Sintetisanje glasa na racunaru

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
27
Nisam znala gdje ovo da tutnem, pa sam stavila ovdje.Ako je na pogresnom mjestu, izvinjavam se.
Iz informatike treba da radim referat na temu UPOTREBA RACUNARA ZA SINTETISANJE GLASA..E sad, u glavi sam stvorila neku sliku sta bi to trebalo da bude, ali i dalje mi nije jasno..Mozda neko od vas zna sta bi to moglo da bude? wacko2
Predpostavljam da je to ono bez cega pola nasih estradnih ''umjetnika'' ne bi moglo, a to je izmjena glasa u studiu..
P.S. Ne trazim da mi radite referat , samo mali help jer stvarno ne znam o cemu da pisem.
Hvala!

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
Da ti kazem odmah komplikovano je, mozes raditi u Sony Sound Forge 10 Pro verziji, poenta je da znas razlog menjanja frekventne i amplitudne modulacije, odnosno namenu i vrstu promene frejmova tonskog zapisa.
Promenom frejmova tona(ili glasa u tvom slucaju) moze se promeniti oblik tona, sa koriscenjem navedenih modulacija u razlicitim stepenima, produzenjima, cak i promuklost se moze smanjiti, s tim sto imas poseban plug-in u Multiband Compressor-u opciju Anti-Harshness.
Najbolje je da nadjes neki tutorijal na google-u i lepo procesljas tematiku.

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
27
Hvala vam na odgovorima..
Nasla sam neke tutorijale, doduse svi su na engleskom, ali nema veze, mnogo su pomogli.
Sa druge strane, imam jos jedno bas GLUPO pitanje..Sta znaci sintetisanje? To je ono sto mene najviise buni u ovoj prici..Milslim, pretpostavljam da to znaci spajanje, u neku ruku menjanje..surfujuci po netu shvatila sam da ovaj pojam ima sire znacenje..
bila bih vam veoma zahvalna kad bi mi malo objasnili znacenje tog pojma, po mogucnosti u sto kracem roku..hvala unaprijed i izvinjavam se ako sam dosadna..

Član
Učlanjen(a)
06.09.2009
Poruka
1.394
Da uprostimo sintetisanje u ovom slucaju, je uzimanje uzoraka audio materijala i vrsenje njegove promene oblika, boje, duzine, brzine, digitalnom obradom(Frekventne i Amplitudne modulacije audio signala, ekvalizacijom, harmonijom, echo effect, pitch band, reverb, distortion, delay, chorus itd).
Dakle vestackim (digitalnim) dodavanjem ili oduzimanjem pojedinih spektra tonova, boja, frekvencije specificnim filterima, ovisno od namene.

Natrag