 16 jednakih delova. U svaki deo stavite komad barene kobasice, (1,5 - 2 cm) i oblikujte okruglice. Okruglice stavite u slanu vrelu vodu i kuvajte oko 15 minuta. Zatim, ih izvadite i servirajte s kiselim zeljem. Kiselo zelje pripremite ovako: na ulju svetlo propržite seckani luk, zatim dodajte zelje, lovorov list, sve malo prodinstajte, prelijte vodom i kuvajte dok ne omekša. Na kraju dodajte paradajz.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Knedle od griza i spanaća

Knedle od griza i spanaća

Potrebno je :
knedle-od-griza-i-spanaca.jpg

1. 1,2 L mleka,
2. 250 g griza,
3. 150 g kuvanog spanaća,
4. 80 g butera,
5. 80 g ribanog parmezana,
6. 3 žumanceta,
7. muskatni oraščić, so.

Priprema:
Staviti mleko na vatru da prokuva, dodati 40 g butera, prstohvat soli, pa uz stalno mešanje žicom sipati griz, vodeći računa da se ne stvore grudvice.

Kuvati 20 minuta na blagoj vatri, mešajući drvenom varjačom. Izmiksati spanać, pa sipati u griz, dodati muskatni oraščić, mešati i kuvati još nekoliko minuta.

Zatim u masu umešati polovinu sira, skinuti s vatre, pa dodavati jedno po jedno žumance, uz brzo mešanje. U pleh namazan uljem odmah sipati masu, izravnati dnom mokre kašike, tako da se dobije ravnomerni sloj debljine 1-1,5 cm.

Ostaviti da se ohladi. Modlom prečnika 5 cm izvaditi kružiće. U vatrostalnu posudu za posluženje, namazanu buterom, staviti ostatke testa, izravnati, pa preko poslagati knedle, da se blago preklapaju.

Posuti preostalim sirom, preliti istopljenim buterom i zapeći u rerni na 200 stepeni, oko 15 minuta.



 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Knedle od krompira

Knedle od krompira

knedle-od-krompira.jpg


Potrebno: 1kg krompira, 300gr brašna, 1 kašičica soli, 150gr narendanog parmezana, 150gr maslaca

Krompir oljuštite, isecite na kocke i skuvajte u blago posoljenoj vodi. Ocedite ga, propasirajte i ostavite da se ohladi. U pire dodajte brašno i so, pa zamesile glatko testo. Od testa oblikujte knedle. Kuvajte ih u ključaloj vodi dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih rešetkastom kašikom i ostavite da se ocede. Knedle slažite u činiju, a svaki sloj prelijte rastopljenim maslacem i pospite parmezanom. Knedle od krompira polužite sa sosom od paradajza.
 
Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Knedle od hleba i sira

Knedle od hleba i sira

knedle-od-hleba-i-sira.jpg


Potrebno: 5 suvih kifli, 1,5dl mleka, 2 jajeta, 100gr salame, 100gr ementalera, 1 kašika brašna, so i biber po ukusu, 2 kašike sitno iseckanog vlašca, 1kašika sitno iseckanog peršunovog lista

Kifle, salamu i ementaler isecite na kockice. Preručite ih u odgovarajuću posudu, pa dodajte mleko, umućena jaja, brašno i začine. Sastojke izmešajte pa smesu ostavite da odstoji deset minuta. Od smese oblikujte manje knedle. Kuvajte ih u vreloj blago posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih rešetkastom kašikom i ostavite da se ocede. Poslužite ih sa sosom po želji.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Dukat knedle

10413_Knedle-na-oko-stock-photo-scotch-egg-on-a-white-board-with-green-salad-shutterstock_57771409_kul.jpg


DUKAT KNEDLE

POTREBNO JE

8 jaja, 600 g mlevenog pilećeg mesa, 200 g rendanih i oceđenih tikvica, čen belog luka, kašika rendanog parmezana, kašika vegete, biber, brašno, prezle, ulje

PRIPREMA

Šest jaja tvrdo skuvajte i oljuštite ih. Pomešajte meso, tikvice, jedno jaje, parmezan i vegetu, pa posolite i pobiberite po ukusu. Mešajte i povremeno pospite brašnom da dobijete kompaktnu masu. Potom je podelite na šest delova i vlažnim rukama oblikujte knedle oko tvrdo skuvanog jajeta. Svaku knedlu uvaljajte u brašno, potom u umućeno jaje, pa u prezle. U nešto dubljem zagrejanom ulju pržite knedle dok ne porumene. Poslužite sa zelenom salatom ili svežim paradajzom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pohovane knedle od ovčijeg sira sa inćunima

Pohovane knedle od ovčijeg sira sa inćunima



Za 4 osobe: 400 g tvrdog ovčijeg sira, 4 inćuna iz ulja, 2 jajeta, 100 g brašna, 200 g prezli, kašičica C origana, so i ulje za prženje.

