Šta je novo?

Siromaštvo pritiska mnogo Hrvata

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Siromaštvo pritiska mnogo HrvataIzvor:
B92.net

Zagreb -- Siromašnih Hrvata ima više nego što pokazuje statistika koja kreće od prosečne plate i penzije, kaže predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

On navodi da statistika ne uzima u obzir prosečan raspoloživi dohodak za troškove, odnosno odbijanje iznosa rata kredita.
Objašnjavajući da se siromaštvo u Hrvatskoj iskazuje u nekoliko nivoa, Sever je istakao da su u prvoj kategoriji oni stvarno siromašni koji su potonuli do nivoa socijalne isključenosti, a takvih je po statistici od 18 do 20 odsto građana.


2592497564ed3aaea395e1117372877_640x360.jpgUz njih je mnogo građana na samoj granici siromaštva, a mnogo nezaposlenih već jeste siromašno, pa su prisiljeni da se snalaze radom na crno. Siromaštvo u velikoj meri pogađa staračka i samačka domaćinstva i ona u seoskim sredinama.

Druga kategorija su ljudi koji rade, ali ne primaju platu, rekao je Sever i dodao da takvih verovatno nema 100.000, kako se govori u javnosti, ali ih svakako treba ubrajati u siromašne.

"Pritiskaju ih banke za otplatu kredita, a oni dolaze na posao i rade bez plate u nadi da će se nešto promeniti i iz straha da drugde neće naći posao. Kako bi preživeli, zadužuju se kod zelenaša, jer u bankama ne mogu do kredita. Time sebi stavljaju novu omču oko vrata, jer i taj kredit treba vratiti", ocenio je Sever.

Ukazujući na još jednu kategoriju siromašnih - radnike koji primaju platu, ali je ona toliko mala da s njom ne mogu živeti, on je podsetio da je prosečna plata, koja je oko 5.400 kuna (723 evra), nedovoljna za pokriće svih mesečnih troškova.

Čak tri četvrtine građana muku muče s pokrićem redovnih mesečnih troškova, što ne znači da su svi siromašni, ali su prisiljeni da se mnogo toga odriču.

Osim onih kojima rate kredita nose značajan deo plate, mnogo građana uskraćeno je za niz civilizacijskih dobara, iako ne pripadaju u kategoriju siromašnih. Nije tu reč o automobilu, nego o internetu ili mobilnom telefonu, što sebi ne mogu da priušte mnogi koji prema statistici nisu siromašni, ali objektivno jesu, kaže Sever.
 
Top