Šta je novo?

Skoplje: Protesni marš lekara

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Skoplje: Protesni marš lekara


Nekoliko stotina lekara zaposlenih u klinikama u Skoplju održali su u subotu "beli marš", protestujući zbog uvođenja novog načina plaćanja po učinku i smanjenja plata.

Oni su od ministra za zdravstvo Nikole Todorova tražili da im se izvini zbog omalovažavanja i, kako su rekli, izrečenih uvreda i laži, ili da podnese ostavku.

Tražeći ukidanje načina plaćanje lekara po učinku i povećanje plata, lekari štrajkuju već nekoliko nedelja, uglavnom nekoliko sati dnevno u krugu svojih radnih mesta.


protest-na-lekari-.jpgSkopski lekari su danas prvi put izašli na ulicu, u šetnju do zgrade Ministarstva za zdravstvo, nakon što je ministar rekao da je broj lekara koji štrajkuju neznatan, a pridružile su im se i kolege iz Bitolja i Štipa.

Današnjem šrajku su se priključili i pojedini pacijenti čije lečenje trpi zbog štrajka lekara, jer lekari za vreme štrajka ukazuju pomoć samo hitnim slučajevima.

Ministar Todorov je rekao da je među "navodnim lekarima" koji štrajkuju video i portire i bolničare, i naglasio da ne odstupa od novog modela plaćanja, jer veruje u njega, ali je spreman na izvesne korekcije.

On je najavio kazne za lekare i ostalo medicinsko osoblje ukoliko se neko od pacijenata požali da mu nije ukazana pomoć na vreme, tvrdeći da je bilo pritužbi da su čak i oboleli od teških bolesti vraćani sa klinike, sa obrazloženjem da je u toku štrajk.

Nezadovoljni lekari su zatražili i susret s premijerom Makedonije, i najavili da će štrajk nastaviti sve do ispunjenja njihovih zahteva.Izvor:
Novosti.rs
 
Top