Sir isecite na tanke kriške i kratko ih, šupljom kašikom, umačite u ključalu slanu vodu da omekšaju. Omekšale kriške ređajte na radnu površinu, posutu brašnom. Na sredinu svake kriške stavite komadić inćuna, preklopite i pritisnite prstima da se zalepi. Svaki zamotuljak od sira prvo uvaljajte u brašno, potom umočite u umućena jaja u koja ste sipali malo soli i C origano, i na kraju uvaljajte u prezle. Knedle od sira pržite na vrelom ulju dok ne porume i služite sa obarenim ili isprženim krompirom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Knedle od povrća i šunke

Knedle od povrća i šunke

KNEDLE.jpg

Za 4 osobe: 8 listova blitve, 5 šargarepa srednje veličine, 3 kašike struganog kačkavalja, 4 krompira, 100 g praške šunke, 2 jajeta, pola glavice crnog luka, 150 g mladog sira, pola kašičice kima u prahu, 200 g susama, 50 g maslaca, maslinovo ulje, biber i so.

Krompir skuvajte u ljusci, kada omekša ocedite, oljuštite i ispasirajte kao za pire. Dodajte jaja, promešajte i ostavite sa strane. Na vrelom maslacu izdinstajte seckani luk, stavite šargarepu isečenu na kolutove, sipajte malo vrele vode da šargarepa ogrezne, poklopite, smanjite temperaturu i kuvajte dok ne omekša. Posolite, pobiberite, dodajte kim i kada su šargarepe kuvane sklonite s ringle. U drugoj posudi zagrejte malo maslinovog ulja, stavite blitvu isečenu na trake, poklopite i dinstajte pet minuta. Posolite, promešajte, ocedite i izmiksajte zajedno sa mladim sirom. U dobijenu masu dodajte četvrtinu količine ispasiranog krompira i dobro promešajte. Dinstanu šargarepu ocedite, izmiksajte i pomešajte sa dve pune kašike pirea. U preostali pire dodajte prašku šunku isečenu na kockice i strugani kačkavalj. Sve tri pripremljene mase dobro ohladite u frižideru (ukoliko je masa suviše žitka dodajte malo prezli). Od ohlađenih masa formirajte ćufte, svaku obilato uvaljajte u seme od susama i vratite u frižider još 30 minuta. Neposredno pre serviranja pržite u vrelom ulju, ređajte na upijajući papir i služite sa zelenom salatom.


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Knedle od pirinča

PIRINČANE KNEDLE SA TUNJEVINOM

14647_knedle-od-pirinca-i-tunjevine--shutterstock_70969930_kul.jpg

POTREBNO JE

ZA KNEDLE 400 g pirinča, glavica crnog luka, 50 g narendanog kačkavalja, 1,2 l vode, 2 kocke za supu, 50 ml ulja, so
ZA FIL konzerva tunjevine, kašičica bibera, 3 kisela krastavčića, veza peršuna
ZA POHOVANJE prezle, 1 jaje

PRIPREMA
Stavite vodu da prokuva i dodajte kocke za supu. Na ulju propržite iseckan luk, pa dodajte pirinač i mešajte da upije masnoću. Postepeno nalivajte bujon. Svaki put sačekajte da pirinač upije tečnost, pa ponovo dospite. Kada je pirinač gotov, ostavite da se ohladi. Polovinu oceđene tunjevine i rendani kačkavalj dodajte u pirinač, a u drugi deo dodajte biber, iseckane krastavčiće i peršun i sjedinite u finu pastu. Vlažnim rukama pravite knedle. Svaku utisnite prstom, punite tunjevinom i ponovo oblikujte knedlu. Svaku uvaljajte u jaja i u prezle i pržite u vrelom dubokom ulju dva-tri minuta. Odlažite ih na kuhinjski papir da upiju višak masnoće.



 
Natrag
Top