Skandalozna zdravstvena politika: Ili plati, ili umri!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
39.020
BEOGRAD 29. 09. 2010
PRESS

Skandalozna zdravstvena politika: Ili plati, ili umri!

Oboleli od raka u KBC „Bežanijska kosa" mogu da prime hemoterapiju samo ako sami nabave citostatike, koji koštaju od 1.000 evra pa naviše

0806.jpg

Šalju ih u apoteku...
Terapija samo za pacijente sa dubokim džepom

Pacijenti oboleli od raka već desetak dana ne mogu da primaju hemoterapiju u Kliničko-bolničkom centru „Bežanijska kosa" zbog nestašice citostatika. Njima lekari odlažu terapiju na neodređeno vreme, a jedina mogućnost da odmah nastave lečenje je da sami nabave skupe citostatike, čija je cena od 1.000 evra pa naviše.
Hematolozi ove ustanove najteže bolesnike upućuju na apoteke, odbijajući, međutim, da im izdaju bilo kakvu potvrdu kako bi kasnije refundirali novac od RZZO.

Upućuju ih u apoteke

Redakciji Pressa javio se Beograđanin S. S. (ime i adresa poznati redakciji) koji se leči u ovoj ustanovi. Da bi primio šestu hemoterapiju, rečeno mu je da mora sam da kupi potreban lek, jer, kako su obrazložili lekari hematološkog odeljenja KBC „Bežanijska kosa", citostatika neće biti do kraja godine.
- Imam rak limfnih žlezda i pre nekoliko dana sam primio petu hemoterapiju. Tada su mi doktori hematološkog odeljenja rekli da ne znaju kada ću moći da primim sledeću, koju bi po pravilu trebalo da dobijem za 21 dan, jer je nestašica lekova sa „C" liste. S obzirom na to da je po novinama već pisano o tome, pitao sam da li je tačna informacija da će citostatici biti preraspodeljeni iz drugih ustanova. Rečeno mi je da to nije tačno i da ih neće biti do kraja godine. Rekli su mi i da bi najbolje bilo da sam nabavim potreban lek - priča S. S.
On dodaje i da u ovoj zdravstvenoj ustanovi nema ni lekova koji se kao priprema primaju dan pred hemoterapiju, a takođe su sa „C" liste.
- Ni petu terapiju nisam primio kako treba. Naime, dan pred terapiju pacijenti moraju da prime takozvanu pripremu za hemoterapiju, a to je zapravo lek „mabthera". Ja taj lek tada nisam primio - kaže S. S.
Pošto su ga uputili na apoteku, S. S. kaže da je rešio da sam nabavi potrebne lekove, iako su vrlo skupi. Lekari, međutim, nisu hteli da mu izdaju potvrdu kako bi mogao da refundira novac.
- Samo „mabthera" košta oko 1.200 evra. A oni nisu hteli ni da čuju da mi bilo šta daju napismeno - jada se S. S.
Direktor KBC „Bežanijska kosa" dr Vladimir Kovčin potvrdio je za Press da i dalje nema lekova sa „C" liste, ali i objasnio da niko nema prava da traži od pacijenta da sam nabavi lek.
- Samim tim, mi ne možemo ni da izdajemo potvrde. Jednostavno, nama su vezane ruke. Propis jeste takav da ustanova treba da nabavi sve što je potrebno za pacijenta, ukoliko je vitalno ugrožen. Ovo nije vitalna ugroženost, već lečenje koje traje - kaže dr Vladimir Kovčin.

RZZO: Stižu lekovi!
Izvršni direktor RZZO Ljiljana Zobenica kaže da je dodatna nabavka citostatika u toku.
- Čim smo dobili informaciju da nema dovoljno lekova, mi smo preduzeli sve što je do nas. Dodatne količine biće dovoljne, a pitanje je dana kada će njihova isporuka krenuti po bolnicama - tvrdi Zobenica.
Ona objašnjava i da je svaka zdravstvena ustanova dužna, ukoliko nema potrebnu terapiju, da pacijentu izda potvrdu kako bi on povratio svoj novac ukoliko sam nabavi lekove.

On objašnjava da je nestašica posledica većeg broja pacijenata koji zahtevaju ovaj vid lečenja, ali i hapšenja onkologa, među kojima je i Zoran Bekić, koji je bio predsednik Komisije za nabavku citostatika.

Četiri sastanka

- Početkom godine planirane su količine citostatika u odnosu na potrebe iz prethodne godine, uvećane za predviđeni broj novih pacijenata. Razlog za nestašicu jedino može da bude priliv novih pacijenata, ali i izgubljeno vreme, kad komisija nije radila zbog hapšenja onkologa. Ništa nije moglo da počne da se radi pre septembra, ali se zato komisija ovog meseca sastala čak četiri puta da bi rešila problem, dok je cele prošle godine, primera radi, zasedala svega dva puta - objasnio je Kovčin, i dodao da bi najskuplji lekovi trebalo da stignu u roku od sedam do deset dana.
- Fond će nabaviti dodatne količine citostatika sa „C" liste - precizirao je dr Kovčin.

LJ. RAČIĆ

Član
Učlanjen(a)
25.09.2010
Poruka
161
Sada važeća zdravstvena politika,blago rečeno je užasna. U svetu važi mostruozno pravilo da je jedina mera vrednosti novac, to pravilo je zaživelo i ovde. Pred moj godišnji u avgustu, poslodavac ženi nije uplatio doprinose, pa ženi nije overena zdravstvena knjižica,bio sam zabrinut, jer na put ide bez overene zdr. knjižice. A godišnji provodimo u Srbiji. Moja briga je ispala bezrazložna, jer nijedna zdravstvena ustanova, na pregled ne prima osiguranike druge filijale sa overenom zdr. knjižicom, već preglede naplaćuje. Skandalozno.............Pri tome direktorka RZZO preko novina šalje demant toga, kao to je nezakonito.......ne može to tako.........čuj majke ti. A ovamo "na terenu" zdr. ustanove naplaćuju li naplaćuju.
Plati ili umri - izbor je tvoj. Hipokrat..................smešno

Natrag