Šta je novo?

Šetnje kroz "slatki Beograd" počinju za vikend

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Šetnje kroz "slatki Beograd" počinju za vikend


Izvor:
Blic.rs
Nova šetnja pod nazivom ''Slаtki Beogrаd'' počinje ovog vikenda, a slatke ture biće ogranizovane svake subote i nedelje tokom septembra i oktobra. Zamisao je da se kroz istoriju slаtkišа prikaže susret istoka i zapada u Beogradu i njegovo prerastanje od orijentalne varoši u modernu evropsku prestonicu.


14086165355040c73a3feee989634084_orig.jpgU dvočasovnoj šetnji od Konaka kneginje Ljubice do hotela ''Moskve'' biće ispričane priče iz kulturne i društvene istorije koje će kroz prisustvo slatkiša u privatnom i javnom životu, kao i u industrijskoj proizvodnji, pokazati kako se razvijalo srpsko društvo.

- Pričaćemo o pekmezu kneginje Ljubice, o desertima na svečanim kneževskim i kraljevskim ručkovima, o prvim alvadžijama, kolačarima, lecederima, bombondžijama, bozadžijama, salepdžijama, doldrmdžijama, o cukerbekerima i prvim poslastičarima, kako se nabavljao i kako trošio šećer, kada su i odakle stigli kakao i čokolada i čitavom nizu drugih zanimljivosti - kaže Jovo Anđić iz Centra za kulturne inicijative „Kulttura“ koji organizuje vodič „Slatki Beograd“.


Program je ’’zgotovljen’’ da zadovolji sva čula, dodaje Anđić i navodi:
- Za čula mirisa i ukusa pripremljeno je nekoliko slatkih zalogaja, za čulo sluha malo zanimljive istorije i poneka anegdota, a za čulo vida lepe stare fotografije. Program je dobro ’’izbalansiran’’, tako da će količina unetih kalorija biti utrošena šetnjom kroz Beograd – dodaje autor programa.
 
Top