Šta je novo?

Skotski terijer (Scottish Terrier)

  • Začetnik teme Coiska
  • Datum pokretanja
Coiska

Coiska

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.098
Skotski terijer (Scottish Terrier)
:info:

U njihovoj drevnoj postojbini Skotskoj, Waternish i Black and Tan terijeri korisceni su iskljucivo kao radni psi za lov i za cuvanje imanja. To su bili lovci bez premca, narocito u radu pod zemljom, lovili su lisice, pacove, kunice i divlje macke. Iz zapisa Vila Danlopa, iz 1809.g. saznajemo da su organizovane veoma unosne sportske kladionice, gde su takozvani skotski terijeri, za samo nekoliko minuta ubijali veliki broj pacova ili drugih stetocina. Zbog izuzetne terenske snalazljivosti i okretnosti nazivali su ih -mali kompasi-. Kao vrhunski unistivaci stetocina postali su vrlo brzo popularni i van granica Skotske, ali jos uvek nedefinisani i pod nazivom West Countri ili samo Scotch terijer. 1883.g. osnovan je Skotski terijer klub Engleske, iako su Skoti 1881.g. dosli na istu ideju, ona je realizovana tek sedam godina kasnije. Najznacajniji odgajivaci na pocetku su svakako braca Cepmen iz Glenboinga u Skotskoj. U isto vreme vaznu ulogu je odigrao i Maks Singlton sa svojom odgajivacnicom Walsing. 0d 1939.-1946. bilo je vreme stagnacije, kao i za mnoge druge rase. Mnoge odgajivacnice su iscezle ili prestale sa radom. Posle rata osnovano je jos nekoliko klubova u Velikoj Britaniji za skotske terijere ali je svakako najvazniji The Scottish Terriers Breeders, Exibitors and Associations koji je objedinio sve klubove, odgajivace, izlagace. Bilo je vreme preporoda i radjanje novih velikih imena: Gaywyn, Reanda, Brio... Ipak nije doslo do velikog uspona skotskih terijera na ostrvu. Posle ll svetskog rata doslo je do neglog pada uzgoja. Ovakav natalitet je odrzan do danas i verovatno je zbog tako malog i ogranicenog broja, rasa dobila imidz retke rase, pa kada se tome doda misteriozno poreklo, nacin trimovanja krzna koji mu daje prepoznatljiv oblik te pojavljivanje u reklamne svrhe skotskog viskija, sve je to nacinilo da Skot postane cool faca u nobl svetu. Dizni ga je iskoristio u filmu Lunja i Maza, imali su ga Bogart, Ajzenhauer, Ruzvelt, Bus...

Neophodna je profesionalnost prilikom uzgajanja i ovaj pas nije za odgajivace pocetnike-mogu da se razocaraju, ali kao pandan tome postoji krilatica koja kruzi medju vlasnicima Skota: -jednom Skot, zauvek Skot.- Njega nazivaju Dzentlmenom medju svim terijerima, on je veliki sarmer i veoma dobar kompanjon, ravnopravan je sa svojim vlasnikom u svakom pogledu. On ne trpi potcinjenost, ali ni velike pohvale. Nije mnogo zahtevan u ishrani, ali ona mora biti kvalitetna i raznovrsna, primerena njegovom zivom temperamentu. Lak je za odrzavanje, dovoljno ga je s vremena na vreme cetkati. Jedina briga vlasnika je 3-4 puta godisnje trimovanje koje zahteva profesionalnu ruku. Od samog pocetka pa do danas najpopularniji su u crnoj boji, dok su tigrasti ili brindl, kako ih englezi popularnije zovu, manje zastupljeni, mada imaju kvalitetnije krzno od crnih, psenicni su vrlo retki i po mnogim odgajivacima nisu do kraja definisani. Ipak veoma su popularni u USA, gde su i najkvalitetniji. Oni su veoma skupi, ako ne i najskuplji psi na svetu, za ovakvog jednog lepotana potrebno je u proseku odvojiti oko 4000€ za stene. Kod vrhunskih odgajivaca uvek postoje liste za cekanje i da bi u Velikoj Britaniji kupili stene, ceka se i vise od godinu dana.

Trnutno najpoznatije odgajivacnice u Britaniji su: Tamzin, Shayscot, Wildermist, Mayson, Lomondviw. Najpoznatija i jedna od vodecih u svetu je Raglan iz Svedske.

STANDARD

OPSTI IZGLED: Nisko postavljen pas, svojom velicinom pogodan za rad nad zemljom, kratkonog, izrazajnog drzanja, prepoznatljiv uprkos svojoj neznatnoj velicini. Veran, pouzdan, pun dostojanstva, nezavistan i uzdrzljiv; ali hrabar i veseo, inteligentan. Voli da skace, grebe i kopa, i ne moze posluziti kao primer poslusnosti. Ipak, on nije -tezak- pas, jer njegova ziva inteligencijai stabilan karakter, liseni svake zlobe kompenzuju njegovu nezavisnost i tvrdoglavost. Neustrasiv je ali nikada zloban.

GLAVA: Duga, ipak u pravilnom odnosu prema velicini psa. Gornji deo glave je ravan. Zigomaticne kosti nisu isturene, Licni deo je snazan i dubok. Lobanja i licni deo su gotovo iste duzine, Stop jasno izrazen, nosna pecurka je velika,posmatrano sa strane prema bradi, produzava se unazad. Oci su bademaste, tamno braon, prilicno daleko jedno od drugog i smestene ispod onih lukova sa zivahnim i inteligentim izrazom. Usi su nezne, tanke, spicaste, uspravno nosene, sadjene visoko, ne blizu jedno
jedno drugom. Zubalo je makazasto.

VRAT: Snazan i umereno dug.

TELO: Dobro zasvodjena rebra, spoljostena u jedan dubok grudni kos i pruzaju se daleko unazad. Ledja srazmerno kratka. Ledjna linija ravna i paralelna sa podlogom. Slabine snazne i duboke. Snazna povezanost izmedju grudnog kosa i zadnjeg dela. Jasno istaknute sedne kvrge, duga butina i dobro uglovan koleni zglob. Dosaple kratko, snazno i ni unutra ni napolje okrenuto. Prednje sape nesto vece od zadnjh.

REP: Rep se nikada ne sece, dug je oko 17,5cm, debeo u korenu i suzava se nesto pri vrhu, visoko usadjen uspravno ili blago povijeno nosen.

KRETANJE: Tacno i slobodno, prednje i zadnje noge se krecu ravno napred sa dobrim pritiskom, ujednaceno i harmonicno.

DLAKA: Vrlo prilezuca, dupla. Poddlaka je gusta, kratka i meka. Pokrovna dlaka je cvrsta i ostra. Boja moze biti crna, psenicna ili tigrasta u svim satiranjima.

Visina je od 25-28cm,a tezina od 8.5-10.5kg.
 
crnaperla

crnaperla

Član
Učlanjen(a)
17.11.2010
Poruka
1
Može li se na ovom forumu naći nešto o zapadnoškotskom belom terijeru*?
 
Top