Član
Učlanjen(a)
16.11.2009
Poruka
22
Ovo je prepis jednog recepta sa neta , inače u dlaku isto pripremam i ja ovde u Kg-u ,jedino je vinjak "Rubinov" i tembal sa jelom kratko zapečem :

Skampi na đavolski "Esplanade"

Poznati još pod imenom "škampi Lucifer", ovo jelo što se mene tiče predstavlja vrhunac onoga što možemo izvesti sa škampima koji su usput rečeno meni jedno od najdražih plodova mora. Ovo jelo sam prvi put jeo na Oleandar terasi hotela Esplanade, koja je tad još postojala u svom svojem sjaju i ljepoti, dok je barbari naravno nisu ukinuli. A zašto bi nešto lijepo postojalo? Bila je to davna 1979. i moj davni 18. rođendan. Dosta godina kasnije uz dosta Martella uspio sam dobiti i recept!

Ugrijati maslac i na njemu propirjati malo posoljen i popapren što sitnije nasjeckan luk, do ne uvene. Dodati malo veće očišćene repove škampa i pržiti 2-3 minute. U lončiću lagano zagrijati Martell, preliti prko škampa (flambirati) i zapaliti. Neka sekundu gori, pa plamen ugasiti najfinijim suhim bijelim vinom. Dodati Tabasco, curry i isključivo po želji malo ribane jabuke. Zaliti slatkim vrhnjem, dodati još mljevenog bijelog papra da bude ljuće i kontrolirati slanoću. Neka još malo kuha. Ovo jelo se najbolje priprema i servira u vatrostalnoj posudi.

Prilog je kuhana ili pirjana riža na maslacu. Vino vrhunsko i suho, bijelo, makar šampanjac u ovo je san snova!
(100 g maslaca, manji luk, sol, bijeli papar, 20 većih očišćenih repova škampa, pola dcl Martella, do 2 dcl finog bijelog vina suhog, ne kiselog, pola žličice Tabasca, pola žličice Currya, 1 dcl slatkog vrhnja, eventualno malo ribane oguljene jabuke)

Natrag