Šta je novo?

Skriveni kupac želi Zagrebačku burzu?

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Skriveni kupac želi Zagrebačku burzu?

Danas.hr 23.02.2011.

0121007.48.jpg

Dioničari Zagrebačke burze u ponedjeljak su dobili zanimljivu elektroničku poštu. Jedna tvrtka sa sjedištem u Cipru iskazala je interes za kupnju 25 do 45 posto dionica Zagrebačke burze. No, domaći brokeri i dioničari su sumnjičavi jer se Cipar nerijetko dosad pokazao zaobilaznicom za skrivene aktere.

Pismo namjere poslala je tvrtka [COLOR=#FF3300 ! important][/COLOR] EMEX (Emerging Market Experts Ltd.), a potpisuje ga Vasilios Margaris kao glavni menadžer i jedan od partnera u EMEX-u, piše Poslovni dnevnik. Margaris je još prije koju godinu bio jedan od čelnika Atenske burze, odnosno Solunske kao dijela te grupe.

Bivši čelnik Atenske burze je u pismu naveo da je EMEX od skupine ulagatelja dobio mandat za iskazivanje interesa za kupnju 25 do 45 posto dionica Zagrebačke burze. U pismu se ne nudi cijena po kojoj bi EMEX kupio dionice, nego je dioničarima prepušteno da sami istaknu svoju cijenu po kojoj bi ih bili spremni prodati.

Većina dioničara neobično pismo-ponudu bi tretira kao ispipavanje njihova raspoloženja. Ratko Bajakić, koji ima oko šest posto vlasničkog udjela ZSE, smatra da je pismo "veoma neozbiljan pristup prema veoma važnom pitanju". Ivan Tadin, koji pod kontrolom ima više od desetak posto dionica i najveći je dioničar ZSE, smatra da je prerano bilo što reći.

Inače, za niz manjih brokerskih kuća, kojima je sve teže ispunjavati regulatorne zahtjeve, eventualna ponuda otkupa dionica Burze dobro bi došla. Pitanje je samo po kojim bi ih cijenama prodavali, što bi bilo važno znati i većim dioničarima koji zasigurno teže tome da eventualnog 'predatora' dočekaju s upravljački dovoljno velikim paketom, piše Poslovni.
 
Top