Škotlanđanin savladao najtežu stenu na svetu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Neustrašivi Škotlanđanin savladao najtežu stenu za penjanje na svetu

Izvor:
24sata.rs

Neustrašivi Dejv Mekleod popeo je najstrašniju stenu "Glava Svetog Džona" na ostrvu Hoj u Škotskoj koja je visoka 366 metara. Dejv je celu stenu popeo samo koristeći ruke i noge, bez ikakvih drugih pomagala, osim konopca koji je služio kao zaštita. Da bi se popeo do vrha trebalo mu je punih 10 sati, a Dejv na polovini puta zastao kako bi uživao u nesvakidašnjem pogledu koji oduzima dah.

307190-dejv2.jpg

Mekleod je jedan od najboljih škotskih penjača, a nedavno je uspeo da savlada i stenu "Glava Svetog Džona" koja važi za najtežu stenu za slobodno penjanje u svetu zbog loših vetrova, kiše i nagiba.

- Najteže deonica na celoj steni se nalazi na vrhu i nju penjem poslednju. Što znači da sam nakon tri sata koje sam proveo samo da stignem do stene i celih 10 sati koliko mi je trebalo da popnem stenu morao da pređem i deonicu od nekih 60 metara koja je isuviše strma. Pritom na njoj ima jako malo prostora da se uhvatim rukama, a ja na sebi od zaštitne opreme imam samo uže - kaže Dejv.

Iako je stena visoka 366 metara, Dejv je zbog isprepletanih uspona praktično prešao skoro 100 metara više.

- Osećaj koji imate kada ste gore na vrhu je neverovatan, a i to nije strašno kada ste iskusni penjač - kaže Dejv, koji se slobodnim penjanjem bavi od svoje 15 godine.

Poslednja izmena od urednika:
Natrag